Egy napelem rendszer elemei – Ismerd meg a napelem rendszer részeit!

febr 2, 2022Napelem felhasználása, Napelem működés

Sokan, mikor napelemet vásárolnak, a költségeik csökkentését és a környezettudatosságot tartják legfőbb szempontnak. Ahhoz azonban, hogy a napelem rendszer valóban megfelelően ellássa ezt a feladatát, fontos megfelelően felmérni a leendő fogyasztást és azt, hogy mik a telepítés helyszíne alapján a lehetőségeink, hogyan helyezhetőek el a napelem rendszer elemei? Ez természetesen végül közös megegyezés alapján dől el. Ahhoz pedig, hogy magabiztos döntéseket hozhass, fontos értened, hogyan épülnek fel a napelem rendszer része.

 

Tekintsük át, mik a napelem rendszer elemei?

A napelem rendszer részei szoros összefüggésben működnek, melyekből a legtöbb és leglátványosabb helyet a napelem panelek foglalják el. Mellettük azonban kiemelten fontos szerepet lát el az inverter is, a rendszer egészét pedig további kisebb, szükséges elem alkotja. 

1. Napelem panelek

A napelem panelek a napelem rendszer elemei közt a legismertebbek. Ezek a modulok formálják át a Nap energiáját feszültséggé, és minél több van belőlük, azaz minél nagyobb felületük, annál több fényt hasznosítanak, annál több áramot termelnek. Az, hogy hány modulra lesz szükség, két tényező határozza meg: legfeljebb mennyit lehet a tetőn elhelyezni, és mekkora a várható fogyasztás. Ha szeretnél előre képet kapni, cikkünkben segítünk meghatározni, hogy mekkora napelem rendszerre lesz szükséged? Természetesen napelem panel és napelem panel közt is vannak különbségek, de felmérésünk során mindig segítünk, hogy az adott helyszínhez legmegfelelőbbet ajánljuk neked.

2. Inverter

Sokszor fogalmazunk úgy, hogy az inverter a napelem rendszer lelke, vagy esze. Ez már csak azért is igaz, mert az inverter több kiemelten fontos szerepet is játszik a napelem rendszer elemei közt, és nélküle bizony nem működne a rendszer. Egy felől ez a berendezés alakítja a napelem panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá, amit így már a háztartásban is képesek lehetünk hasznosítani. Emellett a rendszer felügyeletét is afféle mini-számítógépként az inverter felügyeli. Wifis összeköttetés mellett pedig a rendelkezésére álló információkat folyamatosan küldi az okostelafonod applikációjára. A berendezést érzékenysége miatt zárt térben kell elhelyezni, melyet számos tűzvédelmi és műszaki előírás szabályoz.

Az invertereket általában teljesítmény alapján jellemezzük, ez határozza meg, hány napelem panelt lehet rájuk kötni. Ha tehát meghatároztad, hogy mekkora fogyasztást szeretnél fedezni a napelem rendszerrel, és ahhoz hány panelre van szükséged, már láthatod is, milyen teljesítményű inverter képes ellátni a feladatot. Ha később azonban bővíteni szeretnéd a rendszert, érdemes eleve egy nagyobb teljesítményű inveryert beszerelni.

Az inverterek másik fontos jellemzője a hatékonyság, vagyis, hogy milyen hatékonyan alakítják át az egyenáramot. Minél hatékonyabb az inverter, annál kisebb a veszteség. Emellett gondolkodhatsz még sziget üzemű, vagy hálózatra kapcsolt inverterek, és ezek hibridjei között is.

3. Vezetékek

A napelem rendszer részei közt nem a leglátványosabb, de elengedhetetlen elem a vezeték, melyen keresztül a megtermelt áram az inverterbe jut, illetve a hálózathoz csatlakozik. Ehhez kétféle kábelre van szükség. Az első egy speciális, úgynevezett szolár kábel, amely a napelem panel és az inverter közt húzódik. Ezek a kábelek alkalmasak kültéri fektetésre, sokkal strapabíróbbak, mint a hagyományos vezetékek, és kialakításukban is fontos szerepet játszik, hogy minél alacsonyabb ellenállással továbbítsák az áramot. Az invertertől már váltóáramként hagyományos energiakábeleket használhatunk.

