Napelem tervezés – Mennyi idő telik el az ajánlatkéréstől a kivitelezésig?

dec 2, 2021Napelem felhasználása, Napelem pályázatok

A napelem tervezés időtartama milyen tényezőktől függ?

Azt, hogy a napelem tervezés folyamata mennyi ideig tart, elsősorban nem a műszaki feltételek határozzák meg. A szükséges paneleket, invertert és a rendszer egészét pár hét alatt általában be lehet rendelni. A felkészülési időt sokkal inkább befolyásolja az ingatlan jellege, és az, hogy veszel-e igénybe pályázati finanszírozást? Az engedélyek beszerzése és a pályázatok elbírálása az, ami a leginkább el tudja nyújtani folyamatot. Éppen ezért fontos mielőbb elindítani őket, hogy te is minél hamarabb élvezhesd a napenergia előnyeit.

Hogy zajlik a napelem tervezés és kivitelezés folyamata?

A mi gyakorlatunkban a napelem tervezés két elkülöníthető szakaszból áll. Onnantól, hogy először felveszed velünk a kapcsolatot, egészen addig, hogy konkrét ajánlatot adunk, neked nincs fizetési kötelezettséged. Ha elfogadod az ajánlatunkat, és leszerződünk, átvesszük a komplett ügyintézést, és kivitelezést. A folyamat végén fizetsz, amikor átadjuk neked a kész rendszert.

1. Kapcsolatfelvétel – 20-30 perc

Első telefonos beszélgetésünk során mi legfőképpen a folyamatot befolyásoló tényezőket próbáljuk felmérni. Tájékozódunk, hogy családi házról vagy nyaralóról van-e szó, van-e állandó bejelentett lakos a címen, kik a tulajdonosok, van-e megfelelő áramellátottság? Ezekre a kérdésekre elsősorban tőled várunk választ, így megköszönjük, ha már felkészülten keresel meg minket. A beszélgetésünk alapján ki fog derülni, hogy az épp aktuális pályázati támogatásokra jogosult vagy-e, illetve körvonalazódik az is, milyen engedélyt kell bekérnünk, és természetesen, hogy lehetséges-e egyáltalán a rendszer kiépítése?

2. Ingyenes helyszíni felmérés – 1 nap

Az első kapcsolatfelvétel után külön csapat fog egyeztetni veled egy közös időpontot, amikor a helyszínen találkozhatunk. Ennek a bejárásnak a lényege, hogy minden információt beszerezzünk, ami egy pontos műszaki terv elkészítéséhez és a napelem tervezéshez szükséges. Megvizsgáljuk a tetőszerkezet eloszlását, területét, árnyékosságát, de felmérjük azt is, hol tudnának futni a vezetékek, és hol volna ideális helye a rendszer további elemeinek? Ebből egy felől tervezni tudunk, másfelől pedig egyértelműen meg tudjuk mondani, mi az a maximális teljesítmény, amit a helyszínen ki lehet építeni.

Azt, hogy ebből mennyire lesz valóban szükségetek, leginkább a te segítségeddel tudjuk kideríteni. Ha már kialakult szokásaitok vannak, egyszerű a helyzet, az utóbbi év alapján elég pontos képet kaphatunk. Ám fontos a jövőbeli változásokra is felkészülni – ne feledd, a napelem rendszer évtizedekig szolgálja majd az otthonodat -, mint új fogyasztók csatlakoztatása, vagy a család gyarapodása. Érdemes törekedni a minél nagyobb pontosságra ennél a becslésnél, hiszen ha túlméretezzük a teljesítményt, sokkal lassabban térül meg a napelem rendszer kiépítése.

3. Ajánlattétel, szerződés – 1-3 nap

A helyszíni felmérés alapján már minden adott a napelem tervezéshez, így pár munkanapon belül egy pontos műszaki tervvel és ajánlattal keresünk fel. Ha pedig elfogadod, már a következő munkanapon neki is látunk, hogy mindent előkészítsünk a telepítéshez.

4. Engedély beszerzése – 30-60 nap

Az engedély beszerzése két körből áll, az első egy egyszerű igénybejelentés a cím szerinti áramszolgáltatónál. Ekkor még semmi mást nem kell meghatároznunk, csak a napelem inverter méretét. Ha a szolgáltató jóváhagyja, akkor a konkrét tervet és műszaki adatokat is átküldjük, erre fog megérkezni maga az engedély. A válaszadás idejét törvényi keretek szabályozzák, így a napelem tervezés ezen szakasza kiszámíthatóan zajlik: legfeljebb 60 nap alatt biztosan elintézhető az engedély, de általában már 30 nap után születik eredmény.

5. Pályázati elbírálás – 2-3 hónap

A pályázatok előírásai általában szigorú feltételeket szabnak. Különféle dokumentumokkal például igazolni kell nem csupán a tulajdonjogot, de azt is, hogy a tulajdonos nevén van a villanyszámla, vagy, hogy az elmúlt évben a bejelentett lakosoknak mennyi volt a jövedelme. Ezek beszerzésében egyértelműen szükségünk van a segítségedre. Onnantól azonban, hogy mindent összegyűjtöttél, átvesszük a stafétát. Intézzük a pályázati anyag összeállítását, benyújtását, határidők figyelését, és értesítünk, ha netán pótlásra van szükség.

Érdemes észben tartanod a pályázat kifizetésének feltételeit. A telepítést magát akkor is el tudjuk kezdeni, ha az engedélyt már megkaptuk, de a pályázattal kapcsolatban még nem született elbírálás. Ám pozitív döntés esetén sem mindegy, mikor jutsz hozzá a támogatáshoz.

6. Telepítés – 1 nap

A napelem tervezés és a hosszas ügyintézés ezen a napon hozza meg a gyümölcsét. Az engedély megszerzése után, 1-2 hét, amíg a megfelelő készülékeket mind beszerezzük. Ezután időjárás függvényében már szinte bármikor kezdhetjük a napelem rendszer fizikai kiépítését. Maga a telepítés ritkán vesz egy napnál több időt igénybe, és ebbe beletartozik a betanítás, a tudnivalók átadása is. Ekkor kerül sor egy összegben a fizetésre is.

A napenergia előnyei – 30-40 év

A napelem tervezés, ügyintézés, és telepítés 3-6 hónap alatt lezárul. A rendszer azonban a következő 30-40 évben teszi lehetővé, hogy kiélvezd a napenergia előnyeit. Ha pedig karbantartásra, garanciák érvényesítésére, és készülék cserére szorulsz – vagy egyszerűen kérdésed támad – ezután is örömmel várjuk a hívásod!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

11 + 12 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!