Napelem telepítés földre – Mit lehet tenni, ha a tető nem opció?

aug 21, 2022Uncategorized

napelem telepítés földre

Bár klasszikusan a háztetőkön képzeljük el a helyüket, mégsem szokatlan jelenség, amikor a napelem telepítés földre célszerűbb, mint tetőre. Ennek számos oka lehet, a megfelelő tájolás elérése éppen úgy, mint a tető rossz állapota vagy egy későbbi bővítés iránti igény. Van, hogy külső körülmények kényszerítik rá a felhasználót, van, hogy praktikussági, célszerűségi szempontok indokolják, hogy a napelem telepítés földre történjen. Legyen az ok bármi is, jó eséllyel nem kell kompromisszumokat kötnünk és legalább olyan hatásfokot fogunk elérni, mint a „hagyományos”, tetőre történő telepítéssel.

Mikor indokolt a napelem telepítés földre?

Korábban mi is írtunk már a napelem rendszerek teljesítményéről és hatásfokáról: ebből a szempontból pedig az egyik legfontosabb kérdés, hogy hova helyezzük a panelokat. Nem csak a belógó faágak vagy a ráhulló szennyeződések rontják a modulok teljesítményét, hanem a nem megfelelő tájolás vagy dőlésszög is. Ahhoz, hogy a rendszer a legjobb teljesítményt nyújtsa, a déli tájolás és a 35 fokos dőlésszög tekinthető ideálisnak.

Az ingatlan fekvése

El is érkeztünk az első esethez: nem csak az északi, hanem a keleti vagy nyugati tájolás is csökkenti a teljesítményt. A keleti és nyugati tájolás átlagosan 20%-kal, míg az északi akár 40%-kal is rontja a napelem teljesítményét. Ezért, ha az ingatlan fekvése és a tető kialakítása nem teszi lehetővé a déli tájolást, nem is érdemes más lehetőségben gondolkodni, mint hogy a napelem telepítés földre történjen.

A tető szerkezete, mérete

Úgyszintén elképzelhető, hogy a tető olyan rossz állapotban van, hogy túlzottan költséges lenne javítani. Különösen emeletes házak esetében állhat elő olyan helyzet, hogy bár a tető tájolása és állapot is megfelelő, egyszerűen nem áll rendelkezésre rajta annyi hely, amely az ingatlan áramfogyasztását kielégíteni képes méretű rendszer telepítését lehetővé tenné.

Környezeti adottságok

A tájolás és a dőlésszög mellet a természeti adottságok is hatással vannak a rendszer teljesítményére. Hazánkban a napsütéses órák éves száma kifejezetten kedvező, azonban az ország területén belül lehetnek eltérések. Adott esetben még az is előfordulhat, hogy a környezeti adottságoknak köszönhetően jobban teljesít a rendszer az Északi-középhegységben, mint az Alföldön.

Ha a tereptárgyak (akár épületek, akár természeti képződmények vagy növények) olyan mértékben takarják ki a napfényt és árnyékolják az ingatlant, hogy az lehetetlenné teszi egy napelem rendszer hatékony működését, szintén más megoldásban kell gondolkodni.

Milyen megoldások létezek a földre történő telepítése kapcsán?

A napelem telepítés földre bizonyos esetekben kényszer szülte, azonban korántsem kompromisszumos megoldás: vannak szempontok, amelyekre oda kell figyelnünk, léteznek előnyök és hátrányok, de a legfontosabb, hogy a napelem rendszer teljesítménye és hatásfoka kielégítse igényeinket.

A földre történő telepítés kapcsán két lehetőség áll előttünk, ha a rögzítés módja szerinti kialakítást vizsgáljuk:

 • betontalapzatú tartószerkezet, amely komolyabb előmunkálatot igényel, hogy tartósan és stabilan csatlakozhasson a szerkezet a talajhoz, illetve
 • talajcsavaros tartószerkezet, amely kevesebb előmunkálatot igényel, mégis tartós és stabil megoldás, mert bár könnyebben rögzíthető a talajba, mégis fixen tartja a napelem paneleket.

A panelek tartása szempontjából pedig léteznek:

 • fix kialakítású szerkezetek, amelyek időtálló megoldást jelentenek, rozsdamentes anyagok felhasználásával készülnek, valamint
 • napkövető kialakítású szerkezetek, amelyek karbantartási igénye magasabb a benne lévő mozgó alkatrészek miatt.

Napelem telepítés földre: milyen előnyei vannak?

A kérdés elsősorban az, hogy mekkora szabad földterület áll rendelkezésünkre: ha bőségesen elegendő, akkor el tudunk tekinteni attól a hátránytól, hogy a szerkezet a telekből vesz el értékes területeket. Mindemellett a megoldásnak számos előnye van, többek között:

 • elegendő terület esetén nagyobb méretű rendszer is tervezhető, a későbbiekben könnyedén bővíthető,
 • a tartószerkezet élettartamát nem befolyásolják olyan külső tényezők, mint például a tetőszerkezet elöregedése,
 • nem csak a telepítés könnyebb és gyorsabb, hanem az időszakos karbantartások elvégzése is, valamint
 • tűzvédelmi szempontból kisebb kockázatot jelent.

Vannak természetesen olyan körülmények is, amelyekre különösen oda kell figyelni, ha a napelem telepítés földre történik. Ilyen például, hogy

 • a tartószerkezeteket úgy kell megtervezni, hogy elbírják a nagyobb terhelést is, ellenálljanak a szél és hó jelentette nagyobb igénybevételnek,
 • legyen elegendő terület a lecsúszó hónak, ellenkező esetben a felgyülemlett csapadék akár 0-ra is csökkentheti a teljesítményt,
 • később se alakuljanak ki külső árnyékforrások, például a növekvő fű se okozzon gondot.

A napelem telepítés földre sem ördögtől való tehát, felhasználói szemmel jó esetben semmilyen különbséget nem észlelsz az elhelyezésből. Ha te is hasonló helyzetben vagy és szeretnéd napelemedet a legcélszerűbben elhelyezni, keress minket és helyszíni felmérés keretében hasznos tippeket adunk a számodra legkedvezőbb lehetőségekkel kapcsolatban!

 

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

7 + 6 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!