Napelem rendszer hitelre – Az 5 legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk

júl 22, 2022Napelem hitel

napelem rendszer hitelre

A megújuló energiaforrásokra történő fokozatos átállás komoly célkitűzésként fogalmazódik meg magas döntéshozói szinteken – ennek pedig az egyik fontos lépése a lakosság támogatása, például olyan formában, hogy egy napelem rendszer hitelre is megvalósítható legyen. Az elmúlt években hazánkban is egyre több lehetőség érhető el állami támogatások formájában. Akár bizonyos otthonteremtési kedvezmények is felhasználhatók ilyen célra, a napelem hitel pedig kifejezetten ezeket a törekvéseket hivatott elősegíteni. 

Mostani cikkünkben először röviden áttekintjük a közelmúltban meghirdetett lehetőségeket, majd hasznos tippeket adunk azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelned, ha minimális önerő mellett vagy anélkül, egy saját napelem rendszer hitelre történő megvalósításán gondolkozol.

 

Napelem rendszer hitelre – milyen lehetőségek vannak?

A Falusi CSOK-ról biztosan hallottál már, ez az 5000 lakos alatti falvakban történő ingatlanvásárlásokra vonatkozó kedvezmény, amelynek fele összege fordítható felújításra, akár napelem rendszer telepítésére is. A 2021. január 1. óta elérhető Családok Otthonfelújítási Támogatása szintén költhető napelem kiépítésére is, amely a költségek 50%-át fedezheti. Bár egyik sem egy kifejezett napelem hitel, de érdemes róluk tudomással bírnod, hátha hasznosak lehetnek számodra.

 

MFB napelem hitel

Az MFB 10%-os önerő mellett nyújtott 0 %-os napelem hitelt, amely igényléséhez 5 millió Ft hitelösszeg alatt jelzálog bejegyzése sem volt szükséges. Az összeget ingatlan energiahatékonyság javítására, illetve megújuló energiafelhasználás kiépítésére lehetett költeni családi házak, társasházak és lakószövetkezetek esetében. Mivel azonban a benyújtott hitelkérelmek meghaladták a rendelkezésre álló keretet, a támogatás 2021. májusa óta szünetel.

 

100%-os vissza nem térítendő támogatás

Ha napelem rendszer hitelre történő megvalósításán gondolkozol, még az idei évben elérhető egy ezt célzó, kifejezetten kedvező feltételű konstrukció, amely ráadásul a hitelnél kedvezőbb, vissza nem térítendő támogatást jelent. Az RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”, lakossági pályázók részére nyitva álló lehetőség.  A pályázat első üteme már lezárult, a második kör pedig 2022. szeptember.12. napján nyílik meg, megyénk szerinti ütemezésben (az egyes régiókban élők egymást követő időintervallumokban pályázhatnak). 

1. Ki nyújthat be pályázatot?

A támogatás célja, hogy az alacsonyabb keresettel rendelkezőket is támogassa az energetikai korszerűsítésben. Ennek alapján az olyan

 • nagykorú, magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak, akiknek 
 • a 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladta meg a bruttó 4.850.000 forintot (illetve ebbe a körbe esnek a KATA vállalkozók is).

2. Mire lehet pályázni?

Kétfajta pályázati lehetőség érhető el, eltérő maximális támogatási mértékkel:

 • csak napelemes rendszer telepítése:
  • a panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-ot,
  • támogatás összege bruttó 2.9 millió Ft.
 • napelemes rendszerre (5 kWp teljesítményig), fűtési rendszer elektrifikálására hőszivattyú alkalmazásával, villamosenergia tároló beépítésére és nyílászáró cserére
  • együttesen pályázható,
  • támogatás összege bruttó 11,3 millió Ft.

3. Milyen ingatlanra telepíthető napelem?

 • családi házra,
 • használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére vagy épületrészére,
 • legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakásra.

4. Milyen dokumentumokra lesz szükség a pályázathoz?

Vannak esetek, amikor további dokumentumok is szükségesek lehetnek, azonban, amit a műszaki dokumentációk mellett minden esetben be kell nyújtanod a pályázathoz:

 • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,
 • előzetes kivitelezői megállapodást, amelyet valamelyik regisztrált vállalkozóval kötöttél. A szerződés akkor lép hatályba, ha elnyered a támogatás, azonban kizárólag a regisztrált kivitelezők listáján szereplő vállalkozással köthetsz ilyen megállapodást.

5. Milyen szempontok szerint döntenek?

Alapvetően két szempont játszik szerepet a pályázatok értékelése során: 

 • gyerekek száma:
  • ha nincs gyereked, az 1 pontot ér, egy gyerek 2 pont, két gyerek 3 pont, három vagy több gyerek pedig 4 pontot ér. 
 • ingatlan elhelyezkedése:
  • minél hátrányosabb helyzetű, úgynevezett fejlesztendő településen található, annál több pont jár érte, maximum 3.

 

Összegzés

Mint láthattad, ha elgondolkodtál egy saját napelem rendszer hitelre történő telepítésén, a napelem hitelnél még kedvezőbb konstrukciót kínál a vissza nem térítendő támogatás. Még egy alkalmad van élni ezzel a lehetőséggel, az idei év szeptemberében. Fontos, hogy minden igazolást és műszaki dokumentumot megfelelően mellékelj, ne egy ilyen hibán bukjon el pályázatod. Ha minket választasz, mindenben számíthatsz segítségükre, a pályázati anyagok elkészítésétől és helyszíni felmérésektől kezdve egészen a napelem rendszer kiépítéséig!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

5 + 2 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!