Milyen szabályozások léptek érvénybe a napelem telepítésével kapcsolatban európai szinten?

febr 16, 2023Hírek

napelem_szabalyozas

A hazánkban alkalmazott szaldós elszámolás egyedülálló megoldás az EU energiapiacán, szemben a legtöbb tagállam kereskedelmi alapú rendszerével. Ezért egyfelől ki nem mondott uniós elvárás volt hazánkkal szemben egy üzletibb modellre váltani, másfelől pedig a hazai piac elmúlt években, évtizedben végbement jelentős bővülése is a napelem szabályozás újragondolását tette szükségessé.

Mindezek eredményeképpen 2024-től jelentősen megváltoznak a napelemekre vonatkozó elszámolási szabályok, a szaldós rendszer helyébe ugyanis a bruttó elszámolás lép. Másik fontos változás, hogy a háztartási méretű kiserőművek ideiglenesen nem kaphatnak csatlakozási engedélyt a közcélú hálózatra. De mit jelentenek ezek a fogalmak, hogyan és mikortól változik a napelem szabályozás? Nézzük is meg kicsit közelebbről ezeket a kérdéseket!

 

Hogyan változott a napelem szabályozás?

A 2022-es év biztosan nem lesz a kedvenc éve a magyar napelemeseknek, a két bejelentés rövid különbséggel követte egymást az év második felében. A folyamatos nemzetközi elvárás mellett a változásokat előmozdította az a körülmény is, hogy az elmúlt években rengeteg új háztartási méretű kiserőmű, azaz 50 kVA-nál nem nagyobb teljesítőképességű rendszer csatlakozott a közműhálózatra. Így azon egyszerű okból kifolyólag is lépni kellett, hogy az már nem volt képes ennyi energiát befogadni. 

 

Hogyan működik a hálózatra visszatápláló rendszer?

A napelemes rendszerek egyik típusa, a szigetüzemű napelemrendszer saját akkumulátorokkal rendelkezik, amelyekben eltárolja a megtermelt, de fel nem használt villamosenergiát a későbbi igénybevételre. Ezzel szemben a hálózati visszatápláláson alapuló kivitel tárólóegységek híján a közműhálózatot használja hasonló célra. Ezek a típusok egy úgynevezett oda-vissza mérő villanyórával vannak felszerelve, amely méri a háztartás által a közműhálózatról felvett és az arra visszatáplált energiát egyaránt. 

Amikor süt a nap, a rendszer folyamatosan termeli az áramot, ennek hiányában értelemszerűen nem. Emellett mi sem egyformán használjuk a rendszert, amikor azonban a kettő egybeesik, esetleg egy nyári hétvégén, a megtermelt áramot azonnal felhasználjuk. Ha viszont nem vesszük igénybe, akkor ezt a rendszer visszatáplálja az elektromos hálózatba. Amennyiben pedig éjszaka lenne szükségünk a villamosenergiára, mivel eltárolt mennyiség nincs és a napelemek sem termelnek ebben az időben, a közműhálózatot kell igénybe vennünk erre a célra. És itt jön képbe a szaldós elszámolás.

 

Mit jelent a szaldós elszámolás?

A szaldós megoldás a hálózatra visszatáplált és az onnan felhasznált áram különbözetét veszi alapul az elszámolásnál. Két fontos jellemzője hogy az egész éves mennyiséggel számol, illetve az áram eladási és vásárlási ára közel megegyezik. 

A gyakorlatban úgy néz ki a folyamat, hogy minden évben mérleget vonnak az igénybe vett és a visszatáplált mennyiségből. Attól függően fizetünk, hogy többet vásároltunk vagy többet adtunk el a szolgáltatónak. Ha az eladás dominál, még visszatérítést is kaphatunk, de arra is van lehetőség, hogy a kettő kiegyenlítse egymást. Ez pedig egy nagyon jól használható megoldás volt akár a villanyszámla teljes nullázására is.

 

Miben más a bruttó elszámolás?

A bruttó elszámolás megszünteti a kiegyenlítés lehetőségét, helyette külön számolja el a visszatáplált és vételezett energiát, ráadásul különböző eladási és vásárlási árakonEmellett pedig az elszámolás havi alapon történik, így a nyári és a téli hónapokban jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a villanyszámla végösszegében.

 

Mikortól lépnek életbe a napelem szabályozás változásai?

Szinte derült égből a villámcsapásként érkezett a hír, amely szerint 2022. október 31-et követően –határozatlan ideig – nem adnak ki újabb engedélyeket hálózatra való csatlakozási kérelmek ügyében. A elszámolásra pedig jelen állás szerint a 2024.01.01. után fogunk áttérni. 

Méghozzá olyan módon, hogy ez nemcsak az újonnan telepített, hanem visszamenőleg valamennyi napelemes rendszerre vonatkozik. A 2024.01.01. előtt kiépített rendszerek a csatlakozást követő 10. év végéig maradhatnak a szaldós rendszerben, utána kötelező lesz átállniuk a bruttó elszámolásra. Ennek értelmében, aki a 2014. előtt építette ki napelem rendszerét, már rögtön a 2024-es év kezdetétől átkerül az új napelem szabályozás hatálya alá. A helyzet pedig egyértelműen azoknak kedvez, akik csatlakozási kérelmüket 2022. október 31-et megelőzően benyújtották és a kivitelezést 2023-ban valósítják meg, hiszen ők egészen 2033-ig maradhatnak a jelenlegi rendszerben.

ugyanakkor a napelem cégeknek továbbra is egy kiváló beruházás lehet, amely akár teljesen kiválthatja a cég energiaköltségeit, amelynek köszönhetően a vállalat átállhat a környezetbarát és fenntartható működésre. Ha neked is hasonló segítségre lenne szükséged vagy lakossági ügyfélként a kisebb nehezítések ellenére is egy napelem rendszer mellett döntenél, keress minket bizalommal!

 

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

10 + 8 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!