Elektromos fűtési rendszer napelemmel – Hogyan védekezhetünk hatékonyan a magas rezsiárak ellen?

nov 22, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés

elektromos_futesi_rendszer_napelemmel

Az elmúlt években, évtizedekben jól megfigyelhető volt az érdeklődés élénkülése a megújuló energiaforrások irányába: amíg korábban elsősorban a környezettudatos szemléletmód erősödése indokolta ezt a jelenséget, napjainkban sokan a rezsikiadások csökkentése miatt kezdik el keresni az alternatív megoldásokat háztartásuk energiaellátására. Az elektromos fűtési rendszer napelemmel kombinálva egy kifejezetten költséghatékony, innovatív és környezetkímélő alternatívája lehet a hagyományos, nem megújuló energiaforrásokra épülő technológiáknak. 

Mostani cikkünk keretében ezt a kérdéskört járjuk körbe. Megnézzük, hogy lehetséges az elektromos fűtési rendszer napelemmel történő üzemeltetése, milyen költségekkel és megtérüléssel érdemes számolni egy ilyen beruházás esetén, megnézzük az elérhető lehetőségeket és számba veszünk mindent, amit a téma kapcsán tudni érdemes. Vágjunk is bele!

 

Elektromos fűtési rendszer napelemmel

Ha napenergiával történő fűtésről beszélünk, első lépésként érdemes elhatárolni egymástól a napkollektor és a napelem fogalmát, hiszen sokszor okoznak zavart ezek a kifejezések. Közös bennük, hogy a nap energiáját hasznosítják, azonban annak hasznosítási módjai között jelentős eltérések vannak. A két technológiát részletesen összevetettük a napelem vagy napkollektor témában született cikkünkben, most nézzük csak a legfontosabb tudnivalókat.

A napkollektor talán könnyebben elképzelhető technológián alapszik. A napenergiát hőenergiává alakítja át, ennek segítségével pedig meleg vizet állít elő, amit a vízvezetékeken keresztül a fűtőegységekbe juttatva elsősorban (de nem kizárólag) fűtési céllal hasznosíthatunk. Ezzel szemben a napelem ugyanabból a napenergiából elektromos áramot termel a panelek segítségével, amelyet az inverter alakít át háztartási használatra is alkalmas váltóárammá. 

Az ilyen módon generált energia pedig mindenben megegyezik az áramszolgáltató által biztosított elektromos árammal, így arról valamennyi háztartási berendezésünk teljes biztonsággal üzemelhet, így akár az elektromos fűtési rendszer napelemmel is megoldható. De nézzük is, milyen lehetőségeink vannak pontosan ezen a területen!

 

Fűtés elektromos kazánnal

Tegyük fel, hogy ingatlanunk elektromos radiátorokkal van felszerelve, amelyektől nem kívánunk megválni, viszont napenergiára szeretnénk váltani. Mit tehetünk ebben az esetben?

A napkollektor megoldás lehet, a berendezés lényege éppen a fűtési melegvíz előállítása, így minden további nélkül összeegyeztethető technológiákról beszélünk. De hogyan váltsunk ki az energiaellátást napelemmel? A napelem elektromos áramot termel, a fűtőegységek viszont meleg vízzel üzemelnek, így szükséges lesz közbeiktatni valamilyen berendezést, amely elektromos áram segítségével állít elő meleg vizet: ezt a berendezést pedig elektromos kazánnak hívják – az elektromos kazán napelem témakört szintén körbejártuk korábban, ha részletesen érdekel a kérdés, ajánljuk elolvasásra.

Lényeg a lényeg, akkor sem vagyunk elveszve tehát, ha ragaszkodnánk jól bevált, meleg vizes fűtőtesteinkhez, viszont a fűtőközeg felmelegítésére használt például földgázt valamilyen környezetbarátabb, megújuló energiaforrásra cserélnénk.

 

Megoldást jelenthetnek az elektromos fűtőegységek is

Az elektromos fűtőegységek egyre népszerűbbek napjainkban, számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos megoldásokkal szemben, ráadásul egyre költséghatékonyabb alternatívát is jelentenek. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre akkor is, ha az elektromos fűtési rendszer napelemmel történő üzemeltetése a célunk.

A fűtésre optimalizált klímák télen – nyáron képesek lehetnek biztosítani a kívánt belső hőmérsékletet, ráadásul a modern típusoknak egyre jobb az energiahatékonysága, így jó megoldást jelenthetnek. Akárcsak az elektromos radiátorok, amelyek egyszerűen, a konnektorba dugva üzembe helyezhetők, rögzíthetők a falra, de akár mobil fűtőtestként is használhatók.

Az infrapanelok szintén árammal üzemelnek és kifejezetten innovatív, modern megjelenési formái az elektromos hőleadó egységeknek. Így a lehetőségeink akkor is szélesek, ha valamilyen tisztán elektromos megoldásban gondolkodunk.

 

Mennyi idő alatt térül meg egy elektromos fűtési rendszer napelemmel?

A napelem telepítése már önmagában egy nagyberuházás, az elektromos fűtési rendszer kiépítése szintén nem filléres tétel, azonban, ha elektromos kazánban gondolkodunk, már pár százezer forintért is lehet jó vételeket csinálni. Akárcsak az elektromos radiátorokkal és az infrapanelekkel, amelyek szintén gyakran érhetők el pénztárcabarát áron. Egy ilyen fűtési rendszer azonban jelentősen megemeli a háztartás energiafelhasználását, így egy azt kiszolgálni képes, megfelelő teljesítményű napelemes rendszer mellett éri meg igazán a beruházás.

Ha te is hasonló megoldást keresel és bármiben szükséged lenne a szakszerű tanácsadásra, esetleg jól jönne néhány pár hasznos és praktikus tipp, hogy megtaláld igényeidhez és lehetőségeidhez mérten az ideális megoldást, akkor keress minket bizalommal, lépjünk kapcsolatba és érjük el együtt a lehető legjobb végeredményt!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

13 + 7 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!