Meglévő napelem rendszer bővítése – Hogyan érdemes belefogni?

okt 7, 2022Napelem panel, Napelem felhasználása, Napelem tippek

meglevo_napelem_renddszer_bovitese

Egy fotovoltaikus rendszer kiépítése során a szakszerű kivitelezés mellett a pontos tervezés sem elhanyagolható, hogy végeredményben olyan teljesítmény kerüljön kiépítésre, amely pontosan fedezi a háztartás áramszükségletét. Ugyanakkor előfordulhat, hogy később merül fel a már meglévő napelem rendszer bővítése. Különböző okai lehetnek ennek, a háztartás plusz fővel bővülése vagy egy újabb nagyfogyasztó beüzemelése esetén szintén több energiára lesz szükség a megnövekedett igények kiszolgálásához. 

A meglévő napelem rendszer bővítése a legtöbb esetben gond nélkül megoldható, azonban vannak olyan feltételek, amelyek fennállása szükséges ahhoz, hogy a teljesítmény növelése kivitelezhető legyen. Mostani bejegyzésünkben megnézzük az előttünk álló lehetőségeket, a bővítés feltételeit, szempontjait, valamint mindent, amit a téma kapcsán tudni érdemes!

 

Mikor lehet szükséges a meglévő napelem rendszer bővítése?

Ideális esetben a fotovoltaikus rendszer éppen annyi áramot termel meg éves szinten, amennyit a háztartás felhasznál. Ennél többet nincs értelme előállítani, ugyanis hiába vásárolja meg az áramszolgáltató, ő körülbelül csak a harmadát fizeti meg annak, mint amennyit nekünk kellene ugyanannyi áramért. Ha pedig alulméretezzük a rendszert, akkor továbbra is rá leszünk utalva a szolgáltatóra még akkor is, ha a napelemnek köszönhetően ilyen esetben is jelentősen csökkenthetünk rezsikiadásainkon.

Ugyanakkor utólag is bármikor felmerülhet a már meglévő napelem rendszer bővítése. Ha további személyekkel bővül a háztartás, akkor az ő energiafelhasználásuk értelemszerűen növelni fogja az összfogyasztást is. Hasonló eredményre vezet, ha újabb nagyfogyasztót csatlakoztatunk az elektromos hálózatra: egy légkondicionáló berendezés vagy elektromos fűtés működése szintén nagyobb hálózati kapacitást követel. 

Gyakori eset, amikor nagyobb teljesítményűre cseréljük meglévő háztartási berendezéseinket, például nagyobb tévét vagy hűtőszekrényt vásárolunk. Ezeknek a modernebb berendezéseknek a fogyasztása is magasabb, amelyek szintén növelik a háztartás áramigényét, így idővel az egykoron megfelelően méretezett rendszerünket is kinőhetjük.

 

Milyen feltételei vannak a meglévő napelem rendszer bővítésének?

Ha a háztartás fogyasztása növekedni kezd, elképzelhető, hogy a meglévő rendszer teljesítménye már nem képes kiszolgálni a megemelkedett igényeket. A rendszer teljesítménye összefüggésben áll egyfelől a napelem panelek számával, hiszen több panel több áramot termel.

Így egyik fontos feltétele a meglévő napelem rendszer bővítésének, hogy lehetséges legyen további modulok telepítése: álljon rendelkezésre erre alkalmas, megfelelő tájolással rendelkező, elegendő tetőfelület a további panelok felszereléséhez, azok minden helyigényével, például a tartószerkezet rögzítéséhez szükséges szabad hellyel együtt. 

Figyelemmel kell lenni a háztartás elektromos hálózatának a teljesítményére is, adott esetben szükséges lehet ennek bővítése is. A folyamatot az ELMŰ-nél kell kezdeményezni és a munkálatokat is kizárólag az általuk nyilvántartásba vett, úgynevezett regisztrált villanyszerelő végezheti el.

A harmadik szempont, amit szinte mindig vizsgálni kell, az inverter és annak teljesítménye. Az inverter a rendszer szíve, ez alakítja át a panelek által generált egyenáramot a háztartási felhasználásra alkalmas normál váltóárammá. Általánosságban elmondható, hogy a piacon elérhető legtöbb típus 20%-al bővíthető, ami annyit jelent, hogy például egy 5 kW teljesítményű modell akár 6 kWp teljesítményű rendszerre is bővíthető.

 

Mikor szükséges az inverter cseréje?

Sok esetben már az első munkálatokkor számolnak azzal a szakemberek, hogy idővel szükséges lehet a meglévő napelem rendszer bővítése, így ezzel is kalkulálva határozzák meg a szükséges teljesítményt és építik ki a rendszert. Ez bizonyos határig működőképes megoldás lehet, főleg, ha figyelembe vesszük az adott inverter bővíthetőségét is (ami bizonyos típusok esetében akár + 35 / + 55% is lehet). Azonban elképzelhető, hogy olyan mértékben nő meg a háztartás fogyasztása, hogy ahhoz az inverter kapacitásai még bővítés útján sem lennének elegendők. 

Ilyenkor alapvetően két út áll előttünk. Kiegészíthetjük a már meglévő rendszerünket egy újabb inverterrel olyan módon, hogy azt a másik fázisra csatlakoztatjuk. Sok esetben ugyanakkor célszerűbb értékesíteni a már meglévő berendezést és egy újabb, nagyobb teljesítményű modellbe beruházni, már csak a gyártói garancia miatt is. Emellett fontos tisztában lenni az inverter fázisszámával is, annak kimenő névleges teljesítménye nem haladhatja meg a rendelkezésre álló bejövő maximális teljesítményt.

Szintén egyedi helyzetet eredményezhet, ha polikristályos panelekből álló rendszert bővítenénk monokristályos panelekkel – egy profi, szakértő csapat azonban a legtöbb esetben képes lehet megtalálni az igényeidnek megfelelő megoldást. Ha te is a meglévő napelem rendszer bővítését tervezed vagy újonnan vágnál bele egy ilyen beruházásba, esetleg más módon lenne szükséged szakszerű segítségre, keress minket bátran, lépj velünk kapcsolatba és mi mindenben állunk rendelkezésedre!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

8 + 9 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!