Napelem fűtés rendszer – Hogyan tervezz elektromos fűtést napelem segítségével?

jún 21, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés, Napelem működés

Mit érdemes a napelem fűtés kapcsán tudnod?

Maga a napelem olyan energiát termel, amivel nem csak a villanyszámlát, de akár a fűtésszámlát is ki lehet váltani. A napelem fűtés egyértelműen egy környezettudatos fűtési módszer, ám valamivel összetettebb kérdés, mint szimplán az áramellátás. A napelemes fűtés rendszer számos lehetőségből tevődik össze, és minden esetet egyediként kezelve lehet csak eldönteni, hogy milyen konstrukció éri meg leginkább. Ebben a cikkben ezeket a lehetőségeket, és a napelem fűtés előnyeit vesszük végig.

 

Hogyan működik egy napelemes fűtés rendszer?

Először is tegyük tisztába a fogalmakat: a napelem nem egyenlő a napkollektorral. Ugyan mindkettővel lehet végeredményben fűteni, a technológia és a működési elv nagyban eltérő. A napkollektor a napsugárzás hőenergiáját használja fel közvetlenül meleg víz előállítására. Ezt természetesen fel lehet használni radiátorok vagy padlófűtés fűtővizeként is. Amiről azonban ebben a cikkben beszélünk, az a napelem fűtés rendszer, azaz egy napelemes rendszer, mely olyan elektromos fogyasztókat lát el, melyek fűtésre is képesek. Ilyen fogyasztó lehet az elektromos radiátortól az infra panelig bármi, amit áram működtet. Van köztük azonban néhány, amit jobban érdemes használod bizonyos esetekben.

 

A napelem fűtés fajtái

Az egyik leginkább környezettudatos fűtésmegoldás, amit választhatsz a napelem mellé, az a hőszivattyú. Ez a berendezés a környezetből vonja el a hőt és a lakótérben adja le azt. A különféle altípusok különféle módokon működnek, egyesek a levegőből, mások a földből vagy a vízből nyerik a hőt. Összehasonlításban nagy beruházást igényel és inkább folytonos, semmint alkalmi használatra alkalmas. Maga a hőszivattyú, akárcsak egy kazán, pusztán a hőforrást jelenti, ahhoz, hogy melegítsen is, szükség van egy hőleadóra.

Ez a hőleadó pedig akár lehet padlófűtés is. Híresen jobb komfortérzetet biztosít más fűtésmegoldásokkal szemben, ugyanakkor az esetleges javítása nem oldható meg anélkül, hogy bontani ne kéne a falat vagy padlót.

A napelemes fűtés rendszer kapcsán az egyik legelterjedtebb hőleadó a radiátor. Választhatsz klasszikus, fűtővízzel működő modelleket, vagy válthatsz elektromos radiátorra is, amit közvetlenül kapcsolhatsz a hálózatra. Előnye, hogy a különböző készülékeket külön-külön is tudod szabályozni, sőt programozni, és raktározni is képesek a hőt.

Az elektromos radiátorokhoz hasonlóan közvetlenül köthető a hálózatra az infrapanel. Ugyan nagyobb a fogyasztása, komfortosabb hőérzetet biztosít és a port sem keveri fel.

 

A napelem fűtés előnyei

A megújuló energiaforrások előnyei ugyanúgy érvényesek a napelemes fűtés rendszer esetében is: pontos tervezés mellett elég egy kezdőberuházás, hogy csökkentsd, vagy teljesen kiváltsd a fűtésszámlád. Emellett a szükséges berendezések hosszú garanciaidővel bírnak, viszont csekély karbantartást igényelnek, és a legtöbb esetben mind a programozás, mind a helységenkénti szabályozás is lehetséges.

Szemben a napkollektorral a napelem által megtermelt villamos energiát arra használod fel, amire csak akarod – illetve ezt megteszi a rendszer automatikusan, csak kiépíteni kell. Ha elektromos kazános, elektromos bojlered van, annak a fogyasztását is kiválthatod a napelemmel. Így történetesen minden elektromos fűtésből lehet napelem fűtés, de még a használati melegvíz ellátást is megoldhatod, ha elektromos bojlerrel melegítesz, vagy kombi kazánnal.

Akár élsz a lehetőséggel, akár csak a napelemes fűtés rendszer az, ami elektromossággal működik, kéményengedélyre, egyáltalán kéményre, kéményseprésre, vagy fűtőanyagra, nem lesz szükséged. Karbantartási költséget nem igényel, és elegendő az elektromos szolgáltató engedélye a napelemre. Emellett nem szennyezed a környezetet, és még a rendszer várható élettartama is magasabb.

 

Mikor éri meg a napelemes fűtés rendszer?

Ha azon gondolkodsz, megéri-e napelem rendszert kiépíteni, érdemes azon is elgondolkodnod, hogy a napelem fűtés ellátására is használható. Újépítésű ház esetében megvan az az előnyöd, hogy szabadon választhatsz fűtésrendszert, ilyenkor jó döntés lehet az elektromos fűtés valamelyik válfaja. Régebbi épületeknél már nem olyan egyértelmű a megtérülés, ami részben a gáz és villanyárak alakulása, másfelől a szigetelés milyensége alapján dől el. Rosszabb esetben akár 30 évbe is beletelhet, mire a beruházás megtérül.

Ahhoz, hogy a napelemes fűtés rendszer megérje, fontos a jól kiépített szigetelés, a megfelelő nyílászárók, egy optimálisan beállított napelem teljesítmény, és az, hogy a fűtőtestek is optimális hatásfokkal dolgozzanak. Ezek hiányában a napelem még mindig alkalmas lehet az elektromos fogyasztás kiváltására, de a fűtést jó eséllyel nem tudod lenullázni vele.

 

A napelemes fűtés kiépítésének mi a menete?

Ha nem csak az áram-, de a fűtésfogyasztást is szeretnéd megújuló energiaforrásból fedezni, minél hamarabb tudod átgondolni és megtervezni a rendszert, annál jobb. Ha már eldöntötted, milyen fűtésrendszert szeretnél, mi szívesen segítünk felmérni, hogy mekkora összfogyasztásra számíthatsz, ahhoz mekkora napelem rendszerre lesz szükség, és mindez mennyibe kerül majd. Ha pedig elfogadod az ajánlatunkat, 1-2 nap alatt telepítjük is a napelemedet!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

7 + 7 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!