Megéri a napelem? A napelem telepítés kockázatai és megtérülése.

jún 14, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés

Honnan tudhatod, hogy neked megéri a napelem?

Sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat és megújuló energiára váltsanak. Van, akit a beruházás értéknövelő hatása vont, a napelem bátran kezelhető befektetésként. És vannak olyanok, akik a villanyszámlát szeretnék lenullázni, vagy legalábbis csökkenteni. Akármilyen indok, vagy indokok vezérelnek is, a kérdés óhatatlanul felmerül: megéri a napelem?

Cikkünkben megvizsgáljuk, milyen tényezők befolyásolják a napelem működését és hatékonyságát, milyen napelem telepítés kockázat merülhet fel, és hogyan számolhatod ki, neked személy szerint megéri-e a napelem telepítés?

 

Mitől függ, hogy megéri a napelem, vagy sem?

A napelem egyértelműen hosszútávú befektetés, ráadásul igen jelentő, alsó hangon 1-3 millió Forintot jelent. Éppen ezért minden apró tényezőt érdemes számításba venni, ami a megtérülést, illetve a költségeket befolyásolhatja. Hiszen ezektől függ, hogy a befektetett tőke 10, 20 netán 30 év múlva térül csak meg? Milyen tényezők hatnak tehát ki arra, hogy megéri a napelem, vagy sem

1. Napsütéses órák

E téren hazánk szerencsére jól vizsgázik, Magyarországon átlagosan 2000 órányi napsütéssel is számolhatsz évente. Hasznosítható napsütésből tehát jó eséllyel nem lesz hiány.

2. Villamosenergia díjak, és az elszámolás módja

Ha vizsgáltad már valaha a villanyszámlád, tudhatod, hogy Ft/kWh-ban fejezik ki az áram árát. Ez az ár – ahogy minden más is – a világ és Magyarország gazdasági helyzetével együtt változik, bár olykor ezt az állam különféle intézkedései mérséklik, vagy akár teljesen meg is akadályozzák. Az elmúlt évtizedekben azonban 36-tól 50 Ft/kWh is volt már a villamosenergia díja, és akkor még nem beszéltünk “éjszakai” áramról.

Hogy ezekkel a díjszabásokkal milyen mértékben kell foglalkoznod, attól is függ, milyen elszámolásra szerződsz majd a szolgáltatóval? 2023 végégi még lehetőség van szaldós elszámolásra, ami azt jelenti, hogy a napelem által megtermelt és a közmű hálózat által szolgáltatott ára egy és ugyanaz. Ezt váltja fel fokozatosan a bruttó elszámolás, ahol a termelési és hálózati villamosenergia árak eltérhetnek, akárcsak a valutaváltás esetében: ott sem mindegy veszed a Forintot, vagy eladod? A napelem telepítés kockázat értelemszerűen nagyobb a bruttó elszámolás mellett, hiszen senki sem tudja előre, mekkora különbség lesz az eladás és a vétel között.

3. Telepítés, fenntartás költségei

A napelem telepítés egy kimondottan egzakt tényező, hiszen szerződésbe foglalt ajánlatunkban pontosan meghatározzuk neked, mennyibe fog kerülni? A napelem rendszer költségeit ebben a cikkben részletesen végigvesszük, de kitérünk a fenntartási kiadásokra is. Egy napelemet ugyebár 20-30 évre tervezünk, ám ez alatt az időszak alatt várható, hogy az invertert már cserélned kell, garanciát is 5-10 évre ad a legtöbb gyártó, szemben a modulok 20-25 évével. A fenntartáshoz hozzátartozik az éves rendszeres tisztítás is, amit vagy megoldasz magad körültekintően, vagy megbízol egy szakavatott céget.

Attól függően, hogy pályázatból, támogatásból vagy önerőből építesz napelemet, az ügyintézésnek lehetnek plusz költségei. Ahol tudunk, segítünk ezeket feltérképezni, alkalmasint intézni, de számolnod kell vele, hogy a támogatást például csak a telepítés után kapod majd meg, illetve a szolgáltatók is előírhatnak különféle díjakat. Erre példa, ha óracsere szükséges.

