Napelem vagy napkollektor? Ismerd meg a kettő közti különbséget

okt 21, 2022Napelem működés, Napelem tippek

napelem_vagy_napkollektor

Bár mind a kettő megoldás a nap energiáját alakítja át, a tényleges működésüket és funkciójukat tekintve mégsem mindegy, napelem vagy napkollektor útján kívánjuk ezt a természeti erőforrást hasznosítani. Alapvető különbség a két technológia között, hogy a napelem a napenergiát elektromos árammá alakítja, amelyről háztartási berendezéseink képesek üzemelni. A termelt energia így széleskörűen felhasználható, valamennyi elektromos készülék működhet a panelok és az inverter által előállított áramról.

A napkollektor ezzel szemben a napenergiát hőenergiává alakítja, amelyet meleg víz készítésére használ fel – ezt a közeget pedig elsősorban fűtési célból lehet hasznosítani. A két megoldás tehát alapjaiban hasonló, működési mechanizmusait és felhasználási lehetőségeit tekintve mégis lényegesen eltérnek egymástól. Mostani bejegyzésünkben ezt a témakört járjuk körbe és megnézzük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a napelem és napkollektor közötti különbség kapcsán tudni érdemes!

 

Napelem és napkollektor közötti különbség

A fentiekből már láthattad, hogy ha valamilyen megújuló energiaforrással szeretnéd kiváltani a háztartás fogyasztását, egyáltalán nem mindegy, hogy napelem vagy napkollektor irányába indulsz el. Általánosságban elmondható, hogy a napkollektor energetikai szempontból hatékonyabb a napelemnél, azonos felületen éves szinten 3,2-szer nagyobb energiahozamot és 4,5-ször több névleges teljesítményt érhetünk el használatukkal. 

Az egyik legfontosabb napelem és napkollektor közötti különbség ugyanakkor a funkcionalitásban rejlik. A napkollektor működési elve egyszerű: a nap sugarai felmelegíti a benne lévő folyadékot (amit egy tartályban bizonyos ideig tárolhatunk is) és amikor szükség van rá, akkor a fűtőtestekbe vagy vezetékekbe juttatja. A napsugárzás ilyen formában, azaz hőenergiaként történő hasznosítását szolárfűtésnek nevezzük.

A napelem által generált áramot ezzel szemben valamennyi elektromos berendezésünk használhatja. Így nem csak egy elektromos fűtés működtethető vele, hanem akár elektromos kazánt is csatlakoztathatunk a rendszerre, amivel aztán a fűtési és a hűtési melegvizet egyaránt előállíthatjuk. Fontos különbség, hogy a tárolás szempontjából sem mindegy a napelem vagy napkollektor kérdés: amíg a napkollektorban felmelegedett folyadékot tárolhatjuk az erre szolgáló tartályokban, addig napelem esetében ezt kizárólag akkumulátorok birtokában tehetjük meg. Mivel jelenleg az akkuk ára viszonylag magas, ezért a legtöbb napelem rendszer a fel nem használt áramot a szolgáltató rendszerébe táplálja vissza.

 

Napelem vagy napkollektor: milyen típusaik vannak?

A napelemek két fő csoportját egyfelől a hálózatba táplálás szempontja szerint határozhatjuk meg. Így léteznek tároló akkumulátorral felszerelt, úgynevezett szigetüzemű rendszerek, míg tárolóegységek hiányában hálózatra visszatápláló megoldásról beszélünk. Első esetben a fel nem használt áramot a berendezés eltárolja egy későbbi felhasználásra, utóbbi esetben pedig eladja az áramszolgáltatónak, aki főszabályként köteles is azt megvásárolni. Gyártási technológia szerint monokristályos vagy polikristályos típusokat különböztetünk meg, amely kérdéssel korábbi bejegyzésünkben részletesen foglalkoztunk.

A napkollektorok esetében is különböző típusokról beszélhetünk, szintén a gyártáskor alkalmazott technológia szerint megkülönböztetjük az olcsóbb sík és a drágább vákuumcsöves napkollektorokat. Legfontosabb eltérés szigetelésükben van. Amíg a síkkollektorok olyan hagyományos szigetelőanyagokkal operálnak, mint a kőzetgyapot vagy a poliuretán hab, addig a vákuumcsöves kollektor a vákuum következtében kialakuló szigetelést használja a hőveszteség kiküszöbölésére, alapvetően jobb hatásfokon. Ennek köszönhetően amellett, hogy költségesebb beruházást jelent, nagyobb az energiahatékonysága, kisebb tetőterületet foglal és magasabb hőmérsékletet is állít elő, mint síkkollektoros társai.

 

Mikor melyik éri meg: napelem vagy napkollektor?

Mint láthattad, a napkollektor korlátozottabb felhasználási lehetőségekkel rendelkezik, ugyanakkor az energiahatékonyságot tekintve felülmúlják a fotovoltaikus rendszereket, különösen a vákuumcsöves típusok. A napelem azonban nem csak minden olyan feladatot képes ellátni, amit a napkollektor is, hanem tisztán elektromos berendezések mellett képes lehet akár teljes energiafelhasználásunkat is fedezni és egy ingyenesen elérhető, végtelen energiaforrást biztosítani számunkra.

Mint minden más területen, a napelem vagy napkollektor kérdéskörben is vannak tehát előnyök és hátrányok is. A napelemek mellett szól a meghibásodás kisebb veszélye és az alacsonyabb karbantartási költségek, a mozgó alkatrészeket is tartalmazó napkollektor ezzel szemben rendszeres karbantartásra szorul és könnyebben is meghibásodik.

A napelem és napkollektor közötti különbségeket számbavéve te is láthatod, hogy hasonló, mégis lényegesen eltérő megoldásokról beszélünk. Ha te sem tudsz dönteni a napelem vagy napkollektor között, esetleg más kérdésben lenne szükséged szakértő válaszokra, keress minket és kollégáinkkal mindenben segítségedre leszünk!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

13 + 15 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!