Elektromos autó töltés otthon napelemmel – környezettudatosság hosszú távon is

febr 25, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés, Napelem működés, Napelem tippek

Sok napelem rendszer kiépítésénél szempont a költségcsökkentés illetve a környezettudatosság, és ugyanez a két szempont a legjellemzőbb motiváció elektromos autó vásárlásakor is. Kézenfekvő tehát, hogyha elektromos autót használsz, akár szolár energiával oldd meg az otthoni töltést. De azon is megéri elgondolkodni: tervezel-e a jövőben elektromos autót vásárolni? Az elektromos autó töltés otthon napelemmel kimondottan praktikus, mivel az energia, amit használsz maga már megújuló forrásból származik. Ha most még nem is birtokolsz “villanyautót”, a napelem elektromos autó töltésére is alkalmas lehet később, így érdemes a rendszert is ennek megfelelően kiépíteni. Ha ezt előre tudjuk, így tervezünk, és ennek megfelelő berendezésekre teszünk javaslatot.

 

Miért praktikus az elektromos autó töltés otthon napelemmel?

A környezettudatosság sokunk számára erős érv, de tagadhatatlan az is, hogy a napelem elektromos autó esetében költségcsökkentő beruházás is. Egy elektromos autó önmagában számos Forintban kifejezhető előnnyel jár a parkolástól az adózáson át, de ha az elektromos autó töltés otthon napelemmel történik, gyakorlatilag az üzemanyagköltséget is lenullázhatod. Tény, hogy egy villanyautó nem képes (még) olyan nagy távok megtételére töltés nélkül, de a napi ingázáshoz szükséges energiát ezzel jó eséllyel kényelmesen meg tudod oldani egy megújuló energiaforrásból. Amellett, hogy a “tankolás” javát ezzel évtizedekre letudtad, ez a befektetés tovább növeli az ingatlanod értékét, és ahogy a napelem rendszer költségei, úgy egy töltőállomás kiépítése is megtérül.

Tervezel a jövőben elektromos autót vásárolni? Még most érdemes kiépítened a töltőállomást!

Az elektromos autók napról napra válnak egyre elérhetőbbé, így egyre többen vannak, akik a következő öt éven belül akár villanyautóra váltanak. Érdemes azonban már most kiépíteni a szolár rendszert, hogy a napelem elektromos autó töltés még szaldós szerződéssel lépjen érvénybe. Mit jelent ez? A napelemed által megtermelt energiát adok-veszek alapon táplálod vissza a szolgáltató hálózatára, amit csupán megtermelt és felhasznált kWh különbségében mérnek. Ez a rendszer egyértelműen a fogyasztónak kedvez, és a napelemek kiépítését ösztönzi, de az sem titok, hogy nem örökérvényű. A rendszert az úgynevezett bruttó elszámolás váltja fel, ahol a napi energiaárakkal súlyozzák a megtermelt és felhasznált áramot. A most kötött szerződések még a szaldós elvet követik, így érdemes kihasználni őket, amíg lehet.

 

Mennyibe kerül a napelem elektromos autó töltése?

Más szóval, számszerűsítsük, hogy a napelem elektromos autó töltés hány Forint megtakarítást is jelent! Ehhez először figyelembe kell venned az autó akkumulátorméretét, illetve azt a távot, amit rendszeresen megteszel vele. Hány kWh szükséges a te autód esetében egy kilométer megtételéhez? Ezt a számot szorozd fel a naponta megteendő távval, és meg is van az átlagos napi töltési szükséglet. Természetesen hétvégén akár többet, vagy ennyit se használod az autót, de átlagosan ez jellemzően kiegyenlítődik.

 

Számoljuk ki, mennyi egy elektromos autó töltés otthon napelemmel!

A piacon jelenleg forgalmazott elektromos autók átlagos áramigénye 80 kilométer megtételéhez 15 kWh. 37,5 Ft/kWh-ás áramdíjjal számolva tehát 80 km megtétele 563 Ft-odba került. Ugyanezt a 80 km-et egy literenként 7 km-es átlagfogyasztású benzines autóval és 480 Ft/literes üzemanyag árral számolva 5486 Ft-ért tehetnéd meg. Közel ötezer Ft-ot takaríthat tehát meg az elektromos autó töltés otthon napelemmel, nem beszélve a napelem rendszer megtérüléséről.

 

Mekkora rendszerrel valósítható meg az elektromos autó töltés otthon napelemmel?

Egy átlagos családi ház 13-15 ezer Ft-os villanyszámláját teljes mértékben kiválthatod egy 4 kW-os napelem rendszerrel, ami körülbelül 10 év alatt be is hozza az árát. Ám ugyanez a rendszer már kevés lenne egy elektromos autó töltésére, és pláne a háztartás és az autó töltés közös ellátására. Az előbbi példánál maradva az elektromos autónk áramigénye 15 kWh. Egy 4 KW-os rendszer éves termelése körülbelül 4350 kWh, ami az év 365 napjával elosztva napi 11,9 kWh megtermelt napenergiát jelent. Ez kevés a 15 kWh áramigényű autónknak. 

Ha tehát a napelem elektromos autó töltéséért és a háztartás ellátásáért egyszerre felel, az inverter nagyobb teljesítményű kell legyen, de napelem panelekből is sokkal többre lesz szükséged. Itt már nem csak azt kell figyelembe venned, hogy az autódnak, vagy leendő autódnak mekkora az áramigénye, várhatóan mi lesz az a rendszeres táv, amit megteszel, mi a háztartás jelenlegi fogyasztása, amit ki szeretnél váltani, és milyen plusz fogyasztókat terveztek a jövőben, hanem azt is, mik a korlátaitok napelem rendszer kiépítésében: például mekkora a használható tetőfelület? Ezek a napelem tervezésnek már olyan mély részletei, amik minden esetben az egyedi helyzet szerint alakulnak. Szívesen segítünk a döntésben egy pontos felméréssel, keress minket bármelyik elérhetőségünkön!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

15 + 1 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!