Egy napelem rendszer költségei – mennyire számít a méret a fenntartásban?

jan 15, 2022Napelem megtérülés, Napelem működés

Nincs két teljesen egyforma ház, így a rájuk telepített napelemek sem azok. De milyen egyedi tényezőktől függnek a napelem rendszer költségei? Milyen biztos és járulékos kiadásokkal számolj a telepítés során, és mennyibe kerül a napelem rendszer fenntartása, esetleges bővítése?

A napelem rendszer költségei miből tevődnek össze?

Nem csupán a ház kialakításának, fekvésének, de a benne élők jelenlegi és jövőbeni igényei okán is teljesen eltérő akár két ugyanakkora háztartás számára az ideális napelem rendszer. Konkrét ajánlatot éppen ezért mi is csupán felmérés után adunk. Nem csupán azt kell ilyenkor felmérnünk, hogy milyen igényeket kell kielégítenie a napelem rendszernek, és azt mi hogyan tudjuk kivitelezni, figyelembe véve, hogy milyen berendezéseket preferálsz. Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a helyszín és a hálózat mennyire áll készen egy napelem rendszer kiépítésére?

A napelem rendszer költségei a telepítés során

Általában elmondható, hogy egy napelem 10 év alatt visszahozza az árát, és ezalatt az idő alatt igen minimális a fenntartási költsége. Sokan esnek azonban abba a hibába, hogy kizárólag az ajánlatunk költségeivel számolnak, miközben a telepítésnek lehetnek olyan járulékos költségei is, amire nekünk nincs ráhatásunk.

1.      Mik tisztán a telepítés költségei?

A napelem rendszer költségei közül ezek azok, amik benne foglaltatnak az ajánlatunkban is. Ajánlatunkat minden esetben felmérés és egyeztetés után állítjuk össze, így a javasolt berendezések és teljesítmény is a te igényeidet tükrözi.

 • Esetleges pályázati ügyintézések adminisztrációs díja.
 • Engedélyeztetési folyamat ügyintézése az adott áramszolgáltatónál.
 • Az engedélyezett rendszer villamos tervezése.
 • Napelem panelek ára. Hogy mekkorát és mennyit javaslunk, egy felől a tető felületétől és szerkezetétől, másfelől az elérni kívánt teljesítménytől függ.
 • Tartószerkezet beszerzése, leszállítása és felszerelése. Ez fogja télen, nyáron, hóban, esőben és kánikulában tartani a modulokat. Költségét befolyásolja, hogy összesen hány panelt is szeretnénk stabilan tartani, illetve milyen a tető típusa?
 • Az inverter beszerzése és beépítése. A napelem rendszer költségei közt tagadhatatlanul az egyik legjelentősebb az inverter. Árát alapvetően a termelt teljesítmény határozza meg, de befolyásolja a különféle tájolású és dőlésszögű tetőfelületek száma, hogy hány panelt telepítünk egy-egy tetőfelületre, illetve szükséges-e a paneleket egymástól elkülönítve kezelni?
 • Munkadíj.
 • Villamos anyagok, mint kábelek, kismegszakítók, rendszerbiztonsági eszközök beszerzése.
 • A napelemes rendszer rákötése a villamos hálózatra előírások szerint, tesztelése, és igény szerinti online regisztrálása.
 • Kötelező készrejelentés a szolgáltató felé.

2.      Mik a telepítés járulékos költségei?

Vannak olyan feltételek, amik ugyan nem képezik a napelem rendszer kiépítésének és telepítésének részét, de elengedhetetlenek, hogy elvégezzük őket. Ha ezek a körülmények kezdetben nem adottak, akkor megkerülhetetlen plusz kiadást jelentenek majd a napelem rendszer költségei mellett.

