Melyik a legjobb napelem rendszer? Az 5 legjobb napelemrendszer rangsora

okt 14, 2022Napelem panel, Napelem inverterek

melyik_a_legjobb_napelem_rendszer

Az elmúlt években a lakosság érdeklődése folyamatosan növekszik az alternatív és megújuló energiaforrások iránt, így egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy vajon melyik a legjobb napelem rendszer. A kérdés megválaszolása nem egyszerű és talán nem is lehet teljesen egyértelműen állást foglalni egyik – vagy másik gyártó termékei mellett. Emellett egy fotovoltaikus berendezés összetett rendszert alkot, ahol a teljesítményt és hatékonyságot tekintve a paneloknak és az inverternek egyaránt fontos szerep jut. 

A napelem piacon folytatott verseny globálissá vált és már a technológia sem olyan szokatlan jelenség, mint az évezred elején volt. Így a legtöbb panel és inverter tömeggyártásban készül, a tradicionális és nagy múltú nyugati vállalatok mellé pedig a világ minden tájáról zárkóztak fel a napelemeket gyártó cégek, amelyek képesek felvenni a versenyt olyan elismert márkákkal, mint a SHARP vagy a AEG.

 

Melyik a legjobb napelem rendszer?

Általános érvénnyel nehéz lenne egyik vagy másik gyártó termékeit a kategória legjobbjaként emlegetni. Vannak vállalatok, amelyek már évtizedek óta jelen vannak a piacon és ez alatt az idő alatt a tapasztalatok igazolták termékeik megbízhatóságát, hatékonyságát és magas műszaki színvonalát. Ugyanakkor az alkalmazott technológia folyamatosan fejlődik, ami pár évtizede áthidalhatatlan problémát jelentett, azt mára már könnyűszerrel orvosolni lehet. 

Ebből a fejlődésből a kínai gyártók különösen kiveszik a részüket: a Huawei-t talán már senkinek nem kell bemutatni, a cég lassan, de biztosan hódította meg a műszaki cikkek piacát és most már a napelemek világában is letette a névjegyét. De jól csengő név az 1986-os alapítású kínai Risen Energy vállalat is, amelyet 2021. óta a világ 5. legnagyobb napelem gyártójaként tartanak számon. 

 

Milyen szempontok döntenek egyes gyártók között?

Először is fontos tisztázni a panelek és az inverterek funkciója közötti különbségeket. A napelem panelek alakítják a nap energiáját elektromos egyenárammá. Azonban közvetlenül egyenáramot nem lenne képes használni a legtöbb háztartási berendezés, itt jön képbe az inverter szerepe. Ez a készülék a napelem rendszer szíve, ez alakítja át a panelek által generált egyenáramot háztartási használatra alkalmas váltóárammá. Az inverter és a panelok együtt adják a napelem rendszer lényegét, de mellettük is szükség van még tartószerkezetekre, valamint egy speciális villanyórára, ami képes mérni az általunk megtermelt és vásárolt áram mennyiségét is.

 

Melyek a legjobb inverterek?

Azt a kérdést, hogy melyik a legjobb napelem rendszer, nem tudjuk eldönteni az inverterek vizsgálata nélkül. Ezeket a készüléket az időjárás viszontagságaitól védett helyre érdemes telepíteni, még a legjobb IP védelemmel rendelkező típusok esetében is növelhető élettartamuk, ha nem tesszük ki őket a környezeti hatásoknak. Mivel erre sokszor csak beltéren találunk alkalmas helyet, így egy inverterrel szemben az esztétikus megjelenés éppúgy szempont lehet, mint a kis helyigény vagy a halk működés.

Az invertereken keresztül nyomon követhető a rendszer működése, az aktuális energiahasználat vagy lehetséges a fogyasztási szokások elemzése is. Így érdemes odafigyelni az alkalmazott szoftveres megoldásokra is, mint a távfelügyelet vagy távvezérlés.  Fontos mutató az inverter hatékonysága is, ahol a 98% feletti értékek már jónak számítanak. 

 

És melyek a legjobb napelem panelok?

A paneloknak szintén fontos szerepük van annak eldöntésében, hogy összességében melyik a legjobb napelem rendszer. Amelyik cég invertereket gyárt az nem szükségszerűen állít elő paneleket is, azonban vannak átfedések is a két piac között. A panelokkal kapcsolatban tudni érdemes, hogy nagyban befolyásolják a teljes rendszer teljesítményét, ugyanakkor érzékenyen reagálhatnak a környezeti hatásokra. 

A túl magas hőmérséklet ugyanúgy rontja a modulok hatékonyságát, mint az árnyékolás vagy más zavaró körülmények. A modern panelok képesek kezelni ezeket körülményeket, igazán jól azonban egy megfelelő inverterrel együtt lehetséges teljesítményük optimalizálása.

Az sem mindegy, hogy a panelok milyen hatásfokkal képesek átalakítani a nap energiáját. Itt a 20 %-os mutató jó értéknek számít, de emellett is érdemes keresni az innovatív megoldásokat, mint a PERC vagy MWT technológia, a félcellás modulok vagy  PID mentes panel. 

Két legismertebb típusuk a monokristályos és a polikristályos panel, a közöttük lévő különbséget elsősorban a gyártási technológia eltérése adja. A monokristályos típusok hatásfoka jobb, de érzékenyek a megfelelő tájolásra és beszerzésük is költségesebb, ezzel szemben az olcsóbb polikristályos modellek borús időben, szórt fényben is jó teljesítményt nyújthatnak. 

 

Összegezés

Annak eldöntése, hogy melyik a legjobb napelem rendszer, csak a körülmények pontos ismerete mellett lehetséges. Fontosak egyéni igényeink, anyagi lehetőségeink is, de az ingatlan elhelyezkedése, a tető tájolása ugyanúgy befolyásolhatja, hogy például monokristályos vagy polikristályos panel az előnyösebb. Minden esetben érdemes tehát szakszerű segítéséget kérni a döntés meghozatala előtt – ha neked is hasonló tanácsadásra, esetleg helyszíni felmérésre lenne szükséged, keress minket elérhetőségeinken!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

15 + 4 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!