Hány kW-os napelem rendszer ajánlott különböző vállalatok számára?

dec 9, 2022Napelem felhasználása

hany_kw_os_napelem_rendszer

A fotovoltaikus berendezésekkel már nem csak családi házak megszokott felszereléseként találkozhatunk, hanem a céges világban is egyre többen nyitnak a fenntartható, környezetbarát és hosszú távon megtérülő megoldások felé. A munkálatok megkezdése előtt a legfontosabb annak eldöntése, hogy hány kw-os napelem rendszer kiépítése szükséges a cég energiaigényét maradéktalanul kiszolgáló végeredmény eléréséhez. 

A pontos tervezés figyelembe veszi a rendszer hatékonyságát befolyásoló külső tényezőket, az éghajlati jellemzőket ugyanúgy, mint az adott cég energiahasználati sajátosságait. A profi kivitelezés pedig tartós, az időjárás körülményeinek ellenálló végeredményt biztosít, hogy a rendszer évtizedeken keresztül termelje nekünk a zöld energiát. Mostani bejegyzésünkben a tervezésre helyezzük a hangsúlyt és megnézzük, hány kW-os napelem rendszerek léteznek és mi a különbség az egyes teljesítmények között. Majd kitérünk arra, hogyan kell vizsgálni és figyelembe venni egy vállalat fogyasztási szokásait ahhoz, hogy testreszabott és gazdaságos végeredményt érhessünk el. 

 

Hány kw-os napelem rendszerek léteznek?

A jelenlegi magyar szabályozás különbséget tesz háztartási méretű kiserőművek, kis teljesítményű napelem parkok és kiserőművek között. Ennek mentén nézzük is meg, mit jelentenek az egyes teljesítmények!

 

50 kW alatti napelem rendszerek

Háztartási méretű kiserőműnek az 50 kVA-nál kisebb (nem nagyobb) teljesítményű és a kisfeszültségű hálózatra kapcsolt berendezés minősül. Lényegében minden családi ház energiaellátása ebbe a kategóriába tartozik, emellett pedig a kereskedelmi felhasználás legalsó szintjét is jelenti. A kivitelezést szinte bármelyik arra jogosult szerelő elvégezheti, nincs szükség speciális, hálózati egységek felszerelésére, amely miatt áruk is kedvezőbb. Az ügyintézés pedig viszonylag gyors, de így is hónapos időigénnyel kell számolni a bürokratikus terheket.

 

Kis teljesítményű napelem parkok

A nagyobb mértékű vállalati felhasználásra már bonyolultabb berendezések, egész pontosan a napelem parkok alkalmasak. A jelenlegi magyar szabályozás a kis teljesítményű a csoportba sorolja az 50 és 500 kW közötti névleges teljesítményű rendszereket. Jellemzően közepes méretű irodák, klubok és kiskereskedelmi üzletek esetében találkozhatunk ekkora teljesítménnyel, telepítésükhöz már különleges szakértelemre és a hálózathoz kiegészítő alkatrészekre is szükség van.

 

500 kW-nál nagyobb napelem rendszerek

A szabályozás kiserőműveknek nevezi az 500 kW-nál nagyobb rendszereket, amelyek már valóban ipari méretű felhasználást jelentenek. Nagyobb irodaházak, közepes méretű gyárak vagy szállodák esetében alkalmazott megoldások, amelyek létesítése már hosszadalmas tervezéssel és engedélyeztetéssel, speciális mérőórák telepítésével, valamint jelentős költségekkel jár együtt.

 

Hogyan állapítható meg, hogy hány kw-os napelem rendszer szükséges?

Elméletben egyszerű a képlet, hiszen annyi energiára van szüksége, mint amekkora az energiaigény, például egy éves villanyszámla összege. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, különösen a vállalati világban, ahol komoly tervezés, az üzleti szokások, akár az üzleti stratégia kielemzése és más lehetőségek mérlegelése vezethet el a megoldáshoz. De hogyan is néz ki a folyamat?

 

A villamosenergia-fogyasztás elemzése

Minden vállalkozásnak más-más energiaigénye van, ezért a napelemes rendszer méretének kiszámításához meg kell határoznia az átlagos napi fogyasztást. Az éves kilowattóra (kWh) fogyasztásunk jó kiindulási alap lehet a számításhoz, majd a nyitvatartási napok vagy rövidebb nyitva tartások figyelembevételével már kalkulálhatunk egy napi átlagot, egy hozzávetőleges értéket energiafogyasztásunkról. A pontos, testreszabott végeredmény elérésében viszont jól jön a profi segítség, hiszen ennek meghatározása összetett feladat.

 

A szükséges villamos energia szint kiszámítása

A legjobb ár-érték arány eléréséhez arra kell törekedni, hogy a napelemes rendszer által termelt összes energiát felhasználjuk. A pontos számításokhoz a szakértelem mellett speciális szoftverek is szükségesek, amely a földrajzi sajátosságokat, a tető elhelyezkedését, dőlésszögét és magasságát is figyelembe veszi, akárcsak az épület tájolását. Mindezen adatokkal végső soron pontosan felbecsülhetjük a szükséges méreteket.

 

A megfelelő rendszer kiválasztása

Minden panel meghatározott mennyiségű kWh energiát termel, így a fenti adatok birtokában azt is tudhatjuk, szám szerint hány panelre van szükséged az energiaigényed alapján. A panelek teljesítménye hozzávetőlegesen 270 watt és 410 watt között változhat, a napelem méreteiről, azaz a fizikai paraméterekről pedig részletesen írtunk korábban.

 

Bízd profikra a dolgot!

Mint láthattad, nem lehet pusztán matematikai műveletekkel megállapítani, hogy hány kW os napelem rendszer telepítése szükséges ahhoz, hogy hosszú távon találjunk ideális megoldást céged számára. Ha neked is szakszerű segítségre van szükséged, keress minket és mi helyszíni felmérést követően, profi szakembereink és számítógépes programjaink által kiszámoljuk, mekkora napelem rendszerrel kell tervezned ahhoz, hogy valóban megérje fotovoltaikus rendszerre váltanod!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

12 + 11 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!