Napelem rendszer visszatáplálás – Így épül fel a visszatáplálás folyamata

aug 28, 2022Napelem működés

napelem rendszer visszatáplálás

A fotovoltaikus energia lakossági felhasználásának alapvetően három módja létezik, a napelem rendszer visszatáplálás elvén működő és az úgynevezett szigetüzemű megoldások, valamint ezek kombinációjaként a hibrid rendszerek. Mindegyik technológiának megvannak az előnyei és a hátrányai, azonban lakott területen, lakossági felhasználásra a napelem rendszer visszatáplálásán alapuló rendszerek tűnnek a legjobb választásnak. Mostani bejegyzésünkben ezeket a felhasználási módokat nézzük meg röviden, majd részletesebben kitérünk mindenre, amit a hálózati visszatáplálás kapcsán tudni érdemes!

Szigetüzem vs. napelem rendszer visszatáplálás – mi a különbség közöttük?

A felhasználási módok két alapesete a szigetüzem és a napelem rendszer visszatáplálás elvén alapszik. A szigetüzemű napelem rendszer teljesen független az áramszolgáltatóktól, akárcsak egy sziget a kontinenstől: minden áramot magának termel és csak azt használja, amit megtermelt. A fel nem használt, árammá alakított napenergiát akkumulátorokban tárolja, ahonnan szükség esetén fedezni tudja a háztartás villamosenergia-igényét.

Ha a napelem rendszer visszatáplálás elvén működik, akkor a fel nem használt energiát visszatáplálja az elektromos hálózatra. Ez a rendszer nem szigetként üzemel, hanem az áramszolgáltató hálózatával majdnem ugyanúgy kapcsolatban marad, mint előtte. Innentől kezdve viszont a háztartás elsődlegesen a napelem által termelt áramot használja, ha pedig a panelok nem képesek megtermelni a szükséges energiamennyiséget, akkor ezt az áramszolgáltató által biztosított villamos energiából egészíti ki.

A harmadik megoldás a hibrid rendszer: ez kapcsolatban marad az áramszolgáltatóval, viszont rendelkezik saját akkumulátorokkal. Túltermelés esetén először a saját akkumulátorait tölti fel, csak ezt követően táplál a hálózatba. Szimpatikusnak hangzó lehetőség, azonban tudni kell, hogy az akkumulátorok ára jelenleg igencsak magas, így egy ilyen beruházás esetén magasabb költségekkel kell számolni.

Hogyan működik a napelem rendszer visszatáplálás?

A jelenlegi szabályozási környezetben egy lakott területen belül elhelyezkedő ingatlan kapcsán a napelem rendszer visszatáplálás tűnik az optimális, legjobb ár-érték arányú megoldásnak. Ebben az esetben két dolog történhet:

  •         Elektromos energiát vásárolsz a szolgáltatótól. Ekkor nem történik más, mint egy napelem rendszerrel nem rendelkező háztartás esetében, az áramszolgáltató által biztosított energiát használják otthoni berendezéseid.
  •         Elektromos energiát értékesítesz. Ilyenkor pedig a megtermelt, de fel nem használt energiát eladod a szolgálatónak, aki főszabály szerint köteles azt megvásárolni.

Hogyan lehetséges az eladott energia elszámolása?

A napelem rendszer visszatáplálás feltétele, hogy már a kiépítés során szerződést kell kötni a szolgáltatóval és fel kell szerelni egy úgynevezett ad-vesz mérőórát. Az áramszolgáltatóval kötött szerződés alapot biztosít arra, hogy az elosztóhálózatba betermelt energiát elszámolhasd a szolgáltató felé, az ad-vesz mérőóra pedig folyamatosan figyeli az elektromos energia vásárlását és eladását.

Ennek megfelelően készül el közöttetek az elszámolás. A jogszabályok havi, negyedéves és éves elszámolási időszakot tesznek lehetővé, a te döntésed, hogy melyiket választod. Mivel az elszámolás alapját szaldó módszer jelenti, ezért érdemes az éves időszak mellett dönteni. Ez alapján három helyzet állhat elő:

  1.       megegyezik az eladott és vásárolt energia mennyisége,
  2.       többet adtál el, mint vásároltál vagy
  3.       többet vásároltál, mint eladtál.

A fizetési kötelezettség megállapítása viszont nem ennyire egyszerű: ha az adott évben megegyezik az eladott és vásárolt energia mennyisége, akkor a szaldóképzés eredménye ugyan nulla, viszont a nem forgalomarányos díjakat ekkor is felszámolják. A szolgáltató átlagos termékárat fizet a vásárolt energiáért cserébe, amíg neked minden esetben meg kell fizetned a rendszerhasználati díjat is.

Éppen ezért érdemes olyan méretű napelem rendszert kiépíteni, amely fedezi a háztartás áramigényét és figyelemmel van az esetleges jövőbeni megnövekedett felhasználásra – mert idővel mondjuk klíma beszerelését vagy elektromos autó vásárlását tervezed. Ha alulméretezed a rendszert, akkor a villanyszámla ugyanúgy megmarad. Ha túlméretezed, akkor az eladott energia jellemzően nem éri meg annyira, mint amennyi adminisztrációval jár együtt az ügylet.

Kell adóznom a visszatáplált energia után?

Az éves leolvasás alapján kapsz egy elszámoló számlát, amelynek alapját a hálózatból fogyasztott és a hálózatba betermelt energia különbsége adja.

Magánszemélyek esetén viszonylag egyszerű az elszámolás, ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni a szükséges nyomtatványokat. Ez szolgáltatónként eltérő lehet, de jellemzően egy kifizetési kérelem és adóelőleg nyilatkozat vagy más, hasonló dokumentumok benyújtásával tudod ezt megtenni. Gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak viszont nem csak számlát kell kiállítaniuk, de adófizetési kötelezettségük is keletkezik. Ha pedig bármilyen további információra van szükséged, keresd bátran az ST Solar csapatát és mindenben segítségedre leszünk!

 

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

6 + 1 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!