Napelem telepítés engedélyezése – Honnan szerezhetünk jóváhagyást?

aug 14, 2022Uncategorized

napelem telepítés engedélyezése

A fotovoltaikus rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak napjainkban, mégis sokan vannak, akiket a magas bekerülési költségek mellett az a feltevés is visszatart a beruházástól, hogy a napelem telepítés engedélyezése egy bonyolult és hosszadalmas adminisztrációs procedúra. Bizonyos szempontból mindkettő állítás megállja a helyét, a rendszer kiépítése költséges, a napelem telepítés engedélyezése során pedig rengeteg műszaki tartalmú dokumentum benyújtása szükséges. Azonban, ahogy a beruházás költségei bizonyos támogatásokkal csökkenthetők, ugyanúgy az engedélyeztetés terhét is leveheted a válladról. Mostani bejegyzésünkben pedig megnézzük, hogyan!

Minden esetben szükséges a napelem telepítés engedélyezése?

Röviden válaszolva, elméletileg nem, gyakorlatilag azonban a legtöbb esetben szükséges a napelem telepítés engedélyezése. Nem kell azonban megijedned, ha megállapodsz a kivitelezővel, mindenben a segítségedre lesz. Ami a számodra érthetetlen műszaki dokumentum, az számára rutinfeladat. De nézzük is meg, mikor kötelező az engedélyezési eljárás lefolytatása. Ehhez két dolog között kell különbséget tenni: a szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló, illetve a háztartási és az erőmű besorolású rendszerek között.

A szigetüzemű rendszer a fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolja és szükség esetén innen vételez. A hálózatra visszatápláló rendszer ezzel szemben közvetlenül csatlakozik valamelyik áramszolgáltató rendszerére, így a létesítés legalább az ő irányukba mindenképpen engedélyköteles lesz.

Az 50 kW névleges teljesítményt meghaladó napelemes rendszerek kiserőművi rendszernek minősülnek, amelyekre szigorúbb engedélyeztetési eljárás vonatkozik. A lakossági felhasználást tekintve sokkal jellemzőbb az 50 kW névleges teljesítmény alatti, a hálózatra visszatápláló rendszerek kiépítése.

Hogyan néz ki a napelem telepítés engedélyezése, lépésről lépésre?

Az eljárások áramszolgáltatókként eltérőek lehetnek, azonban a lényeges tartalmi kérdésekben vagy a benyújtandó dokumentumok körében nagy különbségek nincsenek. Nézzük is, hogy néz ki a napelem telepítés engedélyezése 2022-ben!

Igénybejelentés

Ez a napelem telepítés engedélyezésének első lépése és már itt érdemes az áramszolgáltatónál beszerezhető meghatalmazással felhatalmaznod a kivitelezőt, hogy nevedben eljárjon az ügyintézés során.

Már az igénybejelentőben meg kell adni a legfontosabb műszaki paramétereket, hogy mekkora teljesítményű és hány fázisú rendszer telepítését tervezed, valamint csatolni kell a szükséges dokumentumokat is – ebben is hagyatkozhatsz a kivitelezőre, hogy pontosan, hiánytalanul kerüljön minden benyújtásra.

Elsődleges tájékoztatás

Az igénybejelentés beérkezését követő 30 napon belül az áramszolgáltató elkészíti a műszaki gazdasági tájékoztatót, amelyben műszaki szempontból megvizsgálja, hogy az elosztó hálózat képes-e az igényelt teljesítmény fogadására. A tájékoztatásban szereplő feltételek elfogadására 90 nap áll rendelkezésedre, egy rutinos kivitelező azonban akár 5-10 munkanap alatt is végezhet a tanulmányozással és a csatlakozási dokumentáció elkészítésével.

Csatlakozási tervdokumentáció benyújtása

Ez egy szigorúan műszaki szempontú dokumentum, amelyet az erre jogosultsággal rendelkező szakembernek kell összeállítania. Megküldeni azonban csak a dokumentáció kivonatát szükséges. Erre az áramszolgáltató biztosítja a szükséges nyomtatványt, amit szintén a szakember tölt ki.

Jóváhagyás

A benyújtott dokumentációt 15 napon belül bírálják el, amennyiben hiánypótlás nem merül fel. A kivitelezés kizárólag a jóváhagyást követően kezdhető meg. A jóváhagyás mellékletét képezi a Hálózati csatlakozási szerződés, valamint a bekapcsoláshoz szükséges dokumentumok megküldése.

Napelem rendszer kivitelezése

Maga a kivitelezés jó esetben pár nap alatt lezajlik, azonban a napelem telepítés engedélyezése ezzel még nem ért véget. A munkálatok befejezését követően a szolgáltató szakembere üzembe helyezési eljárás keretében ellenőrzi a rendszer megfelelőségét. Ha mindent rendben talált, be kell nyújtani a készre jelentést és a kapcsolódó dokumentumokat, majd a szolgáltató megküldi a hálózathasználati szerződést.

Villanyóra felszerelése

A hálózatra csatlakozás feltétele egy oda-vissza mérő villanyóra felszerelése, amelyet az energiaszolgáltató munkatársai végeznek.

Szerződéskötés

Utolsó lépésként aláírod a villamosenergia kiskereskedői szerződést, amelynek alapján el tudjátok majd számolni az átadott többletenergiát.

Mire érdemes még odafigyelni?

Fentebb bemutatottak a napelem telepítés engedélyezése általános menetét jelentik. Esetenként más teendők is felmerülhetnek, mint a tető javítása vagy az elektromos hálózat bővítése, amelyek akár 1-6 hónappal meghosszabbíthatják az átfutási időt. Éppen ezért érdemes már a legelejétől hozzáértő segítségre hagyatkozni, hogy pontosan képben legyél a szükséges ügyintézésekkel, határidőkkel és költségekkel.

Ha az ST Solart választod, minden kényelmetlenséget és kellemetlen meglepetést elfelejthetsz: szakembereink igényed felmerülésétől egészen a napelem rendszer üzembe helyezésééig mindenben segítségedre lesznek! Ha szakszerű támogatásra van szükséged, keress minket bizalommal!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

11 + 1 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!