Mik a napelem park telepítésének feltételei?

febr 23, 2023Napelem telepítés, Napelem vállalkozásoknak

napelem_park_telepites

Az elmúlt években viszonylag kevesebb szó esett a napelem park telepítésekről, hiszen elsősorban a lakossági felhasználás jelentette a slágertémát. Sokat hallottunk a szaldós, újabban a bruttó elszámolásról is, ugyanúgy, mint a napelem rendszerek telepítéséhez igényelhető állami támogatásokról. Ugyanakkor a piac egyik szegmenséről, nem szabad elfeledkezni a fotovoltaikus energia céges vagy ipari felhasználásról. Itt teljesen mások a méretek, a teljesítmény, a rendszer kiépítéséhez szükséges technikai és anyagi feltételek, mint a lakossági szektorban. Ugyanakkor egy tőkeerős vállalat számára remek befektetés lehet, a polgári felhasználással összevetve, akár lényegesen rövidebb megtérülési idővel. Nézzük is a részleteket!

 

Napelempark telepítés cégeknek

A napelemparkok vagy más nevükön napelemfarmok, ipari mennyiségben képesek előállítani a zöld energiát, teljesítményük sokszor össze sem hasonlítható a háztartási rendszerekével. Háztartási méretű kiserőművekről akkor beszélünk, amikor a rendszer csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t – ezzel szemben napelemparkoknak az 50 kW – 5 MW közti névleges teljesítménnyel rendelkező napelem rendszereket nevezzük.

Egy nagyteljesítményű napelempark telepítése komoly befektetés valamennyi cég számára, ugyanakkor az a számtalan előny, ami együtt jár egy ilyen rendszer használatával, hamar feledtetheti a beruházás nehézségeit. Jelentős erőforrásokra van szükség egy ilyen komplexum kivitelezéséhez. Az anyagi vonzatok sem elhanyagolhatóak, emellett szükség lesz egy megfelelő méretű földterületre, ahol a paneleket elhelyezhetjük. 

A lakossági napelem telepítéssel összehasonlítva az engedélyeztetés is összetettebb, időigényesebb folyamat. Ugyanakkor a munkálatok befejeztével a cég működése fenntarthatóvá válik, károsanyag kibocsátása nem lesz, mellyel nemcsak arculatát javíthatja és ökológiai lábnyomát csökkentheti, hanem egy jól méretezett rendszer akár fedezheti az üzemeltetés minden energiaigényét. 

 

Napelempark telepítés – amivel mindenképpen érdemes számolni

Hazánknak szerencsére kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik a szinte korlátoltalanul rendelkezésre álló napenergia hasznosítására – és napjainkban még szabad földterületek is bőven rendelkezésre állnak a hasonló beruházásokhoz. Ezzel ugyanakkor el is érkeztünk az napelemfarmok telepítésének egyik kritikus pontjához. Mivel az ipari felhasználásban kevésbé alkalmazhatóak a tetőre szerelt napelemek, egy nagyobb földterület elengedhetetlen a rendszer kiépítéséhez, hiszen a legtöbbször csak a napelem telepítés földre jöhet szóba, mint opció.

Ugyanakkor a gyárak és a csarnokok nagyobb tetőfelülete is remek lehetőséget kínálnak arra, hogy elegendő villamos energiát termelhessenek az ott lévő gépek működtetéséhez. Lapos tetőszerkezet esetén ez szintén megtérérülő befektetés lehet. Ilyen esetben ugyanis olyan napelem tartószerkezeteket alkalmazunk, amelyeket kifejezetten lapos tetőszerkezetes megvalósításokra terveztek. Az ilyen napelemes tartószerkezetek plusz dőlésszöget kapnak a lapos tetőhöz képest, így szintén el tudjuk érni a hazánkban ideálisnak mondható 30-35 fokos dőlésszöget.

Felhívnánk a figyelmet pár fontosabb pontra:

  • A cégek esetében a nagyobb volumenű energiafelhasználás gyorsabb megtérülést eredményezhet, mint a lakossági felhasználás esetében. Leginkább azért, mert a piaci ár amit a cégeknek kell fizetni jelentősen eltér a lakossági áraktól.
  • Egyszeri befektetés, amely minőségi alkatrészek, panelok és inverter mellett akár 30-35 évig is megbízhatóan működhet.
  • Remek módszer a vállalat zöld arculatának építésére és az ökológia lábnyom csökkentésére, amely kedvezőbb képet fest a vállalatról az ügyfelek és a befektetők szemében egyaránt.
  • A jövő egyértelműen a megújuló energiaforrások használatának irányába mutat, egy jól méretezett napelem rendszerrel a cég akár teljesen károsanyag kibocsátás nélkül működhet, hozzájárulva ezzel az emberiség globális célkitűzéseihez.

 

Profi segítségre van szükséged? 

Egy napelempark telepítése és tervezése egyaránt nagy szakértelmet és speciális tudást igényel. A ST Solarnál munkatársaink a háztartási méretű kiserőművek kivitelezése mellett a nagyobb teljesítményű rendszerek létesítése kapcsán is komoly tapasztalatot szereztek az elmúlt években. Ha te is szakszerű segítséget, ügyfélközpontú hozzáállást és magasfokú szakmai igényességet keresel, lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeinken és tervezzük meg együtt vállalatod zöld és fenntartható jövőjét!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

12 + 14 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!