 • Mérőóra szabványosítása, avagy teljesítménybővítése. A szolgáltató enélkül nem fogja engedélyezni a napelem rendszer csatlakoztatását a hálózatra, illetve, az is előfordulhat, hogy a belső hálózat nem is bírná el a megnövekedett feszültséget.
 • A szolgáltató által előírt esetleges többletdíjak a tervezett rendszer egyes paramétereivel kapcsolatban. Régóta készítünk napelem rendszereket és régóta tervezzük őket, az ország szinte minden áramszolgáltatójával dolgoztunk már. Amennyiben tudomásunk van ilyen többletdíjról, természetesen jelezni fogjuk és aszerint teszünk ajánlatot is.
 • A rendszer telepítéséhez szükséges előkészületek. Ép és kész tetőre, megközelíthető és viszonylag sík, egyenletes talajra tudunk csak napelem panelt telepíteni. Mindemellett a vezetékek lerakását is szigorú előírások szabályozzák: a földben vezetett kábel nyomvonalát megásni többletköltséget jelent. Ezeket a kérdéseket minden esetben igyekszünk már a felméréskor, jóval a telepítés előtt tisztázni.
 • Megfelelő internet csatlakozás az inverter helyén.
 • Emellett az inverter és a napelemes mező elhelyezése az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak is meg kell feleljen. Ennek  értelmében szükséges lehet tűzeseti leválasztó beépítése. Felmérésünk során mindig megvizsgáljuk ennek lehetőségét, és amennyiben elkerülhetetlen, ajánlatunk terve és összege tartalmazza is a berendezés árát. A berendezés körülbelül 79.000 Ft+Áfás költsége csak abban az esetben terheli a megrendelőt, ha a szerződésünk értelmében érvényes terv nem tartalmazta tűzeseti leválasztó beépítését, de telepítéskor rajtunk kívüli okokból mégis szükséges a beépítése.

Karbantartás: mik a napelem rendszer költségei a használat során?

Nagy előnye a napelemeknek, hogy telepítés után maga a napelem rendszer költségei igen minimálisak. A szervízelést, esetleges alkatrészcserét legtöbbször fedezi a garancia, tisztításra pedig ritkán van szükség. Az tehát, hogy mekkora maga a napelem rendszer nem igazán befolyásolja a fenntartási költségeket. Természetesen több napelem panelt valamivel többe kerül tisztítani, ám lakossági használatban ez csak 1-2 évente jelent eleve túl jelentős különbséget a kiadásaidban.

Mi van, ha bővíteni szeretnéd a rendszert?

Érdemes gondolnod az esetleges bővítés lehetőségére már az első rendszer kiépítésekor. Ha tervezel később elektromos töltőállomást, vagy szaunát, netán családot alapítanátok és valószínűleg később nőni fog a fogyasztás, hasznos lehet már ennek jegyében tervezni a rendszert. Ezesetben olcsóbban megúszod, ha már most nagyobb teljesítményű invertert építesz be. Olyat, ami elbírja a később kiépített újabb napelem panelek többletteljesítményét is. Ha egy teljesítményében kimaxolt inverteres rendszerre szeretnél további paneleket csatlakoztatni, magát az invertert mindenképpen cserélned kell, akárhány éves is. De ha nem tartottad szem előtt a jövőbeni bővítést, akár a tartószerkezet és a kábelezés is jelentős plusz költséggel járhat. Ehhez képest egy fokozattal nagyobb invertert vásárolni már az elején, sokkal kisebb beruházás.

Mennyi egy 10 kW napelem rendszer évi termelése?

Természetesen látatlanban nem lehet meghatározni, hogy a te konkrét esetedben mik lennének pontosan egy napelem rendszer költségei, de általánosságban igaz, hogy egy 10 kW-os rendszer olyan bruttó 3,4 – 4 millió Ft körül mozog. Ezzel szemben a 10 kW napelem rendszer évi termelése pedig 11-12.000 kWh, amivel akár egy alternatív elektromos fűtésrendszert, jacuzzit, vagy elektromos autó töltőállomását is jó eséllyel üzemeltetheted az otthonos “hagyományos” elektromos igényei mellett. Ha szeretnéd konkrétan felmérni, mire lenne elég ez a teljesítmény, és mekkora napelem rendszerre van szükséged, szívesen állunk rendelkezésedre telefonon vagy akár e-mailben is!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

3 + 2 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!