Napelem tartószerkezet – Hogyan marad minden a helyén még a leghangosabb viharban is?

nov 10, 2022Napelem felhasználása

napelem:tartoszerkezet

A fotovoltaikus rendszerek kapcsán sokat beszélünk már a panelokról, blogunkban mi is több bejegyzésben foglalkoztunk az inverterekkel, amiről viszont kevesebb szó szokott esni, az a napelem tartószerkezet. Pedig ugyanolyan szükséges részei a rendszernek, mint a modulok vagy az inverter.  Kétségkívül nem a leglátványosabb elem, ugyanakkor nagyon fontos szerepe van az egész konstrukció megfelelő működése vagy élettartama szempontjából. Kellően masszívnak, stabilnak és ellenállónak kell lennie ahhoz, hogy a napelemes rendszer akár hosszú évtizedeken keresztül képes legyen ellátni a feladatát, termelni az áramot és ellátni háztartásunkat elektromos árammal. 

Mostani bejegyzésünkben a napelemmel tartószerkezeteket nézzük meg egy kicsit közelebbről. Kitérünk típusaikra, azokra a szempontokra, amelyekre a szerkezet kiválasztása és telepítése során érdemes figyelmet fordítani, majd megnézzük röviden az egyes megoldások sajátosságait.

 

Fontos része a rendszernek a napelem tartószerkezet

A napelem tartószerkezet jelenti fotovoltaikus rendszerünk vázát. Egyetlen rendeltetése a panelok rögzítése, viszont ezt minden körülmények között el kell látnia, stabilan és biztosan kell tartania a modulokat a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is. Emellett ellen kell állnia a fizikai behatásoknak is, hiszen az értékes napelem panelokat akár hosszú évtizedeken keresztül is óvnia, tartania kell.

 

Mire kell figyelni a napelem tartószerkezet kiválasztása során?

A napelem tartószerkezetnek különböző típusaik léteznek, amelyek között a különbséget elsősorban az jelenti, hogy milyen felületre kívánjuk rögzíteni a panelokat. A felülettől függetlenül minden esetben vizsgálni kell az adott helyszín környezeti, természeti adottságait is. Számba kell venni nem csak a napsütéses órák számát, de a szeles, csapadékos napok arányát, illetve azok intenzitását egyaránt, hogy végeredményben olyan rendszer kerüljön kiépítésre, amely minden körülmény között megfelelően látja el funkcióját.

  • A napsütéses órák száma megmutatja, hogy hány napelem modult kell telepítenünk a kívánt teljesítmény eléréséhez, amely értelemszerűen befolyásolja a napelem tartószerkezet fizikai méreteit is.
  • Az ingatlan tájolása meghatározza, hogy milyen dőlésszöggel kell a panelokat telepíteni a legjobb teljesítmény eléréséhez, így ez is hatással lesz a napelem tartószerkezet telepítésére.
  • A szerkezetet úgy kell kialakítani, hogy a csapadék se tegyen kárt benne, például olyan területeken, ahol jellemzően sok hó esik éves szinten, úgy kell telepíteni a rendszert, hogy a hó ne halmozódjon fel rajta és akadályozza meg az elvárt teljesítmény elérését.
  • Figyelembe kell venni a jellemző széllökések gyakoriságát és erejét is, ami bizonyos körülmények között extra erősítéseket tehetnek szükségessé a rögzítés során.

A fentiek csak a legfontosabb szempontokat jelentik. Minden helyzet más és más, szinte nincs két egyforma telepítési megoldás. Ezért fontos, hogy megbízható, hozzáértő és tapasztalt csapattal végeztessük ne csak magát a telepítést és a beüzemelést, hanem már az előzetes felméréseket, a rendszer tervezését is!

 

Milyen típusú napelem tartószerkezetek léteznek?

Többféle szempont szerint csoportosíthatjuk a napelem tartószerkezeteket, mi most csak a két alapvető különválasztást nézzük meg, amellyel mindenkinek hasznos tisztában lennie, aki érdeklődik a fotovoltaikus rendszerek iránt.

 

Mit jelent a napkövető tartószerkezet?

A napkövető tartószerkezet kifejezetten hatékonnyá teszi rendszerünket, viszont éppen ezért költségesebb megoldás, hosszabb megtérülési idővel kell számolni, amennyiben emellett a technológia mellett tesszük le a voksunkat. Ez a speciális szerkezet követi a nap mozgását, hogy mindig az ideális szögben érjék annak sugarai a modulok felületét. A szerkezet mozgatása áramot igényel, így ennek a megoldásnak működési költségei is lesznek. A napelem tartószerkezetek másik csoportjába ebből a szempontból értelemszerűen a hagyományos típusok tartoznak.

 

Milyen különbségeket tehetünk a rendelkezésre álló felület szerint?

A legyakoribb megoldás, amikor a tetőre szereljük a panelokat: a legtöbb tető ferde tető, ilyenkor először az alumíniumsíneket rögzítjük szarufakampók segítségével, majd csavarokkal a panelokat olyan dőlésszöggel, amely a tető dőlésszögét is figyelembe véve ideálisnak tekinthető.

Lapos tetőre egy fokkal komplikáltabb a telepítés, ilyenkor ki kell alakítani a dőlésszöget is. Amire hatványozottan figyelni kell ilyen esetben, hogy a szél könnyedén belekaphat a rögzített modulokba, ezért fontos a megfelelően stabil rögzítés elérése. Végül pedig, ha a tető arra nem alkalmas, a földre kerülnek rögzítésre a modulok. – itt ajánljuk a napelem telepítés földre témakörben írt cikkünket, ahol alaposan kiveséztük ezt a lehetőséget.

Érdeklődj bármelyik megoldás iránt, ha minket választasz, biztos lehetsz benne, hogy hozzáértő, tapasztalt csapat mellett teszed le a voksodat. Ha bármilyen segítségre lenne szükséged vagy kérdésed merült fel bármilyen napelemes témában, keress minket bizalommal és örömmel állunk rendelkezésedre!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

4 + 11 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!