Mennyire számít a napelem tájolása? – 5 Lépés, amit meg kell tenned egy napelem rendszer telepítése előtt

márc 5, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés, Napelem működés, Napelem tippek

Ahhoz, hogy a napelem rendszer beváltsa a hozzá fűzött reményeket, és a lehető legjobb hatékonysággal működjön, fontos az átgondolt kivitelezés. A napelem cellák teljesítményét számos tényező befolyásolja, ezek közül a napelem tájolása az egyik legjelentősebb. Nem mindegy, milyen tetőszerkezettel dolgozunk, milyen dőlésszögben állnak a napelem panelek, vannak-e olyan elemek, amik korlátozzák a Nap besugárzását? Ezt az öt lépést ne mulaszd el a napelem telepítés előtti felmérés során!

 

Miért és mennyire számít a napelem tájolása?

A panelek cellái akkor a legtermékenyebbek, ha a napvilágos órák minél többjében folyamatosan érik őket a napsugarak, úgy reggel, mint este. A legnagyobb teljesítményt akkor nyújtják, mikor a napfény merőleges szögben érkezik be. Egy folyton a Nap mozgását követő rendszer túl költséges ahhoz, hogy megtérüljön a kiépítése, de egy optimális tájolással és dőlésszöggel elég jól megközelíthető a teljesítmény maximuma. Viszont, ha a napelem tájolása helytelen, a rendszer jóval kevesebb napsugárzást fog elnyelni, mint tehetné, ami akár 15%-os veszteséget is jelentheti. Ilyen körülmények között a legminőségibb napelem panelek is csak töredékét tudják megtermelni a rendelkezésre álló energiának. Emellett ügyelni kell arra is, hogy a napelem cellák a lehető legkevesebbet legyenek árnyékban. 

Érdemes fontolóra venned a lehetőségeket, hiszen a következő 10-20, sőt akár 30-40 évre hozol döntést, amit csak költségesen lehet később korrigálni. Döntésedhez természetesen szolgáltatunk megfelelő szakmai segítséget, és megállapítjuk a több évtizedes tapasztalatunk alapján leghatékonyabb megoldást. 

 

Hogyan segít ebben a napelem telepítés előtti felmérés?

A napelem tervezés egyik legelső lépése a napelem telepítés előtti felmérés. Ekkor vizsgáljuk meg a környezeti adottságokat: milyen árnyékoló tényezők adottak, milyen a tetőszerkezet, az elhelyezkedése, stb. Az itt megfigyeltek alapján teszünk megoldási javaslatot a napelem tájolása és a rendszer további elemei kapcsán, és árajánlatot is ez alapján készítünk. Ha például nem oldható meg a panelek elhelyezése anélkül, hogy a Nap bizonyos óráiban árnyékot ne kapnának, olyan rendszert fogunk javasolni, amely képes különálló egységként kezelni az adott pillanatban árnyékolt és Nap sütötte paneleket – így a teljes rendszer teljesítményét nem csökkenti egyetlen panel árnyékba borulása. Egy ilyen rendszer azonban drágább is. Ugyanígy a tájolás hatással van a paneleket rögzítő tartószerkezetre is, ami szintén befolyásolja a költségeket.

 

Ilyen az ideális napelem tájolása!

Ideális esetben a napelem tájolása déli, ahol a napsugarakat se fa, se villanyoszlop , se szomszédos épület vagy más tereptárgy nem árnyékolja le a napsütéses órák során. Hazánkban általában a 25-35 fokos dőlésszögben felszerelt napelemek hatékonysága a legmagasabb. Ritka esetekben erre nincs mód, ami alacsonyabb napelem teljesítményt is jelent.

Ha több tényező is negatívan hatna a panelek hatékonyságára, érdemes lehet a földi elhelyezést megfontolni. Nem javasoljuk a tetőn elhelyezni a paneleket, ha az különösen árnyékolt, északi tájolású, esetleg a szerkezet nem bírná el a terhelést. Utóbbit lapos tetőknél különösen fontos megvizsgálni, ilyenkor a napelem telepítés előtti felmérés során a tető szerkezetét és anyagát vizsgáljuk. Túlságosan tagolt tetőfelületekre sem szerencsés paneleket tervezni, mivel ez alaposan megnöveli a költségeket, ezzel együtt a beruházás megtérülési idejét is.

 

5 lépés, amit a telepítés előtt meg kell tenned!

  1. Gondold át, mekkora teljesítményre lesz szükséged!

Napelem tervezéskor két tényezőből tudunk kiindulni. Az egyik, hogy a tökéletes napelem tájolása mellett mi az a maximális teljesítmény, ami a helyszínen megoldható. A másik az, hogy mire van, avagy lesz szükségetek. Utóbbit legkönnyebben a jelenlegi fogyasztásotok és tervezett beruházások, bővítések alapján tudjuk megállapítani.

  1. Ellenőrizd a mérőórád! 

Egy napelem rendszer kiépítéséhez szükség van bizonyos teljesítményű mérőórára, és kiépített áramszolgáltatásra. Mivel a napelem rákötését a hálózatra engedélyeztetni kell, elengedhetetlen a szabvány mérőóra megléte, szükség szerinti bővítése.

  1. Határozd meg, mi hova kerül!

Erre természetesen felmérésünk során teszünk javaslatot, és a megbeszéltek alapján adunk árajánlatot is. Mi ennek megfelelően készülünk eszközökkel majd a telepítés napján, valósítjuk meg a helyszínen legmegfelelőbb napelem tájolást.

  1. Biztosíts Wi-fi-t az inverter számára!

Ma már szinte minden inverter applikáción keresztül kommunikál, a legtöbbnek kijelzője sincs. Egy felől fontos a közvetlen internet kapcsolat, hogy te nyomon tudd követni a napelem panelek teljesítményét, és értesülj a rendszerüzenetekről. Másfelől, ha a segítségünkre van szükséged, nekünk is az első dolgunk távolról megvizsgálni a rendszer adatait.

  1. A telepítéshez szükséges előkészületek, esetleges tereprendezés

Nem kell fizikailag bemennünk az épületbe, de szükséges, hogy meg tudjuk közelíteni a helyszínt. Az egyetlen helység, ahova be kell jutnunk, az az a zárt tér, ahol az inverter kerül elhelyezésre, illetve ahol csatlakoztatjuk a rendszert az áramhálózathoz. 

 

Így segítünk: tanácsadás és napelem telepítés előtti felmérés

A te esetedben ideális napelem tájolása javarészt az ingatlan adottságaitól, illetve a telepítés helyétől függ. A napelem telepítés előtti felmérés során az egyik alapfeladatunk felmérni ezeket a tényezőket, és a lehetőségeken belül segíteni téged olyan döntéseket hozni, amik a legközelebb állnak az elképzeléseidhez. Szeretnéd tudni, hogy hogyan oldható meg a leghatékonyabban nálad a napelem telepítés? Keress minket, és szakértőink felmérik a helyszínt!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

4 + 10 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!