Napelem rendszer hálózatra kapcsolva – Mi az a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer?

szept 7, 2022Napelem működés

napelem rendszer hálózatra

Az elmúlt években is megfigyelhető tendencia volt, ahogy egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások használata felé. Az utóbbi időszakban pedig még jobban megélénkült a lakosság érdeklődése és egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan is érhetné meg egy napelem rendszer telepítése, milyen lehetőségek és konstrukciók léteznek ezzel kapcsolatban. 

A kérdést többféle módon lehetséges megközelíteni, nézhetjük a panelek méretét és típusát vagy az inverter teljesítményét, azonban fontos jellemzője egy fotovoltaikus rendszernek az is, hogy milyen módon hasznosítja a megtermelt, de fel nem használt energiát. Egyik lehetőség, amikor a napelem rendszer hálózatra táplálja ezt a mennyiséget, a másik pedig, amikor akkumulátorokban tárolja. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, különböző helyzetekben más-más megoldás lehet az ideális. Mostani cikkünkben az előbbi lehetőséget járjuk körbe és megnézzük, hogyan működik berendezésünk, ha a napelem rendszer hálózatra táplál vissza.

Mit jelent a szigetüzemű és a hálózatra tápláló rendszer?

A napelem rendszer teljesítménye és hatásfoka nagyban függ a környezeti tényezőtől. Működéshez napsütésre van szükség, ez pedig évszakonként és napszakonként egyaránt eltérő mennyiségben éri a modulokat. Ha egy nyári kánikulában működik a légkondi, használjuk háztartási berendezéseinket, akkor a panelek által előállított áramot valószínűleg egyből felhasználjuk.

De mi van akkor, ha hét ágra süt a nap, sugarai ideális szögben érik a panelokat, a rendszer bőségesen termeli az áramot, de mi éppen nem tartózkodunk otthon? Ha csak az alapvető berendezéseink üzemelnek, mi történik a fel nem használt energiával? Ugyanakkor egy borús őszi vagy téli napon a modulok által termelt áram jó eséllyel nem képes fedezni pillanatnyi energiaigényünket. Adott tehát a másik kérdés is: hogyan tudjuk pótolni a hiányzó mennyiséget?

Alapvetően kétfajta lehetőség elképzelhető. Beszélhetünk szigetüzemű rendszerről, amikor a fel nem használt energiát akkumulátorokban tároljuk el; valamint az ennél gyakoribb megoldásról, amikor a napelem rendszer hálózatra táplálja vissza a felesleges mennyiséget, igény esetén pedig onnan vételez, kiegészítve a panelek által termelt energiát.

Napelem rendszer hálózatra – hogyan működik ez a megoldás?

Az akkumulátoros technika nem véletlenül kapta a „szigetüzemű” elnevezést: a napelemek a tárolóegységekkel egy teljesen önálló rendszert alkotnak, amelynek a működéséhez mindösszesen a napsugárzásra van szükség. Napsütésben termeli az áramot, a fel nem használt mennyiséget pedig eltárolja az akkumulátorokban. Amikor szükséges, akkor ezzel az eltárolt energiával fogja ellátni az otthoni hálózatot.

Egy visszatápláló rendszer esetében viszont az ingatlan elektromos hálózata ugyanúgy kapcsolatban marad az áramszolgáltatóval, mint azelőtt. A különbség az lesz, hogy innentől kezdve a napenergia az elsődleges energiaforrás. Amennyiben az időjárási körülmények ehhez adottak, a háztartás valamennyi elektromos berendezése a fotovoltaikus energiát használja. Ha pedig a megtermelt mennyiség több, mint a felhasznált, akkor a „felesleget” visszatáplálja a hálózatba és gyakorlatilag eladja az áramszolgáltatónak.

Fordított esetben pedig az áramszolgáltató „segíti ki” a napelemes rendszert: ha nem elegendő a napelem rendszer által biztosított mennyiség, a háztartás a közműszolgáltató energiáját fogja felhasználni.

Hogyan számolható el a hálózatra visszatermelt áram?

A napelem rendszer kiépítésével egyidőben szerződést kötsz a szolgáltatóval és egy úgynevezett ad-vesz mérőórát szereltek fel, amely méri az eladott és a vásárolt mennyiségét. Ha ugyanis a napelem rendszer hálózatra táplál vissza, akkor alapvetően két helyzet állhat elő:

  • Elektromos energiát vásárolsz. Gyakorlatilag ugyanúgy, mint a napelem előtt: a közműszolgáltató áramát használod, az általa meghatározott díjszabáson.
  • Elektromos energiát értékesítesz. Ilyenkor pedig a fel nem használt energiát te adod el a szolgáltatónak, aki köteles azt megvásárolni. 

Így megy ez napról napra és hétről hétre, egészen addig, ameddig egy szaldós elszámolás keretében rendezitek ezeket az ügyleteket, amikor előfordulhat, hogy:

  • az eladott és vásárolt energia mennyisége megegyezik,
  • többet adtál el, mint vásároltál vagy 
  • többet vásároltál, mint eladtál.

Ha többet vásároltál, akkor az érvényes díjszabásnak megfelelően fizeted a különbözetet. A másik két esetben azonban nem biztos, hogy az áramszolgáltatónál is merül fel fizetési kötelezettség: ha az eladott és vásárolt energia mennyisége megegyezik, akkor a szaldóképzés eredménye nulla, viszont a nem forgalomarányos díjakat neked kell megfizetned. Ha pedig többet adtál el, mint vásároltál, akkor is ezeknek a díjaknak a figyelembevételével alakul a fizetési kötelezettség. 

Magánszemélyek esetén viszonylag egyszerű az elszámolás, gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak viszont adófizetési kötelezettsége is keletkezik. Ha pedig bármilyen további kérdésed merült fel a témával kapcsolatban, keress minket bátran és kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

6 + 14 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!