Napelem pályázat 2024 – Már elérhető a Napenergia Plusz Program!

Vissza nem térítendő napelem támogatás 2024-ben lakossági napelem rendszerekre

Tudnivalók a Napenergia Plusz Program 2024-ről:

  • A teljes keretösszeg eléri 75,8 milliárd forintot.
  • Ebből az összegből több mint 15.000 háztartás élhet a beruházás lehetőségével.
  • A támogatás legalább 4 kW-os, de legfeljebb 5 kW-os inverterrel rendelkező napelem rendszerre vehető fel, amelyhez legalább 7,5 kWh-s, de legfeljebb 10 kWh-s akkumulátortelepre lehet pályázni.
  • A napelemek teljesítménye nem haladhatja meg az inverterek teljesítményének 120%-át, amely például 5 kW-os inverter esetén 6 kW-ot jelent.
  • A támogatás maximális összege 5 millió forint, amely az összbekerülés akár 66%-át is fedezheti. Önerőre szükség lehet!
  • A Program vissza nem térítendő támogatást kínál.

Gyorsan megtérülő

A kisebb felhasználókra fókuszál

Felhasználható akkumulátoros és hibrid napelem rendszerekhez

75,8 milliárdos keretösszeg

Tudd meg, hogy jogosult vagy-e a pályázatra!

Végül mégis megéri napelem rendszerbe fektetni?

Némi aggodalomra adott okot, amikor bejelentésre került, hogy az éves szaldó elszámolást felváltja a bruttó elszámolási rendszer. Az új szabályzás értelmében a szolgáltató az elektromos áramot ezek után 5 Ft/kWh áron tudja megvásárolni a napelem rendszer tulajdonosától. Ennek ellenére, amennyiben mégis hálózati áramfelvételre lenne szükség, úgy azt a napelem rendszer tulajdonosa a rezsicsökkentés hátáráig 36 Ft/kWh, a felett pedig már 70 Ft/kWh árért tudja megvásárolni. Ezt az árkülönbözetet többek között azzal magyarázzák, hogy a szolgáltató az ÁFA-t és a rendszerhasználati díjat is felszámolja.

napelem pályázat

Mi ezzel a baj?

napelem támogatás

A napelem rendszerek csak nappal termelnek elektromos áramot, éjjel természetesen nem, ezért hiába a nagy szakértelemmel és gondossággal kiépített rendszer, ha a naplementét követően a napelem rendszer tulajdonosának is az elektromos hálózatból kell áramot vételeznie. Az érem másik oldala viszont, hogy verőfényes napsütésben a rendszer a háztartásban vagy adott esetben a gazdaságban felhasználtnál jóval több elektromos áramot is termelhet, amelyet aztán a tulajdonos, ha akarja, visszatáplálhatja a hálózatba.

Az éves szaldó elszámolás azért volt mindenki számára sokkal előnyösebb, mert a termelt és a vételezett elektromos áram eladási- és vételára egész évre vetítve kiegyenlítették egymást. A bruttó elszámolás esetén mindez már a múlté, ezzel a telepített napelem rendszer megtérülési ideje is jelentősen megnőtt.

sofar_napelem_inverter

Van a megoldás?

Az elhangzottak ellenére azonban mégsem kell kétségbe esni, mivel két megoldás is kínálkozik, amelyeket akár egyszerre is ki lehet használni:

  • a vissza nem térítendő támogatás, illetve
  • a hibrid napelem rendszerek kiépítése

Miért érdemes hibrid napelem rendszert választani?

Hibrid napelem rendszer választása esetén nem kell tartanunk attól, hogy a megtermelt áramot áron alul kell majd értékesítenünk, mivel az általunk megtermelt többletet akkumulátorokba töltve sokáig el tudjuk tárolni, így azt éjszaka vagy napfényszegény időben felhasználva már sokkal kevésbé függünk a szolgáltatótól.

Előny a családoknál

A jelenlegi Napenergia Plusz Program 2024 kiírása azoknak a családos magánszemélyeknek kedvez, akik a házuk tetejére vagy az udvarukba szeretnének napelem rendszert telepíteni, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy a Kormány célja a családosok életkörülményeinek javítása.

Napelem rendszereket bárhová lehet telepíteni, ahol megfelelő tér áll rendelkezésre, függetlenül attól, hogy lakott településről vagy attól távolabbra eső helyszínről van szó. A pályázati kiírás egyébként lehetővé teszi a legfeljebb hat lakásos társasházak, sor- és ikerházak pályázását is.

Ne maradj le a pályázatról!

Valóban lehetséges az önellátás?

Az utóbbi idők szolgáltatás- és árbizonytalansága igen vonzó elgondolássá tette az önellátást. És valljuk be őszintén, a befektetett összeg után gyakorlatilag ingyen árammal működtetni a házunkat vagy épp a gazdaságunkat meglehetősen kecsegtetően hangzik! És, ha még tovább számolgatunk, a jelenlegi áramárakkal kalkulálva a rendszer megtérülési ideje sincs beláthatatlan távolságra!

