Elektromos kazán napelemről – Mikor éri meg?

júl 14, 2022Napelem megtérülés

elektromos kazán napelem

Napjainkban a fotovoltaikus rendszerek és a különböző elektromos berendezések, így a hőtermelők is egyre népszerűbbek. Globális törekvésnek tekinthető, hogy a nem megújuló energiaforrásokról fokozatosan más megoldásokra álljunk át. Ami pedig az egyéni szempontokat illeti, egy ilyen rendszer telepítésével mindenki rezsikiadását szeretné csökkenteni. Egy elektromos kazán napelemmel kombinálva tökéletesen beleillik ebbe a képbe, hiszen, ha egy megfelelő teljesítményű rendszert választunk, nem csak elektromos berendezéseinket használhatjuk ingyen, de még a fűtésre sem kell költeni. 

Viszont mekkora az a teljesítmény, amely mellet a napelem elektromos kazán költséghatékony működtetésére is alkalmas? Mikor éri meg ilyen megoldáson gondolkodni és milyen költségekkel kell számolni? Mostani bejegyzésünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe, megnézve a pro és kontra érveket egyaránt. 

 

Elektromos kazán napelem mellé? Mit kell tudni róla?

Az elektromos kazán lényegében a gázkazán elektromos megfelelője – olyan, mint a villanytűzhely a gáztűzhelynek. Rendeltetésük ugyanaz, elsősorban fűtési meleg vizet állítanak elő. Az elektromos típus esetében viszont nincs őrláng, hanem egy fűtőszál segítségével melegíti fel a rendszerben keringő folyadékot. Lényeges különbség például az infrapanelekkel vagy az elektromos fűtőtestekkel szemben, hogy a hőleadó egységek nem lesznek elektromosok, hanem csak a bennük keringő közeget felmelegítő berendezés, azaz a kazán. 

Emellett arra is van lehetőség, hogy használati meleg vizet állítsunk elő: ezeket a típusokat nevezzük kombi készülékeknek, amelyek lehetnek átfolyós vagy tárolós vízmelegítők. Nézzük az  elektromos kazán mellett szóló érveket!

 

Érvek a napelem elektromos kazán kombináció mellett +

Maga a kazán olcsón beszerezhető és viszonylag könnyen, alacsony költségek mellett telepíthető. Ráadásul, ha a gázkazánt szeretnénk kiváltani vele, akkor a rendszer kisebb átalakításai után egyszerűen csatlakoztatható a már meglévő vizes körökhöz. Működése csendes és viszonylag kevés karbantartást igényel más megoldásokkal, például a hőszivattyús rendszerrel összehasonlítva. 

Működése nem jár égéstermék keletkezésével, ezért a gázkazánnal szemben nincs szükség kéményre vagy kivezetőcsőre, valamint gázterv kidolgozására, kéményseprői nyilatkozatra és rendszeres kéményseprésre sem. A készülék jellemzően hosszú élettartammal rendelkezik, könnyen kezelhető és vezérelhető, amelynek köszönhetően egyszerűen optimalizálható működése. A megfelelő teljesítményű napelem rendszer mellett pedig ingyen termeli az áramot – de akkor mégis, mi szólhat ellene?

 

Érvek a napelem elektromos kazán kombináció ellen – 

Mivel az elektromos kazán vizes közeget melegít fel, a tisztán elektromos megoldásokhoz képest magasabb karbantartási igénnyel rendelkezik. Akárcsak a gázzal üzemelő központi fűtés esetében, itt is érdemes évente karbantartást végezni. A bekerülési költsége alacsony, üzemeltetése viszont jelentős energiaigénnyel jár, ami napelem nélkül jelentős költségeket eredményez.

Ha pedig az elektromos kazán napelem mellett kerül alkalmazásra, az üzemelés abban az esetben nem jár költségekkel, ha a megfelelő teljesítményű rendszer termeli hozzá az áramot. A nagyobb energiaigény viszont nagyobb teljesítményt követel meg, amely végső soron több panel megvásárlását teszi szükségessé. Ez pedig költségesebb beruházást jelent, hosszabb megtérülési idővel. 

 

Mikor éri meg elektromos kazánt választani napelem mellé?

Egy elektromos kazán napelem mellett is jelentős terhelést jelent az elektromos hálózatra, amely nagyobb teljesítményt követel meg, végső soron pedig magasabb költségeket indikál. Ez igaz, viszont van esély arra, hogy a beruházás megtérüljön – ellenben egy gázos rendszerrel, amelynek bekötése kisebb beruházás, viszont soha nem fog megtérülni.

Amire pedig minden esetben érdemes kiemelten figyelni, az az adott ingatlan hőszigetelése. A hőszigetelés egy összetett dolog, ahol több ponton (homlokzat, lábazat stb.) kell szigetelnünk olyan módon, hogy a hőveszteséget minimálisra csökkentsük. A korábbi építésű ingatlanok esetében még nem fordítottak erre nagy figyelmet, az ennek következtében fellépő hőveszteség pedig jelentősen hosszabbíthatja a megtérülési időt. A napelem elektromos kazán párosítás természetesen ekkor is környeztettudatos megoldást jelent.

Ezért a napelem elektromos kazán kombináció elsősorban a meglévő gázfűtés kiváltása esetében célravezető, ott ahol a hőszigetelés megfelelő és nem rendelkezik magas fűtési energiaigényekkel. Ekkor is fontos, hogy a napelem rendszer teljesítménye optimálisan legyen megválasztva és ne terheljen minket az elektromos kazán magasabb energiaigényének költsége. Ha Te is ilyen rendszer kiépítését tervezed, bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

5 + 7 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!