Így lehet radiátoros fűtésed napelemmel

szept 28, 2022Napelem panel, Napelem megtérülés, Napelem működés

radiátoros fűtés napelemmel

A radiátoros fűtés napelemmel hosszú távon remek megoldás lehet fűtési kiadásaink látványos csökkentésére, ideális esetben teljes kiváltására is. A fűtési rendszerek folyamatosan korszerűsödnek, gyártásuk során keresik a környezetbarát megoldásokat és a megújuló energiaforrások használatának lehetőségét. Számos korszerű fűtőegység létezik már az elektromos padlófűtésen át az infrapanelekig bezárólag, a radiátoros fűtés azonban továbbra is a leggyakrabban alkalmazott megoldás maradt.

Fontos emlékezni arra, hogy a napelem nem egyenlő a napkollektorral. Amíg utóbbi közvetlenül állítja elő a fűtési melegvizet, addig egy napelemes rendszer elektromos áramot termel. Milyen lehetőségeink lehetnek így a fűtés kiváltására? Hogy oldható meg a radiátoros fűtés napelemmel és milyen megoldások jöhetnek szóba? Mostani bejegyzésünkben ezt a témakört járjuk körbe, megnézzük, milyen hőleadók és hőtermelők közül választhatunk, kitérünk ezek előnyeire és hátrányaira, valamint gazdaságos működésük feltételeire egyaránt.

Radiátoros fűtés napelemmel – milyen lehetőségeink vannak?

Megszokott jelenség lett az elmúlt időszakban, hogy folyamatosan kerülnek piacra háztartási készülékeink árammal működő változatai. Van, ahol csak a mechanikus erőkifejtéseket váltja fel az elektronika (pl. elektromos redőny), máshol, például egy tűzhely esetében pedig magát a felhasznált energiaforrást. Igaz ez a fűtési megoldásokra is, ahol már régóta megjelentek a konnektorba csatlakoztatható, elődeihez képest kisebb helyigénnyel, modern és letisztult külsővel és egyszerű szabályozhatósággal rendelkező elektromos radiátorok.

Egy ilyen elektromos berendezés esetében egyértelmű, hogy miképpen működhet a radiátoros fűtés napelemmel. Ott van azonban a radiátoroknak a másik nagy csoportja, a melegvizes típusok is. Egy napkollektor mellett egyszerű a képlet, az ugyanis közvetlenül állítja elő a melegvizet, így egyenesen a fűtőegységekbe vezetve szabályozhatjuk egy adott helyiség hőmérsékletét.

Napelem esetében ennél közvetettebb megoldásra lesz szükségünk, hiszen a rendszer elektromos áramot termel, meleg vizet nem állít elő. Így egyetlen járható út marad előttünk, mégpedig, hogy az áramot meleg víz előállítására használjuk fel. Ekkor jönnek képbe az elektromos kazánok, mint lehetséges alternatívák.

Napelem és elektromos kazán kombinációja

Az elektromos kazán kézenfekvő megoldás akkor, amikor az ingatlan már rendelkezik napelemmel, ugyanakkor nem szeretnénk megválni a jól működő melegvizes fűtőegységeinktől sem. Ha korábban a fűtési rendszer gázkazánnal működött, akkor könnyen kiváltható az elektromos megoldással: kisebb hálózati átalakítások elvégzését követően az elektromos modell minden gond nélkül csatlakoztatható a már meglévő vezetékrendszerhez. Ugyanakkor elfelejthetjük a gázkazánnal való fűtés több kényelmetlenségét is, nem lesz szükség például kéményre vagy rendszeres kéményseprésre sem.

Ekkor tehát a radiátoros fűtés napelemmel ugyanúgy működhet tovább, mint előtte. Az elektromos kazán vonatkozásában hátrányaként két dolgot szoktak kiemelni: az egyik a rendszeres karbantartás, a másik pedig magas energiaigény. Utóbbival kapcsolatban jó hír, hogy egy megfelelően méretezett napelemes rendszer mellett emiatt egyáltalán nem kell, hogy fájjon a fejünk, optimális esetben a panelok képesek előállítani a működéséhez szükséges áramot.

Milyen más lehetőségek vannak elektromos fűtésre?

A fentiekből te is jól láthatod, hogy nem csak a tisztán elektromos, hanem a melegvizes fűtési megoldások is remekül működtethetők a fotovoltaikus energia segítségével. Ráadásul nem csak a napkollektor, hanem a napelem is tökéletesen alkalmas lehet erre a célra. Akárcsak a radiátoros fűtés, napelemmel a padlófűtés is üzemelhet, legyen szó akár elektromos, akár melegvizes típusokról. Az infrapaneleket egyre jobban megismeri a lakosság, akárcsak a jelenleg is egy innovatív megoldásnak számító hőszivattyúkat – közös bennük, hogy a napenergia mindkettő megoldásnak jó alapja lehet. 

Összegzés

Egy napelem rendszer telepítésének önmagában is megvannak a költségei, jellemzően jelentős anyagi kiadást igénylő beruházást jelent. Hasonló módon, egy fűtési rendszer cseréje is költséges munkálat, ezért nem feltétlen kell egyszerre belevágni egy ilyen volumenű korszerűsítésbe.

Ha a későbbiekben fűtésed kapcsán is váltanál valamilyen elektromos megoldásra, akkor már a napelem rendszer tervezése és kiépítése során érdemes szem előtt tartani ezt az igényedet és úgy kalkulálni a szükséges teljesítményt, hogy abba a későbbi megnövekedett fogyasztás is beleférjen. Mind a fűtő klímának, mind elektromos radiátoroknak vagy az elektromos kazánnak jelentősebb energiaigénye van, amelyet csak egy megfelelően méretezett rendszer képes hiánytalanul kiszolgálni. A meleg vízzel és az árammal működő radiátoros fűtés napelemmel egyaránt akkor éri meg, ha soha többet nem kell a fűtésszámla miatt aggódni. Mindenesetre, ha bármilyen kérdésed lenne a témával kapcsolatban, esetleg segítségre lenne szükséged az ideális konstrukció kiválasztásában, keress minket és találjuk meg együtt a legjobb megoldást!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

10 + 3 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!