Mit érdemes tudnod a hibrid napelem rendszerekről?

márc 14, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés, Napelem működés, Napelem tippek

hibrid napelem rendszer

Mitől lesz egy napelem hibrid rendszer?

A hibrid meghajtású autók fogalmával mindannyian tisztában vagyunk, de vajon hogyan lehet egy napelem hibrid rendszer? A hibrid napelem egy rendszerben képes szigetüzemű működésre, és az elektromos hálózatra visszatáplálni a többlettermelésünket. Ezáltal lehetővé teszi, hogy napnyugta után is a saját magad által “ingyenesen” megtermelt zöld energiát használd fel a hálózatról vételezett helyett, de arra is képes, hogy visszatápláljon energiát a hálózatra.

 

Mik a hibrid napelem előnyei?

Klasszikus napelem esetében az energiatároló szerepét gyakorlatilag az áramszolgáltató látja el. Amikor többet termelsz, mint amennyit felhasználsz, akkor az ő hálózatába töltöd a többlettermelést, majd onnan is vételezed vissza. Egy sziget üzemű napelem esetében ezt a szerepet egy akkumulátor tölti be, ilyenkor gyakorlatilag az áramszolgáltatótól függetlenül működik a saját hálózatod. Ha a napelem hibrid rendszer, a két üzemmódra egyszerre képes.

Ha többlettermelésed van, először az akkumulátor töltődik, majd, ha az is teljesen feltöltött, a további termelés a hálózatba kerül. Ennek előnye a hagyományos rendszerrel szemben, hogy a lehető legkevésbé vagy rászorulva a szolgáltatóra, és az áramfelhasználásod javát “házon belül” termelted meg magadnak, így az árváltozásoknak, árképzéseknek sem vagy kitéve. Sziget üzemmódú rendszerrel szemben pedig a hibrid napelem támaszkodhat a hálózat ellátására is. Ha valamilyen okból kifolyólag nem termeltél a saját fogyasztásodra elég energiát sem, háztartásod áramellátása zavartalan marad.

Emellett a napelemek terjedésével egyre gyakrabban fordul elő, hogy az áramszolgáltatók időszakosan korlátozzák a visszatáplálható energia mennyiségét. Ezt általában a hálózat védelmében teszik, ha már nagy igénybevétel miatt túl magas a terhelése. A felhasználók számára azonban ez mégiscsak kevesebb spórolást jelent. A napelem hibrid rendszer esetén ez a korlátozás csak kis mértékben befolyásoló, hiszen elsősorban a saját akkumulátorodat töltöd fel.

 

A szaldó elszámolás és a hibrid napelem összehasonlítása

Működéséből adódóan a hibrid napelem rendszer rezsicsökkentés szempontjából is sok esetben a legjobb megoldás. Egy hagyományos rendszer “árazása” szaldó elszámolás esetén azon alapul, hogy mennyi áramot tápláltál a hálózatba, és mennyit vételeztél belőle egy év alatt – ezt követi nyomon a speciális ad-vesz mérőóra. A különbözetet egy adott árfolyamon számolják el, szemben a bruttó elszámolással, ami követi az év során végbement energiaár ingadozást. Ám még a kedvezőbb szaldós elszámolásnál is előfordul, hogy a szolgáltató felé táplált energiát valamivel “olcsóbban számítják fel”, mint a vételezettet. Ez abból adódik, hogy amíg a termelt és vételezett áram különbözete nem haladja meg a nullát, addig a szolgáltató az energiadíj és a rendszerhasználati díjak összegével számolja el az energiát. A többlettermelés árazásába azonban csak az energiadíjak tartoznak bele, így ez egy valamivel “kedvezőtlenebb” árat jelent. Ezt nagymértékben képes ellensúlyozni egy hibrid napelem.

 

Áramszünet alatt működik a napelem hibrid rendszer?

Szünetmentesen nem. Fontos észben tartani, hogy hiába képes a sziget üzemmódú működésre egy hibrid napelem inverter, áramkimaradás esetén ezek a készülékek ugyanúgy lekapcsolnak, még akkor is, ha az akkumulátorban elegendő energia áll rendelkezésre. A hibrid üzemmód ebben az esetben arra utal, hogy az inverter képes együttműködni egy energiatárolóval, egy ház elektromos  energiaforgalmát monitorozó okosmérővel és a háztartást a hálózatról leválasztó backup boxszal. Tartozik hozzá akkumulátortöltő, és a szoftver tudja is kezelni az akkumulátor pakk, illetve a leválasztást lehetővé tevő backup box működését. Áramszünet esetén a rendszernek szüksége van körülbelül 60 másodpercre, hogy leválassza a háztartás az elektromos hálózatról és az akkumulátorról vételezze az áramot. Ez alatt az idő alatt nem táplálja a fogyasztókat.

Léteznek gyártók, akiknek a hibrid inverterek képes lenne a teljes sziget üzemmódú működésre is, ám egyelőre ezek a készülékek csak “visszatáplálós inverterként” vannak engedélyeztetve Magyarországon. Ennek egyszerű az oka: áramszolgáltatói oldalról még szükséges az alkalmazhatóság feltételrendszerének a kidolgozása. Szerencsére hazánkban a villamos ellátottság és maga a hálózat világviszonylatban megfelelő, és igen ritkán indokolt a teljes sziget üzemmód kiépítése. Technikailag engedélyezett már a backuppal rendelkező rendszer, viszont ezt az áramszolgáltatónál engedélyeztetni kell.

 

Mire van szükség a hibrid napelem működtetéséhez?

A klasszikus, hálózatra kapcsolt napelem rendszer elemei mellett a hibrid napelem esetében a rendszerhez tartozik természetesen egy szünetmentes akkumulátor. A hálózat monitorozása érdekében a rendszerbe szükséges továbbá a korábban említett okosmérő és backup boxot is beépíteni. Felmérésünk során egyeztetünk veled, felmérjük az igényeidet, a telepítési helyszín adta lehetőségeket, és ezeknek megfelelően ajánlunk hibrid invertert. Tervezésünk során gondolunk az akkumulátor és az okosmérő elhelyezésére is, majd tervezés során jelezzük a napelem hibrid rendszer jellegét a szolgáltató felé. Ha szeretnéd felmérni, egy hagyományos, vagy egy hibrid napelem szolgálná-e jobban az igényeidet, keress minket bizalommal! Szívesen segítünk a döntésben és ajánlunk megfelelő alternatívákat!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

5 + 3 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!