Napelem inverter bekötése lépésről lépésre

aug 7, 2022Uncategorized

napelem inverter bekötése

Az elmúlt években valósággal meghódították az internetet a különböző „Csináld magad” (DIY) módszerek, a napelem inverter bekötése azonban nem tartozik azok közé az egyszerű barkácsfeladatok közé, amelyet oktatóvideókból vagy egyéb forrásokból laikusként elsajátíthatsz – az üzembe helyezés minden esetben szakember feladata. Figyelmesnek viszont végig figyelmesnek kell lenni, már a készülék kiválasztása során is. Buktató és hibalehetőség a napelem inverter bekötését megelőzően is akad bőséggel. Mostani cikkünkben röviden megnézzük mindazt, amire figyelned érdemes a kiválasztástól kezdve egészen az üzembe helyezésig.

Milyen napelem inverter típusok vannak?

A napelem inverter a rendszer szíve: ez alakítja át a panelek által napenergiából generált egyenáramot váltóárammá a háztartási használathoz. Erről üzemelnek az elektromos készülékeid, a mosógép, a TV vagy a hűtőszekrény – ebből is láthatod, hogy fontos szerep jut ennek a berendezésnek, így nem csak a napelem inverter bekötése, hanem már kiválasztása során is érdemes megfontolt döntést hoznod.

Napelem inverter méret és teljesítmény

Ez az egyik legfontosabb mutató, hiszen bírnia kell a panelok teljesítményét és a háztartás energiaigényét egyaránt. A napelem inverter méret helyett lényegesebb a fázisszám, ami alapján két fő csoportot különböztethetünk meg, az egyfázisú és a háromfázisú típusokat. Az egyfázisú modellek 5 kW-os rendszerméretig alkalmazhatók, efelett pedig már a háromfázisúak a választandók.

Szigetüzemű és hálózatra csatlakozó típusok

A szigetüzemű inverter a fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolja, a hálózatra csatlakozó típus pedig visszatáplálja az elektromos hálózatra. Lakossági felhasználásra utóbbi a gyakoribb, azonban hátránya, hogy áramszünet esetén nem működik. Ezért léteznek hibrid megoldások, amelyek képesek folyamatos energiaellátást biztosítani áramszünet idején is. Egy okos otthon alapja az elektromosság, így ha vannak okos eszközeid, neked is érdemes megfontolni egy hibrid típus vásárlását.

A napelem inverter bekötés 0. lépése – hogyan válasszunk megfelelő darabot?

A napelemes rendszerek folyamatos térnyerésével egyidejűleg sajnos a gyengébb minőségű, sokszor lényegesen olcsóbb műszaki megoldások is megjelentek a piacon. Általánosságban elmondható, hogy a minőségi egyfázisú típusok 350-400 ezer Ft között mozognak, a háromfázisú modellek pedig legalább 500 ezer Ft-tól indulnak.

A minőségen azért sem érdemes spórolni, mert az áramszolgáltatók meghatározzák, milyen hálózatba tápláló invertereket fogadnak el (listájuk a weboldalukon elérhető). Így elképzelhető, hogy az olcsóbb típusokat nem engedélyezik, aminek hiányában a hálózathoz sem csatlakozhatsz, annak ugyanis feltétele az áramszolgáltatói engedély és a jóváhagyott csatlakozási tervdokumentáció megléte.

Hol helyezzük el a napelem invertert?

Az elhelyezés során legalább 50 cm szabad területet kell hagyni az inverter minden oldalától, hogy az könnyen hozzáférhető legyen egy javítás vagy karbantartás alkalmával. Mint minden elektromos berendezésnek, az inverternek sem tesz jót a nagyon magas vagy alacsony hőmérséklet, a por vagy a nedves környezet.

Így a padlástér vagy a fürdőszoba nem alkalmas helyszín az elhelyezésre, ellenben az előszobával, a kazánházzal vagy egy védett melléképülettel. A lényeg, hogy egy kellően szilárd tartófalazatot találj neki és kizárólag függőleges helyzetben szereld fel. Lehetőleg beltéren, még akkor is, ha a gyártói utasítások alapján alkalmas a kültéri használatra – a szélsőséges körülmények kerülésével sokat tehetünk a készülék élettartamának meghosszabbításáért.

Milyen szerszámokra van szükség a napelem inverter bekötése során?

A modern darabok gyártásakor törekednek arra, hogy a napelem inverter bekötése hozzáértő számára egyszerűen telepíthető legyen. Bekötéséhez olyan alapvető szerszámok szükségesek, mint a préselőfogó, a dugókulcs, egy csavarozógép és egy-egy lapos, illetve csillagfejű csavarhúzó.

Hogyan történik a napelem inverter bekötése?

Először a tartókonzolt kell felszerelni a falra, ahová magát az invertert tudod majd akasztani. A készülék DC kapcsolóját és az AC kismegszakítót ellenőrizni kell, hogy nyitott, nulla állapotban vannak-e.  Az elektromos bekötést minden esetben villanyszerelő végezze el, hiszen a legkisebb figyelmetlenségnek, pontatlanságnak is súlyos következményei lehetnek! A DC kapcsoló és az AC kismegszakító mindaddig nem helyezhető zárt, egyes állapotba, amíg valamennyi elektromos csatlakozás nincs befejezve.

A szakértelem nélkülözhetetlen a napelem inverter bekötése során

A szakértelem hiánya nem csak a szerelés során okozhat súlyos következményeket, hanem hosszútávon is. Beüzemelésétől kezdve az inverter látja el árammal elektromos készülékeidet: a jobbik eset, ha azok meghibásodnak valamilyen hálózati rendellenesség miatt. A skála másik végén az olyan események állnak, mint a tűzesetek és a súlyos személyi sérülések. Ha egy kicsit is bizonytalannak érzed magad ebben a villanyszerelési feladatban, keress minket és munkatársaink mindenben segítségedre lesznek, hogy az üzembe helyezés utolsó lépését is teljes biztonságban tedd meg! 

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

7 + 5 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!