Miért fontos a napelem villámvédelme?

márc 16, 2023Napelem működés, Napelem felhasználása

napelem_villamvedelem

Az energiaárak valósággal elszabadultak napjainkra, drágulásuk mértéke jócskán meghaladja a fogyasztói árak emelkedését. A KSH 2023. januári adatait nézve azt láthatjuk, hogy a 25,7% átlagos éves infláció mellett a háztartási energia 52,4%-kal kerül többe, mint a tavalyi év azonos időszakában. Bár a látványos drágulás a szomszédunkban zajló háborúra is visszavezethető, ugyanakkor a helyzet rávilágít arra, hogy a földgáz és más nem megújuló energiaforrásaink folyamatosan apadnak, az ellátás bizonytalansága pedig napról napra növekszik. 

Az elektromos áram lényegesen környezetbarátabb technológia a nyersanyagok felhasználásához képeset, ha pedig valamilyen természetes erőforrásból, például a nap energiájából állítjuk elő, akkor egy teljesen tiszta energiával fedezhetjük fogyasztásunkat. A napelem telepítése kétség kívül nagyberuházás, ugyanakkor idővel megtérülő befektetés, amellyel pénztárcánkat és környezetünket egyaránt megkímélhetjük. Az inverter és a panelek egyaránt drága berendezések, amelyek háztartásunk áramkörével és vele együtt valamennyi elektromos berendezéssel kapcsolatban állnak. Hogyan védhetjük ezt a precíz, de érzékeny rendszert az olyan külső hatásoktól, mint a villámcsapás? Mit kell tudni a napelem villámvédelem kapcsán és milyen károkat előzhetünk meg vele? Nézzük is a legfontosabbakat! 

 

Milyen károkat okozhat a villámcsapás?

A villámlás legtöbbször egy természetes jelenség, a légköri kisülések szabad szemmel is jól látható eredménye. Áramerőssége ugyanakkor a 20-30 000 ampert is eléri, extrém esetekben ennek akár tízszeresét is. Amennyire látványos, annyira rizikós, egy villámcsapás nemcsak életveszélyes, hanem vagyontárgyainkban is károkat tehet. Az elektromos hálózatban és napelem rendszerben pedig már egy közvetett, azaz 500 méteren belüli villámcsapás is képes komoly gondokat okozni. 

Ilyen helyzetekben ugyanis a hatalmas áramerősség, az elektromos töltéskiegyenlítődés és a nagyfeszültségű villamos kisülések mágneses tereket hoznak létre, amelyek túlfeszültséget okozhatnak a közeli elektromos hálózatokban. Sajnos az ilyen helyzetekben a villámhárító sem segít, hiszen a villámcsapás nem közvetlenül, hanem elektromos áram gerjesztése útján okoz kárt – ezt nevezzük a villámcsapás másodlagos hatásának. 

 

Miért fontos a napelem villámvédelem?

A napelem villámvédelem nemcsak készülékeink, hanem saját testi épségünk érdekében is megkerülhetetlen lehet. A villámhárító a villámcsapás pusztító, úgynevezett elsődleges hatásaitól véd, azonban még egy elhárított villámcsapás is képes lehet másodlagos hatásokat okozni. A túlfeszültség végigfut az elektromos hálózatunkon, tönkreteheti erre csatlakoztatott berendezéseinket is. Ha pedig valamelyik zárlatos lesz, akkor érintése akár életveszélyes áramütést is okozhat. 

Minden esetben érdemes szakszerű segítséget kérni saját rendszerünk kockázatainak felméréséhez, hogy szükséges-e egyáltalán napelem villámvédelem kialakítása. Bár a jelenleg hatályos törvények értelmében ez csak a 10 kW feletti rendszerek esetében kötelező, a fotovoltaikus rendszerünk biztonsága annyit mindenképpen ér, hogy legalább időközönként szakemberrel felülvizsgáltassuk ilyen szempontból is. A napelem modulok a legtöbbször az épületeket tetején találhatóak, a napelem telepítés földre kevésbé gyakori megoldás. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a panelek növelnék a villámcsapás esélyét, az elsődleges hatásokkal szemben pedig az általános villámvédelmi szabályok szerint kell mérlegelni. 

Ha villámhárító is kiépítésre kerül, akkor viszont a panelokat a felfogórendszer úgynevezett védett terében kell elhelyezni. Ez minden esetben szakszerű tervezést, helyszíni felmérést és precíz kivitelezést igényel. Ha téged is érdekel vagy érint a napelem villámvédelem, esetleg bármilyen hasonló segítségre lenne szükséged, jól jönne néhány tanács leendő napelemes rendszered megtervezéséhez, esetleg már egyenesen a kivitelezésbe fognál bele, keress minket elérhetőségeinken és munkatársaink mindenben állnak rendelkezésedre! 

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

7 + 12 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!