Ökológiai lábnyom csökkentése napelem rendszerrel

dec 22, 2022Napelem felhasználása, Napelem működés

Okologiai_labnyom_csokkentese

Napjainkban a környezettudatos szemléletmód áthatja az élet szinte valamennyi szegmensét. Talán mindannyian tapasztaltuk már valamilyen formában a klímaváltozás hatásait és tisztában vagyunk azzal, hogy egy létező jelenségről van szó, amellyel szemben lépnünk kell. A harcot pedig csakis együttes erővel vehetjük fel a jelenséggel szemben, amelyben részt kell vállalnunk magánszemélyként ugyanúgy, mint céges szereplőként. Ennek pedig egyik legjobb módja az ökológiai lábnyom csökkentése.

Akárcsak a mindennapi életvitellel, ugyanúgy, céges policy-vel is hatékonyan tehetjük meg az első lépéseket környezetünk védelme érdekében. A háztartáshoz képest egy irodaház ráadásul hatalmas energiaigény mellett működhet, folyamatosan üzemelnek a különböző berendezések, nyomtatók, számítógépek. A papírmentesség, a kevesebb szemét mellett egy napelem cégeknek is hatékony megoldást jelenthet abban, hogy ne csak környezettudatos legyen, hanem egyúttal saját energiaköltségeit is jelentősen visszaszorítsa. De hogyan is segíthet a napelem a céges ökológiai lábnyom csökkentésében? Nézzük is meg!

 

Mit jelent az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom Mathis Wackernagel és William Rees tudósok dolgozták ki az 1990-es évek közepén, az egyes személyek vagy embercsoport által igénybe vett globális természeti erőforrások mérésére. Lényegében a termőföld, erdő, legelő, tengeri vagy más hasonló terület, amely az elfogyasztott erőforrások előállításához és az így keletkező hulladék kezeléséhez szükséges.

Kiszámításához figyelembe veszik az elfogyasztott áru vagy szolgáltatás előállításához szükséges anyagokat és energiát, az igénybe vett infrastruktúrát és berendezéseket vagy azokat a rendszereket, amelyek a hulladék elszállításához szükségesek. De egyes módszerek a CO₂-kibocsátással vagy egyéb környezeti hatásokkal is kalkulálhatnak a mutatószám megállapításakor.

Az ökológiai lábnyom lehet egyéni, de akár egy csoportra, akár egy országra is vonatkozhat, valamint vizsgálható globálisan is. Előnye, hogy lehetővé teszi jelenlegi fogyasztásunk hatásainak összehasonlítását a Föld rendelkezésre álló erőforrásaival. A kép pedig nem túl biztató, ugyanis a világ fogyasztói magatartása szerint jelenleg az emberiségnek 1,7 Földre lenne szüksége.

 

Mit lehet tenni az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében?

Magánemberként, munkavállalóként és cégvezetőként egyaránt megvan a felelősségünk abban, hogy hogyan bánunk földünk még rendelkezésre álló erőforrásaival, milyen mértékben figyelünk arra, hogy tevékenységünk fenntartható legyen, történjen az az élet bármelyik területén. Az étkezéssel, a szelektív hulladékgyűjtéssel vagy a környezetbarát termékek vásárlásával ugyanúgy tehetünk környezetünkért, mint megújuló energiaforrások használatával. A modern technológiák, mint a hőszivattyú vagy a napelem cégeknek is elérhető – ahol pedig kifejezetten hasznosak lehetnek, hiszen a vállalati működés mindig nagyobb energiaigénnyel, több hulladékkal és általánosságban nagyobb ökológiai lányommal jár együtt.

 

Újrahasznosítás és -felhasználás

Az alkalmazottakat is érdemes arra ösztönözni, hogy gondolkodjanak fenntartható módon. Célszerű az olyan cikkek fogyasztásának csökkentése, mint a műanyag, az élelmiszer- és italcsomagolások, valamint minden, ami eldobható. Nem muszáj mindig új készülékeket, berendezési tárgyakat vásárolni, egy használt vagy felújított mobiltelefon és laptop, vagy a használt irodabútorok is betölthetik funkciójukat.

 

Kevesebb utazás

A koronavírus járvány hatására alapjaiban változott meg mindaz, amit a személyes jelenlétről korábban gondoltunk. Megtapasztalhattuk, hogy az online, digitális megoldások sok esetben tökéletes alternatívája lehetnek a személyes meetingeknek, a mindennapi munkába járásnak és az azzal járó hosszadalmas utazásoknak. A távmunka csökkenti a károsanyag-kibocsátást, még annak ellenére is, hogy megnöveli otthoni energiafelhasználásunkat. És akkor még nem beszéltünk egy-egy külföldi kiküldetés karbonlábnyomáról, ami bizonyos esetekben szintén kiváltható lehet valamilyen digitális megoldással.

 

Megújuló energiaforrások használata

Az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy egy vállalkozás csökkentse ökológiai lábnyomát, ha áttér a zöld vagy a megújuló energiára. A céges működés nagy energiafelhasználással jár együtt, stabil IT infrastruktúrát, nagy irodahelyiségek megfelelő klímáját vagy egy sokfős étkező fenntartását egyaránt biztosítani kell a munkavállaló számára.

A napelem cégeknek éppen ezért mindig nagyberuházás, hiszen jellemzően nagy teljesítményű rendszert kell kiépíteni, a hozzá tartozó komoly inverterrel vagy szünetmentes megoldásokkal együtt. Ugyanakkor a beruházás megtérülése látványos lehet, akár azonnal, a következő hónapi számlákkal jelentősen csökkennek havi kiadásaink.

 

Napelem cégeknek – kérj profi segítséget!

A napelem cégeknek akkor éri meg, ha az teljesen igényeikre szabott. Mivel minden esetben nagyberuházást jelent, érdemes alapos tervezést követően a minőségi kivitelezésre is adni, hogy a rendszer később akár kényelmesen bővíthető legyen, ha arra lenne szükség. Ha neked is bármi hasonló segítségre lenne szükséges akár felmérésben, akár megvalósításban, keress minket bizalommal!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

3 + 5 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!