Jobban megéri a napelem, ha a tető megerősítése nélkül tudunk telepíteni, ha ideális a tető fekvése, nincsenek árnyékhatások, és még szaldó elszámolásra tudsz szerződni. 

 

Miben rejlik a napelem telepítés kockázat?

A napelem telepítés és a megtérülés kiszámolása összetett folyamat, és sajnos vannak olyan vetületei is, amiket a legnagyobb igyekezettel sem lehet pontosan meghatározni. Mindazonáltal a napelem telepítés kockázat szerencsére minimális.

Ezek közt első helyen szerepel az energiafogyasztásod változása. Megéri a napelem, ha nem termel jóval többet, mint amit felhasználsz és nem termel sokkal kevesebbet sem. Felmérésünk során természetesen igyekszünk a lehető legpontosabb képet kapni a meglévő szokásaitokról és a jövőről. Ám, ha váratlanul vesztek egy elektromos autót, amit rendszeresen otthon töltötök, vagy plusz egy fővel gyarapodik a család, az bizony meg fog látszani az éves fogyasztáson.

A mai napelem panelek akár 30-40 évig üzemelnek, de a hatásfokuk azért egy idő után csökkenni kezd, átlagosan évi 0,5%-kal számolhatsz. Annak érdekében, hogy ez minél később és minél kisebb mértékben következzen be, kizárólag prémium minőségű és TIER-1-es besorolású márkákkal dolgozunk együtt.

Az áramszolgáltatók árképzésére már utaltunk fentebb, de ugyanígy megtörténhet, hogy adózási kötelezettség kapcsolódjon hozzájuk a jövőben. Jelenleg a telepítésüket pályázatok és támogatások segítik, így ez talán kevésbé valószínű, de teljességgel ki nem zárható, és 30-40 év üzemelés hosszú idő.

Ha esetlegesen hitelből telepítesz napelemet, ott maga a hitelkonstrukció is kihathat arra, hogy megéri a napelem, vagy nem? Végezetül azt is érdemes átgondolnod, hogy változtatsz-e a biztosításodon? A napelemek strapabíró szerkezetek, hiszen évtizedekig bírniuk kell az időjárás viszontagságait. Ám, ha a vihar kidönt egy fát, ami a tetőbe csapódik, az bizony kárt tehet benne, amit nem feltétlenül fedez egy klasszikus biztosítás.

 

Számold ki, hogy megéri a napelem, vagy sem!

A napelem telepítés kockázat nehezen behatárolható, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy amire ráhatásunk van, ott minimalizáljuk. Minőségi berendezésekkel, körültekintően telepítünk és mindenben tájékoztatunk, amiben csak tudunk. Felmérésünk során elsődleges feladatunk meghatározni, hogy mennyibe kerülne a napelem telepítése, milyen teljesítménnyel működik majd és ez milyen fogyasztás kiváltására elegendő. Ezek információkkal már magad is megbecsülheted, hogy vajon megéri a napelem a te esetedben a befektetést?

Ha tehát figyelmen kívül hagyjuk az inflációt, akkor azt kell megnézned, hogy a kiváltott éves fogyasztás hány év alatt hozza vissza a telepítés és egyéb befektetési költségeit? Például: havi 15.000 Ft a becsült leendő fogyasztásod, és a napelemed ennek megtermelésére terveztük, önerőből pedig a napelem telepítése másfél millió Ft-ba került. Akkor évente 12×15.000 Ft-nyi áramot termel a napelemed, azaz 180.000 Ft-nyit. 1.500.000 beruházási költség / 180.000 Ft éves termelés = 8 év megtérülési idő. Ezt a becslést természetesen segítünk kikalkulálni, hogy ajánlattételünk után magabiztosan dönthesd el: neked megéri a napelem!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

7 + 12 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!