Napelempark – Mi az, és mennyi a megtérülés ideje

dec 29, 2022Napelem telepítés, Napelem megtérülés

napelem_park

A napelempark egy nagyméretű, hálózatra kapcsolt fotovoltaikus rendszer (PV-rendszer), amelyet nagyüzemű áramellátásra terveztek. Különböznek a legtöbb épületen látható, hagyományos megoldásoktól. Ezeket a rendszereket szinte minden esetben a földre telepítik, hiszen nagyméretű, egybefüggő területre van szükség a kiépítéshez, akár hektáros méretekben gondolkodva. Ráadásul nem egyszerűen a napelem földre kerül telepítésre, hanem egy speciális, földre rögzíthető tartószerkezetet kell használni, nagy körültekintéssel és odafigyeléssel összeszerelve. Mostani bejegyzésünkben ezeket a kiserőműveket, a napelemparkokat nézzük meg egy kicsit közelebbről.

 

Hol használható egy napelempark?

Nagyobb ipari létesítményekben, üzemekben komoly gépeket, berendezéseket kell ellátni energiával, amely hatalmas áramigényt jelent. Gyártósorok, daruk és egyéb eszközök rengeteg energiát fogyasztanak, amely hétköznapi léptékben sokszor elképzelhetetlen méretű villanyszámlákat eredményez időről időre. De egy modern irodaháznak is hasznos segítsége lehet, ahol folyamatosan működnek a különböző elektromos berendezések, mint számítógépek, fénymásolók, nyomtatók vagy éppen a légkondi.

Mezőgazdasági felhasználásra szintén találhatunk példákat, ahol egy teljes feldolgozó üzem vagy komplett öntözési berendezések éves energiafogyasztásának bizonyos részét, akár teljes egészét fenntarthatóan a helyszínen állíthatja elő a rendszer. Napjainkban a nagy napelemparkok többsége magántulajdonban van és ilyen jellegű célokat is szolgál, de egyre növekszik a közösségi és közüzemi célú felhasználása is. A több 100 kW-os méretben készült napelemparkok akár több száz családi ház éves energiaigényét képesek lehetnek biztosítani. 

 

Napelempark és háztartási méretű kiserőmű – mi a különbség?

A háztartási vagy kisebb ipari igényeket a háztartási méretű kiserőművek is képes lehet kielégíteni: az 50 kW teljesítményt el nem érő rendszereket nevezzük így, amelyek egyszerűen és kevés korlátozással engedélyeztethetők. Az ennél nagyobb rendszerek esetén két csoportról beszélünk, az 50 kW-nál nagyobb, de a 0,5 MW névleges teljesítményt meg nem haladó napelemparkok kis teljesítményű rendszereknek, az 50 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű napelemparkok pedig kiserőműnek számítanak. 

Ezek engedélyeztetése nem részesülhet a gyorsabb és egyszerűbb, körülbelül 2-3 hónapos eljárásban. Nagyobb rendszerek esetén több hatóság bevonása, akár Földhivatali ügyintézés is felmerülhet, mindez több dokumentummal, bejelentéssel, felülvizsgálattal és hosszabb ügyintézési idővel.

 

Mikor éri meg egy napelempark?

A napelempark megtérülése kapcsán tudni kell, hogy az minden esetben komoly beruházás lesz, azoknak érdemes ilyenbe fektetni, akik hosszú távú, akár évtizedes befektetésben gondolkodnak. Ilyen célokra már komoly berendezésre, több millió forintos inverterekre és speciális tartószerkezetekre van szükség, amely jelentősebb tőkét követel egy ilyen volumenű fejlesztéshez. 

A rendszer hosszú távon folyamatos műszaki felügyeletet és rendszeres karbantartást, tisztítást igényel. A szennyeződések, mint sár, a hó, a madárürülék vagy más koszolódások jócskán hatással lehetnek az energiatermelés hatékonyságára, ezért évente több alkalommal is érdemes megtisztítani őket, a legjobb termelékenység elérése érdekében. Gondoskodni kell biztonságuk felől is, adott esetben kamerarendszert kell kiépíteni vagy megoldani a terület őrzés-védését.

A napelemparkok magasabb értéke viszont együtt jár azzal az előnnyel, hogy sok esetben hosszabb, akár 20 – 25 éves jótállásra is számíthatunk abban az esetben, ha a rendszer bizonyos okokból meghibásodna. Ezzel azonban ritkán kell számolni, a legtöbb rendszer hosszú távon működik megbízhatóan és csökkenti jelentősen, vagy akár váltja ki az energiaszámlákat.

 

Mennyi idő a napelempark megtérülése?

A napelempark megtérülése összetett kérdés. Minden esetben magas költségei vannak a beruházásnak, a kérdés, hogy utána mennyire használjuk ki az ebben rejlő előnyöket, milyen jól méretezett a rendszer, egyáltalán, milyen célra használnánk. Ahol csak nappal folyik munkavégzés, ott akár a teljes fogyasztás is kiváltható, éjszakai műszak esetén értelemszerűen korlátozottabbak a lehetőségek, de ekkor is érhetünk el jelentős megtakarításokat. Emellett az is fontos lehet, hogy ne csak a napelempark, hanem egyéb berendezéseink is korszerűek és energiahatékonyak legyenek, az elöregedett készülékek magasabb fogyasztása ugyanis szintén kedvezőtlenül befolyásolhatja a hatékonyságot, ezáltal a megtérülést is.

 

Bízd profikra a dolgot!

Egy napelempark létesítése komoly tervezést és hosszabb, adminisztratív jellegű ügyintézést igényel és akkor még nem beszéltünk a megfelelő kivitelezés fontosságáról. Ha minket választasz, minden terhet leveszünk a válladról, a helyszíni felméréstől és az első tervek elkészítésétől egészen az utolsó dokumentum benyújtásáig és az üzembehelyezésig! Keress minket bizalommal, lépjünk kapcsolatba!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

11 + 11 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!