4. Tartószerkezet

A napelem panel nem marad magától a tetőn, ehhez egy rendkívül tartós és strapabíró tartószerkezetre van szükség, ami akár 30 éven át minden időjárási körülménynek kitéve is biztonságosan tartja a modulokat. Emiatt alapelvárás, hogy a szerkezet rozsdamentes acélból készüljön, beleértve a tetőkampókat és csavarokat is, a sínek pedig alumíniumból.

 

A napelem rendszer részei hova csatlakoznak?

5. Túlfeszültség-, és tűzvédelmi berendezések

A rendszer működése során fontos, mind az ember, mind pedig a berendezések biztonsága. Mivel a legérzékenyebb műszer az inverter, a legtöbb, gyárilag beépített védelem elsősorban a túlfeszültségtől ellen állít védelmet. Természetes módon keletkezhet túlfeszültség, ha a közelben csap be a villám, vagy ha a közelünkben például egy ipari létesítményben nagyobb gépeket kapcsolnak ki és be. A beépített védelemnek köszönhetően ilyen hétköznapi események sem okoznak kárt a napelem rendszer egyik legköltségesebb elemében, az inverterben.

Az ember védelmét szolgálja többek között számos tűzvédelmi előírás, amit a telepítés során követünk. Kötelező például egy leválasztó kapcsolót beépíteni, hogy a feszültségmentessé tehessük a napelem paneleket, ezzel jelentősen megkönnyítve a tűzoltók dolgát, ha netán tűz ütne ki. Ugyanígy azonban az sem volna szerencsés, ha a napelem rendszer elemei önállóan működnének tovább akkor is, ha a hálózati feszültség megszűnik. Így, ha az elektromos hálózatot például szerelés miatt lekapcsolják az utcánkban, a szerelők biztonsággal dolgozhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy a napelem rendszer ezidő alatt árammal látja el a hálózatot.

6. Mérőóra

A jelenleg még érvényben lévő szaldós elszámoláshoz szükséges egy speciális mérőórát felszerelni, mivel a hagyományos fogyasztásmérők nem tudják mérni, mennyi villamos energiát termelt vissza a hálózatba a napelem rendszer. Ezt az úgynevezett oda-vissza órát jellemzően a telepítés után szereli fel a szolgáltató.

 

Kiegészítések a napelem rendszer elemeihez

7. Teljesítmény optimalizálók

Bizonyos esetekben úgynevezett okos napelem paneleket javaslunk beépítésre. Ezeket a modulokat az különbözteti meg a hagyományos társaiktól, hogy minden egyes panelhez tartozik egy-egy teljesítmény optimalizáló. Ezek afféle munkapontként funkcionálnak, és adatokat is közvetítenek. Ez teszi lehetővé, hogy az inverter, és általa a mobil alkalmazás panelenként külön-külön mutassa a teljesítményt, vagy jelezzen hibát. De talán még fontosabb, hogy általuk az inverter képes egymástól függetlenül kezelni a napelem paneleket. Ha tehát az egyik leárnyékolódik valamilyen okból, csak annak az egy panelnek esik a teljesítménye, az optimalizálóknak hála a többi panel zavartalanul képes maximális teljesítményt nyújtani. Éves szinten ez akár 30%-kal több áramtermelést is jelenthet egy hagyományos napelem panelhez képest.

 8. Mobil alkalmazás

Fizikailag ugyan nem tartozik a napelem rendszer részeihez, ám a használat során valószínűleg gyakran fogunk találkozni vele. A legmodernebb ingerterek már nem is rendelkeznek kijelzővel, kizárólag mobil applikáción keresztül lehet leolvasni őket. A telepítés napján többek között ezt is megmutatjuk neked, de már a tervezéskor szem előtt tartjuk a szempontjaidat és háztartásod igényeit. Szívesen segítjük a döntésed kötelezettségmentes, személyre szabott ajánlattal!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

6 + 1 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!