Miért számít egy napelem súlya? – Különböző napelemeink összehasonlítása

jún 30, 2022Napelem felhasználása, Napelem működés

Miért fontos a napelem panelek súlya?

A napelem rendszer tervezése és kiépítése során sok szó esik a teljesítményről és a megtérülésről. A legtöbb lakossági fogyasztó esetében a napelem a családi ház tetőjére kerül, és ennek megfelelően szükséges még a napelem panelek méretéről és súlyáról is beszélni.

 

Mekkora egy napelemes rendszer súlya?

A napelem rendszer több részből áll, melyek közül a leglátványosabbak a modulok, amiket rendszeresen láthatsz családi házak tetőin. Ezek azok a panelek, amik a napsugárzás energiáját feszültséggé alakítják, majd ezt a feszültséget továbbítják az inverter felé. Akadnak ugyan sztenderd modul méretek a piacon, gyártónként azért mégis több típussal találkozni.

Egy átlagos, 4 fős család áramigényét típustól függően nagyjából 10-16 panellel lehet kiváltani, míg egy napelem panel súlya 17 és 20 kg között mozog. Ebből következik, hogy tisztán a modulok plusz 170-360 kg terhelést jelentenek a tetőn, amihez hozzájön még a tartószerkezet, és más alkatrészek súlya. Ez soknak tűnhet, de egy vastag hótakarónak a nyomába sem ér. Összehasonlításként gondold el, hogy ez nagyjából 3-4 felnőtt férfi súlyával egyenértékű, ami ráadásul jól eloszlik a felületen. A legtöbb esetben nem szükséges megerősíteni, vagy felújítani a tetőt a napelem súlya miatt.

 

Mikor számít a napelem súlya?

Összességében kijelenthetjük, hogy egy napelem modul átlagosan 17-20 kg. Az, hogy hány darabra van szükség, a kívánt teljesítménytől függ, illetve a kiválasztott típus hatékonyságától. Például egy Longi Solar napelem súlya darabonként 19,5 kg, melyek mindegyikét egy körülbelül 3 kg-nyi acélszerkezet tart a tető konkrét típusától függően. A napelem modulok azonban átlagosan 1,7 négyzetméteresek, így ez a 22,5 kg is jól eloszlik. Akárcsak egy kiadós hóesés súlyát, egy valamire való tetőnek ezt is el kell bírnia.

Két esetben szokás mégis a tető karbantartását összekötni a napelem kiépítéssel. Az egyik egyértelmű: ha a tető rossz állapotban van. Ha ezt a plusz terhelést biztonságosan már nem bírná el a tetőszerkezet, nem vállaljuk a telepítést. A másik eset, amikor a tető még bőven elbírná a napelemek súlyát, viszont hamarosan időszerű egy felújítás. Mivel a napelemet minimum 20-30 évig fogod használni, javallott a pár éven belül időszerű tetőfelújításon még a telepítés előtt túlesni. Hiszen a kiépített napelem modulokat leszedetni, csak, hogy felújíttasd a tetőt, majd visszatetesd a modulokat, pénzkidobás.

 

A napelem súlya mennyire befolyásoló különféle tető típusok esetében?

A tető típusa adja meg, hogy a modulokat lehetséges-e egyáltalán rögzíteni – régi típusú palát például nem lehet fúrni – illetve azt, hogy milyen módon rögzítjük őket. A tartószerkezet ennek megfelelően eltérő lehet, de összességében már nem befolyásolja túlzottan a teljes súlyt.

Lapos tető esetében a tartószerkezetnek nem csak a statika a feladata, a megfelelő dőlésszöget is az állványzat biztosítja, illetve a szélterhelés kivédését. Éppen ezért lapos tető esetében a napelem súlya nagyobb, több terhelést kell bírjon a tető.

Mint említettük, régi típusú palát nem lehet átfúrni, így a tartószerkezet rögzítése sem megoldott. Eleve több körültekintésre van szükség, ha palatetőre akarsz telepíteni, mivel a pala nagyon könnyen törik, és a napelem modul alatt kimondottan nehéz a csere.

 Ha esetleg a rögzítés az adott tetőre nem lehetséges, akkor sincs semmi veszve, telepíthetsz napelemet a talajra, illetve garázs-, vagy melléképületek tetőjére is.

 

A napelem súlya mikor teszi megvalósíthatatlanná a telepítést?

Alapvetően minden tetőt úgy terveznek, hogy akár egy 20 cm-es hóréteget is elbírjon. Így önmagában a napelem súlya nem hiúsíthatja meg a tervet. Idősebb házak esetében azonban a gyakorlatban felmerülhet a kétely. Ilyenkor felmérésünk során külön figyelmet fordítunk a statikai felmérésre, alkalmasint statikus mérnök szakvéleményét is kikérjük. Kizárólag olyan esetben vállaljuk a telepítést, amikor biztos vagyunk az átadott rendszer biztonságosságában.

 

A napelem súlya miatt is fontos a helyszíni felmérés

A telepítési helyszín felmérése minden esetben hozzátartozik a munkánkhoz. Ekkor derül ki a ház tájolása, a tető dőlésszöge, hogy mekkora felületekkel bír, és hova tehetjük az invertert. Sok apró részlettel kell megismerkednünk, amelyekből csak egy a tető terhelhetősége, és a tetőszerkezet állapota.

Többek között azt is megbeszéljük veled, hogy mekkora fogyasztást szeretnél kiváltani a napelemmel, ez alapján tudjuk meghatározni a telepítendő napelem méretét. Ilyenkor a típus ugyan még nincs kiválasztva, de hozzávetőlegesen fel tudjuk mérni, mekkora a napelem súly, amit majd telepíteni fogunk, és azt is látjuk, hogy a ház melyik felén lenne a napelem működés szempontjából a legoptimálisabb elhelyezni a modulokat. Ennek megfelelően fel tudjuk azt is mérni, hogy a tető bírni fogja-e a napelem súlyt, illetve az esetleg szükséges alternatív elhelyezésekről is tudunk veled beszélni. Olyan kivitelezést nem vállalunk el, ahol nem vagyunk biztosak benne, hogy az általunk átadott rendszer optimálisan teljesít, jól van megtervezve és kialakítva, és biztonságos is. Ha kétségeid vannak és nem tudod eldönteni, hogy a te tetődre lehet-e napelemet telepíteni, keress minket bizalommal! Szívesen segítünk.

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

9 + 6 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!