Napelem adó, avagy kiket terhel a napelem rendszerek adóztatása?

júl 29, 2022Uncategorized

napelem rendszer adóztatása

Pár éve jelentősen felborzolta a kedélyeket és komoly szakmai vitákat eredményezett a napelem rendszer adóztatása. Sok hírportálon foglalkoztak a kérdéssel, negatív szenzációként tálalva a hírt, miszerint az állam adót vet ki a megújuló energiaforrásokra. Néhány év távlatából vizsgálva a kérdést, ennyire azért nem tekinthető drasztikusnak a helyzet, azonban való igaz, hogy a napelem adó, azaz az elosztói teljesítménydíj létezik és azokat terheli, akik napelemes rendszert telepítenek otthonukba. Azon túl azonban, hogy vannak nagyon is lényeges kedvezmények, mentességek ezen a téren, a képlet nem ennyire egyszerű. Mostani bejegyzésünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a napelem rendszer adóztatása kapcsán tudni érdemes.

 

Mit értünk a napelem rendszer adóztatása alatt?

Ha még egy kicsit visszamegyünk az időben, akkor érdemes megemlíteni a 2015. január 1-jén a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény által bevezetett, napelemek után fizetendő környezetvédelmi termékdíjat. Ez a teher azonban nem a fogyasztókra, hanem a napelemeket forgalmazókra vonatkozott, és vonatkozik mind a mai napig. Annyi jelentős változás azonban történt azóta, hogy csökkentették ennek a hozzájárulásnak a mértékét, 114 forintról 57 forintra, amelyeket kilogrammonként kell megfizetni az arra kötelezetteknek. A napelem azonban továbbra sem került ki a termékdíjköteles termékek köréből. 

A napelem rendszer adóztatása nem tekinthető egyedülállónak még Európában sem, hiszen Franciaországban és Belgiumban is találkozhatunk hasonló jellegű, forgalmazókat terhelő hozzájárulási kötelezettséggel. A hivatalos indoklás szerint a cél az, hogy a befizetett termékdíjjal a kereskedők hozzájáruljanak a napelemek újrahasznosítási költségeihez. Ezt az összeget természetesen a panelek ára tartalmazza, így közvetetten ugyan, de számolni kell azzal a napelemes rendszer kiépítése során.

 

Létezik emellett a fogyasztókat terhelő napelem adó is?

Ha nagyon rövid választ szeretnénk adni erre a kérdésre, akkor azt mondhatnánk, igen, létezik ilyen típusú napelem adó is. Viszont csak általános szabálynak tekinthető az a rendelkezés, hogy aki napelemes rendszert használ, annak fizetnie kell – létezik ugyanis két további feltétel, aminek teljesülnie kell ahhoz, hogy napelem adót kelljen fizetned:

  • ez csak a közműhálózatra csatlakoztatott napelemrendszerekre vonatkozik, ezek közül is azokra, amelyeknél
  • a beruházás 2017. március 31-e után kapott engedélyt és
  • csúcsteljesítménye 4 kW-nál nagyobb.

A második feltétel nem annyira tekinthető lényegesnek, különösen akkor, ha most gondolkozol napelem rendszer kiépítésén. Számunkra sokkal fontosabb most az első és az utolsó, nézzük is meg ezeket most egy kicsit közelebbről!

 

Mit jelent a közműhálózatra csatlakoztatott napelemrendszer?

Csak nagyon röviden, de két megoldás képzelhető el ezzel kapcsolatban: létezik a szigetüzemű, valamint a közműhálózatra csatlakoztatott napelemrendszer. Előbbi esetben a megtermelt, de fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolod el, és amikor szükséges – például borúsabb, felhősebb időjárási körülmények között – akkor innen vételezed a szükséges energiát.

A közműhálózatra történő csatlakozás esetén viszont arról van szó, hogy a fel nem használt mennyiséget betáplálod az áramszolgáltató rendszerébe, gyakorlatilag eladod neki. Egy napsütéses nyári napon, amikor nem tartózkodsz otthon és szinte semmilyen elektromos berendezés nem üzemel, a rendszer rengeteg fel nem használt áramot állít elő, amit akkumulátor hiányában nem tudsz eltárolni. Ezt betáplálod a közműhálózatra, majd, amikor nem termel a rendszer annyi áramot, amennyire szükséged van, innen visszavételezed.

Ezeket az oda – vissza történő áramvételezést egy szaldós rendszerben elszámoljátok az áramszolgáltatóval, ami alapján még kereshetsz is rajta. Viszont éppen ez ad alapot a napelem adó kivetésére: ez tulajdonképpen egy rendszerhasználati díj, amit azért fizetsz meg, mert igénybe veszed a közműszolgáltató szolgáltatásait, például egy felhősebb téli napon. 

 

Csak a 4 kW-nál nagyobb rendszereket terheli a napelem rendszer adóztatása

A másik feltétel pedig, aminek a napelem adó megfizetéséhez teljesülnie kell, hogy az otthoni napelemes rendszered legyen nagyobb, mint 4 kW. A jogalkotók ezzel azt kívánták elérni, hogy egy átlagos családot ne terheljen a napelem rendszer adóztatása, a határt pedig ebben az értékben állapították meg. Természetesen ezt is számos vita övezte, a légkondicionáló berendezés, a mosógép, a mosogatógép vagy az elektromos autó töltő együttes működése meghaladhatja ezt az értéket, viszont ettől még a vonatkozó jogszabály így rendelkezik.

 

Mekkora mértékű a napelem adó 2022-ben?

És gyakorlatilag a slusszpoént a végére hagytuk: annak ellenére, hogy a napelem adó létezik, jelenleg nem kell megfizetni a 4 kW-nál nagyobb rendszerek esetében sem. Ha így is lenne, nem nagy tételről beszélnénk, éves szinten mindösszesen pár ezer forintot tenne ki. Ráadásul csak 4 kW felett kell adózni, az ez alatti részt az adó mértékének megállapításakor sem veszik figyelembe. Tehát, ha van egy 7 kW-os rendszered, az adó alapját akkor is csak a 3 kW jelenti.

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

2 + 9 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!