Napelem méretek – Milyen szabvány méretek közül választhatunk?

jún 7, 2022Napelem felhasználása, Napelem tippek

A napelem méretek meghatározása

Ha a napelem mérete kerül szóba, két értelmezésre is gondolhatsz: a napelem panelek fizikai méretére, illetve a rendszer teljesítményére. A napelem méretek ugyan gyártónként változóak, de általánosságban kiindulhatsz a hosszú időn át sztenderd kiterjedésből, ami 1,7 négyzetméter volt. 991 mm széles, 1650 mm hosszú és 35 mm vastag. 2020 óta azonban számos fejlesztés történt a piacon, így megjelentek az ennél nagyobb méretű és ezzel együtt nagyobb teljesítményű panelek is. A legnagyobbak általában 2,2 x 1,1 méter körül mozognak, bár ezeket jellemzően nem családi házaknál szerelik fel, hanem naperőművekben.

Teljesítmény szempontjából egy napelem mérete Wp-ben, azaz Watt peak-ben mérhető. Ez a névleges csúcsteljesítményt jelenti, aminél fontos észben tartani, hogy a nap és év javarészében az átlagteljesítmény alacsonyabb.

Míg a napelem fizikai mérete a kivitelezésnél fontos, a teljesítménye pedig a tervezés során, a két jellemző közt van összefüggés. Az alábbiakban ezt az összefüggést beszéljük át, illetve azt, mit befolyásolnak a fizikai és teljesítménybéli napelem méretek?

 

Hogyan függ össze a napelem mérete és teljesítménye?

A monokristályos napelem panelek teljesítménynövelését jellemzően a szilícium kristályok növelésével érték el. Ezáltal mind a cellák, mint a panelek mérete is nőtt. Ám a cellaszám növelése mellett a napelem méretek növelésének másik módja a gyártási technológia fejlesztése. Napjainkra nem csak egyre jobb hatékonyságú technológiákat érhetsz el a piacon, de a gyártók is különféle nagyságban ajánlanak paneleket, így biztosítva, hogy minden esetben maximálisan ki lehessen használni egy-egy tetőfelületet. A telepítés helyétől és a háztartás igényeitől függően tehát a teljesítményt nem csak a napelem mérete növelheti, hanem az is, ha egy magasabb hatékonyságú modulra váltasz. A korábban elterjedt 280 Wp-es panelek mellett például ugyanakkora, de 345 Wp-es napelemeket is alkalmazhatunk. Emellett a napelem rendszer hatásfokát befolyásolhatják az optimalizátorok, a tájolás, és számos más tényező is, amit a helyszíni felmérés során határozunk meg. 

 

Mit befolyásolnak a napelem méretek?

Sokan vélik úgy, hogy a napelem mérete miatt a tetőszerkezetet feltétlenül meg kell erősíteni, de erre csak ritka esetekben van szükség. Legtöbbször elegendő néhány cserepet elmozdítani a telepítés során, hiszen a napelem rendszereket és a hozzájuk tartozó tartószerkezetet eleve úgy tervezik, hogy könnyedén és egyszerűen lehessen őket rögzíteni egy családi ház tetejére. Külön felújításra akkor van szükség, ha a gerendák, vagy a lécezet eleve rossz állapotban van. Ez egy olyan beruházás, ami pár éven belül eleve elkerülhetetlen ahhoz, hogy lakható maradjon a ház. És mivel a napelemet az elkövetkezendő 20-25 évben, sőt azután is használni szeretnéd, érdemes még előtte elvégezni azt. Leszerelni a modulokat egy ilyen felújítás érdekében olyan pluszköltséget jelent, amit jobb elkerülni.

A napelem méretektől teljesen független befolyásoló tényező a tető fajtája. A régebbi típusú palát nem lehet átfúrni, ilyen esetekben tetőcsere nélkül nem kivitelezhető a telepítés. Ilyenkor alternatívaként szóba jöhet a földre, melléképületre való telepítés, már, ha a napelem mérete ezt megengedi. Égetett-, és betoncserépre, zsindelyre, fémlemezre vagy lapos tetőre azonban minden további nélkül tervezhetsz napelemet.

Fontos azonban a teherbírást is észben tartani. A napelem mérete ellenére nem túl súlyos, típustól függően 17-20 kg egy-egy napelem panel súlya. Ehhez adódik hozzá a tartószerkezet súlya, ám ez a mennyiség a tetőfelületen egyenletesen oszlik el. Összességében olyan terhelést jelent, mint egy vastag hótakaró, ám mégis olyan plusz terhelést, amivel számolni kell.

 

Teljesítmény szempontjából milyen legyen a napelem mérete?

Teljesítmény szempontjából a napelem méretek meghatározásában a fedezni kívánt fogyasztás jelenti a kiindulási pontot. Ezt a korábbi ével éves elszámolása alapján, illetve a betervezett leendő újabb fogyasztók hozzáadásával állapíthatod meg, de természetesen szakembereink segítenek pontos képet kapni. Ez alapján fel lehet mérni, hogy mekkora éves fogyasztást kellene a termelésnek fedeznie, és az milyen teljesítményt követel meg a panelektől és az invertertől? Az elméletben kívánt napelem mérete azonban a tetőre is fel kell férjen. Ezt pedig nem csak a tető fizikai méretei, hanem a ház és a tető tájolása is befolyásolja. Hiába van rengeteg hely az északi oldalon, nem érdemes oda telepíteni a rendszert. Sokkal jobb befektetés a megfelelő – ideális esetben déli – tájolásra kiépíteni a modulokat, még akkor is, ha a napelem mérete miatt ezt a teljesítményt így csak a drágább, és magasabb hatékonyságú modulokkal tudjuk kivitelezni. Hazánkban elég magas a napsütéses órák száma, így érdemes akár dél-keleti vagy dél-nyugati fekvésű tetőre is napelemet építeni.

A napelem méretek meghatározásában tehát egy felől a kívánt termelés és a telepítési hely dimenziói jelentik a kiindulási pontot. Ezek meghatározása összetett feladat, amiben kollégáink természetesen örömest nyújtanak segítséget

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

6 + 10 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!