Napelem rendszer szigetüzem – Mit érdemes tudni a szigetüzemű napelem rendszer telepítéséről?

szept 21, 2022Napelem működés

napelem rendszer szigetüzem

Egy szigetüzemű napelem rendszer telepítése után az elektromos hálózat teljesen önálló és önellátó lesz, magának termeli az áramot és csak azt használja fel, amit ő maga állított elő. Remek megoldás olyan esetekben, amikor nem érhető el a közelben villamos hálózat, de városi körülmények között is használható, ha szeretnénk teljesen függetlenedni a közműszolgáltatástól és váltakozó díjszabásától. A rendszer saját energiatároló egységekkel, akkumulátorokkal rendelkezik, amelyekben a napelemek által megtermelt energiát el tudjuk tárolni. 

Mostani cikkünkben a napelem rendszer szigetüzem technikával történő működését járjuk körbe. Megnézzük, mikor célszerű ezt a megoldást választani, milyen előnyei és hátrányai vannak, valamint kitérünk azokra a szempontokra, amelyeket már a tervezés során érdemes mérlegelni, végül pedig megnézzük, hogyan történik a szigetüzemű napelem rendszer telepítése.

Napelem rendszer szigetüzem: hol jellemző az alkalmazása?

A szigetüzemű működés egyedüli lehetőségként merül fel olyan helyzetekben, amikor egyáltalán nincsen lehetőség csatlakozni a közműszolgáltató hálózatára. Szintén szükség szülte, azonban hasznos és biztonságos megoldás olyan esetekben is, amikor fontos, hogy az áramellátás minden körülmények között biztosított legyen. Így a napelem rendszer szigetüzemű alkalmazására jó példa a kórházak, segélyközpontok vagy a katasztrófavédelem területén történő felhasználás. De gyakori megoldás a közvilágítás területén is, például amikor az egyes kandeláberek saját, kis méretű panelekkel és tároló akkumulátorokkal, szigetüzemben működnek.

Melyek a szigetüzem legfontosabb előnyei és hátrányai?

A hátrányokról röviden már szóltunk, egyik ilyen a magas beruházási költségek, amelyek következtében egy hosszabb megtérülési idővel kell kalkulálni, mint egy hálózatra visszatápláló rendszer esetében. Emellett az áramvételezési lehetőségek behatároltak, hiszen csak annyi energiát használhatunk fel, amennyit a napelem rendszer megtermel nekünk. Emellett az akkumulátorok magas áruk mellett külön odafigyelést is igényelnek, minden esetben megfelelő hőmérsékleten és körülmények között kell tárolni őket, hogy képesek legyünk elérni a lehető legjobb élettartamot.

Előnyei között említhető, hogy egy napelem rendszer szigetüzemben teljesen függetlenné válik, gyakorlatilag minden kapcsolata megszakad az áramszolgáltatóval. Nem csak az engedélyére nem lesz szükség, de nem kell számolni az áramárak növekedésével, az elszámolási rendszerekkel vagy azok változásaival. 

Az akkumulátorok töltését egy úgynevezett töltésvezérlő biztosítja, amely képes árammal ellátni a kisfeszültségű fogyasztókat, például egy laptop vagy mobiltelefon töltését. Így pedig az invertert ki is lehet hagyni a folyamatból, ezért nem lesz szükséges egyenáramból váltakozó árammá alakítani az energiát. Ez pedig nem csak az inverter élettartamára gyakorol jó hatást, de a váltakozó árammá alakítás megspórolásával nem kell számolni az ebből fakadó veszteségekkel sem.

Hogyan történik a szigetüzemű napelem rendszer telepítése?

Ha ilyen rendszerben gondolkodsz, akkor mindenképpen tudnod kell, hogy a kivitelezés nagyon pontos tervezést igényel, a használat pedig magasabb fokú energiatudatosságot: kötve leszel a napelemek és tárolóegységek nyújtotta lehetőségekhez, ezért érdemes optimalizálnod energiafelhasználásodat, például az egyes fogyasztók tudatosabb használata útján.

A szigetüzemű napelem rendszer telepítése előtt pontosan fel kell mérnünk várható energiaszükségletünket. Valamennyi elektromos eszközünk és berendezésünk esetében számba kell vennünk azok teljesítményét és a várható működési idejüket. Mindent érdemes sorba venni, nem csak a nagyfogyasztókat, de a legkisebb elektronikai eszközig bezárólag valamennyi készüléket. A Wattban kifejezett teljesítményt és az óra/hét értékben kiszámolt üzemidőt összeszorozva pedig megkapjuk a várható energiafogyasztás összegét.

Maga a szigetüzemű napelem rendszer telepítése nem sokban tér el a hagyományosnak tekinthető, visszatápláló rendszerrel összehasonlítva, természetesen más típusú inverterre lesz szükség, valamint szükséges plusz alkatrész a töltésvezérlőhöz is. A tároló akkumulátorok helyigényével érdemes számolni és figyelni arra, hogy szobahőmérsékleten vagy legalább temperált térben helyezzük el őket.

Összegzés

Egy szigetüzemű napelem rendszer használata igényel egy bizonyos fokú tudatosságot. Mivel semmilyen kapcsolat nem marad a közműszolgáltató hálózatával, csakis annyi energiát tudunk felhasználni, amennyit a rendszer megtermelt és szükség esetére az akkumulátorokban eltárolt. A rendszer végső tervei jellemzően a várható legnagyobb teljesítménnyel számolnak, de annyi bizonyos, hogy a szigetüzemű rendszer sokkal nagyobb odafigyelést és erősebb energiatudatosságot igényel, amellyel viszont hosszú távon elérhetjük fogyasztásunk látványos csökkenését is. Ugyanakkor a magas költségei miatt a hálózatra kapcsolt megoldás összességében olcsóbb és gyorsabban megtérülő beruházást jelent. Ha pedig további támpontokra van szükséged a rendszerrel kapcsolatban, keress minket bátran és mi minden kérdésedet megválaszoljuk!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

1 + 12 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!