Mekkora napelem rendszer kell egy családi házhoz? Határozd meg a napelem rendszer méretét előre!

jan 27, 2022Napelem tippek, Napelem felhasználása, Napelem működés

A napelem rendszer méretének meghatározása az egyik legfontosabb kérdés a tervezésben. Azt, hogy a Te ingatlanod esetében pontosan mekkora napelem rendszer kell (illetve mennyi napelem panelre van szükséged) több tényező is befolyásolja. Nincsen két teljesen egyforma napelem rendszer. A méretüket az igények és a lehetőségek határozzák meg.

Az ST Solar következő cikkében végigvesszük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján a szakembereink el tudják dönteni, hogy egy családi háznak mekkora napelem rendszerre van szüksége!

 

A napelem rendszer méretezés jelentősége

A napelem rendszer méretének megtervezésénél fontos, hogy tudatában legyünk a napelem teljesítményével és alapvető működésével is. Így becsülhető meg a lehető legpontosabban, hogy egy adott háztartásnak mekkora teljesítményű napelem rendszer kell ahhoz, hogy az megegyezzen annak elektromos fogyasztásával.

Napelemes rendszereknél az éves szinten előállított és elfogyasztott napenergia különbözetét kell rendezned a szolgáltatóval. Jó esetben a többletenergiát eredményező hónapok kiegyenlítik azokat az időszakokat, amikor kevesebb napenergiát termelnek a panelek, és így nem kell plusz költséggel számolnod.

  • Ha túl kicsi a napelem rendszer mérete, akkor továbbra is fizetni kell az elektromos áram számlát a szolgáltató részére, mivel nem tudnak annyi napenergiát termelni a panelek, ami lefedné a háztartásod fogyasztását.
  • Ha viszont túl nagy a napelem rendszer mérete és a teljesítménye jócskán túlmutat a háztartásod fogyasztásán, akkor feleslegesen adsz ki pénzt egy olyan megoldásra, ami kevesebb panellel is képes lett volna fedezni az ingatlanod energiaszükségletét.

 

Mekkora napelem rendszer kell? A napelem rendszer méretét befolyásoló tényezők

 

  • Az ingatlanod tetőszerkezete

A napelem rendszer méretének a meghatározása előtt mindenekelőtt azt kell megtervezni, hogy mennyi hasznosítható tetőfelület áll rendelkezésedre, és a kijelölt felület egyáltalán alkalmas-e arra, hogy megfúrják. Ha nem megfelelő a tető teherbírása akkor cserére lesz szükség a napelem rendszer telepítése előtt. Egy minőségi napelem rendszerre akár 30 év múlva is lehet számítani, ezért hosszú távon kell gondolkozni, valamint a tetőnek is bírnia kell addig.

Ha rendelkezésre áll elegendő tetőfelület, de egyes részei egy kémény vagy egy nagyobb fa miatt szinte állandóan árnyék alatt van, akkor nem érdemes oda napelem panelt telepíteni.

 

  • A háztartásod havi/éves elektromos fogyasztása

Az egyik legfontosabb szempont a napelem méret tervezésben. A számláid alapján kell megpróbálni a lehető legpontosabban megbecsülni, hogy mekkora éves áramfogyasztási költséget kell kiváltania a napelem rendszer termelésének. Ideális elhelyezés esetén egy 1 kWp teljesítménnyel rendelkező napelem rendszer évente átlagosan 1200 kWh áramot termel. Tehát, ha az éves áramfogyasztásod 4800 kWh, akkor 4 kWp teljesítményű rendszerrel érdemes számolnod.

 

  • A napelem rendszer fajtája

A napelem teljesítményének növelése azonban nem csak a méretétől függ. Az alkalmazott gyártási technológia (a monokristályos és polikristályos napelemek számítanak a leghatékonyabb rendszereknek lakossági használat esetén) és a napelem modulon elhelyezkedő cellák száma is befolyásolja ezt.

A napelem rendszer cellák növelésével és a gyártási technológia fejlesztésével a legmodernebb panelek ugyanakkora méret mellett képesek nagyobb teljesítményt nyújtani, tehát kevesebb hasznosítható tetőfelület is elég lehet nekik ahhoz, hogy fedezhessék a háztartásod áramfogyasztását.

 

  • A napelem rendszer tájolása

A napelem rendszer méretének meghatározásánál egyértelműen a déli tájolás a legelőnyösebb. Sajnos minden más esetben ronthat a tájolás a napelem rendszer teljesítményén, de ettől függetlenül dél-keleti vagy dél-nyugati tájolás esetén is megéri már napelem rendszert telepíteni.

 

  • A napelem rendszer dőlésszöge

Akármekkora napelem rendszer is kell neked, a panelek ideális dőlésszöge 30-35% körül mozog. Itt is minden ettől a mértéktől való eltérés csökkenti a napelem rendszer teljesítményét: még kisebb különbségek is jelentős változást eredményezhetnek hosszú távon!

 

Mekkora napelem rendszerre van szükségem? Az ST Solar szakemberei segítenek ezt pontosan meghatározni!

Az ST Solar szakemberi ingyenes helyszíni felmérés mellett vállalják olyan minőségi napelemes rendszerek kivitelezését, amelyekkel hosszú távon is meg leszel elégedve: a nálunk kapható SHARP napelem rendszerekre például 15 éves EU-s termékgaranciát és 25 éves lineáris teljesítmény garanciát is nyújt a gyártó.

Megfizethető áron megtalálod nálunk más népszerű gyártók prémium kategóriás termékeit is, mint például a Fronius és a Huawei napelem rendszereit. Csakis a kivitelezés után kell fizetned, előleg nincs. Szakképzett munkatársaink pedig a tervezést és a szükséges engedélyek beszerzését követően akár 1-2 munkanap alatt is meg tudják oldani a megfelelő méretű napelem rendszer telepítését!

 

A napelem rendszer méretét számos tényező befolyásolhatja, ugyanakkor neked ennek a kiszámításával nem kell túl sokat fáradoznod. Az ST Solar szakemberei pontosan tudják, hogy mit kell figyelembe venni a tervezés során, így a segítségükkel a kivitelezés előtt meghatározhatod, hogy mekkora napelem rendszerre van szükséged!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

14 + 9 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!