Elmondhatjuk tehát, hogy amennyiben egy hibrid napelem rendszer mellett döntesz, úgy bármiféle lemondás nélkül szavatolhatod magatoknak az energiabiztonságot és az ingyenes, környezetbarát elektromos áramot!

A tökéletes megoldás: a hibrid rendszer

A szigetüzemű napelem rendszerek legfőbb hátránya, hogy abból kell gazdálkodnunk, amit megtermelünk, mivel ez esetben nincs kapcsolatunk a hálózattal. A hibrid rendszer, amely képes a visszatáplálásra, értelemszerűen rá van kapcsolva a hálózatra, így még ha időszakonként valamennyit fizetnünk is kell az esetleges felvételért, semmiképpen sem maradunk áram nélkül.

A két rendszer közötti áthidaló megoldást az akkumulátor jelenti. A hibrid megoldás esetén a rendszert egy akkumulátorpakkal egészítjük ki. Ennél a módszernél az akkumulátorokban eltárolt villamos energia teszi lehetővé az energiafüggetlenséget. A tárolt mennyiségtől függően az is bőven elképzelhető, hogy a rendszer működésének ideje alatt egyáltalán nem kell a szolgáltatótól elektromos áramot vételeznünk. Az energia egész egyszerűen nem vész el, mert tároljuk!

A Napenergia Plusz Program 2024 is ezt a megoldást támogatja. A legalább 4 kW-os, de legfeljebb 5 kW-os inverterrel rendelkező rendszerekhez 7,5-10 kWh-s akkumulátoros tároló rendszer kapcsolását teszi lehetővé.

Itt a legfőbb ideje, hogy megújuló energiaforrásba fektess!

Egy olyan megújuló energiaforrást, mint például a napenergia, felhasználó rendszer kiépítését több szempontból is érdemes fontolóra venni. Az elsődleges nyilván az anyagi szempont, mivel egy hibrid napelem rendszerrel gyakorlatilag is nullára tudjuk csökkenteni az elektromos áram szolgáltatói rendszerből történő felvételét, így az elektromos áram gyakorlatilag ingyen van.

Fontos szempont a rendszerfüggetlenség is. Az utóbbi időszak nemzetközi eseményei és azok hazánkra gyakorolt hatása rávilágított arra a tényre, hogy országként és személyesen is mennyire ki vagyunk szolgáltatva a külföldi forrásból származó energiahordozóknak. Azzal, hogy egy hibrid napelem rendszerrel energiaellátó-függetlenné válunk, nagyban növelhetjük biztonságérzetünket.

Nem utolsó sorban pedig ott van a környezetvédelem. Amennyiben hibrid rendszerrel előállított elektromos áramra váltunk, úgy igen nagy mértékben csökkentjük háztartásunk, gazdaságunk karbonlábnyomát.

Itt az ideje lépni, nehogy lemaradj!

Amennyiben fontolgatod egy napelem rendszer kiépítését, akkor már valószínűleg nem állsz messze a végleges döntés meghozatalától. És erre most van itt a legjobb alkalom!

A csatlakozási stop óta lényegesen kevesebben építettek ki napelem rendszereket és nagyon valószínű, hogy amint a Napenergia Plusz Program 2024 pályázat elérhetővé válik, nagyon sokan fognak élni a felkínált lehetőséggel.

Használd ki a támogatást és lépj kapcsolatba az ST Solar-ral! Mivel még mi sem látunk a jövőbe és előre nem tudjuk megmondani, hogy hányan fognak telepítést kérni tőlünk, így késlekedés esetén lehet, hogy akár hosszabb-rövidebb idejű várakozásra is számítanod kell.

Miért pont az ST Solart válasszam?

✔️ Mert több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a napelem rendszerek telepítésében és karbantartásában

✔️ Mert mi átvesszük tőled a pályázatok ügyintézését, szakmai támogatását

✔️Mert már több száz sikeres hazai projekten vagyunk túl

✔️Mert kiváló és tapasztalt szakembergárdával dolgozunk

✔️Mert Magyarország piacvezető cége vagyunk

✔️Mert csak kiemelkedő minőségű termékekkel dolgozunk

✔️Mert a teljes folyamatot költségmentesen levezényeljük, a felméréstől, a tervezésen és a kivitelezésen át, a karbantartásig

Az energiapiac folyamatos változáson megy keresztül, ezért fontos, hogy lépést tartsunk az új lehetőségekkel. Az önellátás mára valós igénnyé és lehetőséggé nőtte ki magát. Ehhez az akkumulátoros, hibrid napelemes rendszer kiépítése lehet a kulcs. A folyamatos és megbízható energiaellátás mellett, nem kell azon gondolkodnod, hogy elektromos áram nélkül maradsz.

Amennyiben bármilyen kérdésed merül fel a hibrid napelem rendszer telepítésével vagy a Napenergia Plusz Program 2024 pályázati kiírásával, illetve további információra van szükséged, kérjük, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot. Az ST Solar szakértő csapata készséggel áll rendelkezésedre!

napelem rendszer telepítés

Válaszd a zöld energiát, most pályázat útján!