A napelem rendszer működési elve dióhéjban

jan 4, 2022Napelem működés, Napelem felhasználása

Akár 3, akár 10 kW napelem rendszer lenne ideális a számodra, maga a napelem rendszer működési elve ugyanaz. Ahhoz, hogy közösen meg tudjuk határozni, mire lesz szükséged a jövőben, és hogyan lehetne a te rendszered a leghatékonyabb, hasznos, ha tisztában vagy az alapokkal.

Min alapszik a napelem rendszer működési elve?

A napelem rendszerek népszerűsége nem csupán abban rejlik, hogy az egyik legkönnyebben hozzáférhető megújuló energiaforrást jelentik hazánkban. Elterjedtek azért is, mert olyan gazdaságos befektetést képeznek, amellyel kiváltható akár a villanyszámla egésze. A napelem rendszer működési elve a napfény energiáját veszi alapul, ez pedig korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre. De hogyan lehet hatékonyan energiát termelni napfényből?

A napelem rendszer működési elve 3+1 lépésben

A napelem rendszer három fő eleme a napelem panel, az inverter, illetve a kettőt összekötő vezeték. A rendszerhez azonban tartozhat, és gyakran tartozik is még jó pár kiegészítő, ami hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi a működést. Milyen utat jár tehát be a napfény energiája, míg végül a háztartásunkban is felhasználható árammá nem alakul?

1. A napelem panelek árammá alakítják a napfényt

A fény a természet egyik legsokoldalúbb fizikai tényezője. Ám a napelem rendszer működési elve szerint leglényegesebb, hogy elektromágneses sugárzással is bír. Ez a sugárzás az, ami egy-egy napelem cella védőüvegén keresztül beérkezve elnyelődik a panel jellemzően szilíciumból készült rétegében. Miért hasznos ez? Mert a sugárzás elnyelődése szabad elektronokat generál, a kilépés által létrejött elektromos tér pedig azonnal mozgásra is kényszeríti őket. Ez a feszültség már a Napfényből nyert elektromosság. A szilíciumréteg alatt különféle vezető, illetve közvetítő rétegek húzódnak és segítik a folyamatot hatékonyabbá tenni.

2. A létrejött feszültséget vezeték juttatja el az inverterbe

Ahhoz, hogy a Napfényből nyert áramot hasznosítani tudjuk, többek között el kell juttassuk a villanyórához. Ennek a vezetéknek a kiépítése szinte magától értetődő tényező. Ám pont a megkerülhetetlensége miatt, nem szabad megfeledkezni róla: ki kell építeni akkor is, ha csak a tetőről vezetnéd a házba, és akkor is, ha a fél kerten akarod átvezetni ásott nyomvonallal.

3. Az inverter “használható” árammá alakítja a feszültséget

Ugyan a munka dandárját a már bemutatott napelem panelek végzik, a rendszer lelke mégis az inverter. A cellák által generált áram ugyanis egyenáram, ami alkalmatlan rá, hogy a háztartási gépeink, berendezéseink közvetlenül használják fel. Az inverter egyik legfőbb feladata ezt az egyenáramot 50 Hz-es, 230 V feszültségű váltóárammá alakítani, ami már pontosan az a “rendes áram”, amit az otthonod belső hálózatában használsz, de amit akár a közmű hálózatba is vissza lehet táplálni.

+1. Az inverter felügyeli a rendszert és kommunikál

Az inverter az az eszköz is, ami a panelek működését ellenőrzi. A legtöbb esetben a napelem rendszer működési elve már kéz a kézben jár az okos technológiával, és tartozik hozzá egy applikáció, amit a telefonodra telepíthetsz. Minden esetleges hibajelentés, vagy teljesítmény kimutatás itt jelenik meg számodra. Ezeket az információkat is az inverter gyűjti össze, felügyeli és továbbítja az applikációnak, éppen ezért sok inverter telepítéséhez elengedhetetlen a megfelelő internet lefedettség.

Példa: 10 kW napelem rendszer mire elég?

Fontos észben tartani, hogy a minél nagyobb, annál jobb, nem a napelem rendszerek működési elve. Akkor lesz a rendszered a leghatékonyabb és leggazdaságosabb, ha a lehető legpontosabban azt a mennyiséget termeled, amire szükséged is van. Ha a jövőben tervezed bővíteni a háztartás energiaszükségleteit, szívesen ajánlunk olyan megoldást, hogy a későbbiekben ezt gazdaságosan tehesd meg, és addig se kelljen szükségtelenül nagy költségekbe verd magad.

Mikor van tehát szükséged 10 kW napelem rendszerre? Ehhez érdemes elővenned egy villanyszámlát, vagy akár az éves elszámolást. Ha az éves fogyasztásod eléri a 10-11 ezer kW-ot, jó eséllyel ki tudnál használni egy 10 kW napelem rendszert. Persze ez például egy újépítésű háznál nem áll rendelkezésedre, de az is lehet, hogy most terveztek családot, most ruháztatok be egy elektromos autóra, és egyelőre csak becsülni tudjátok a jövőbeni fogyasztást.

Úgyhogy fordítsuk meg a kérdést: 10 kw napelem mire elég? Ekkora fogyasztásnál nagy valószínűséggel nem csak hagyományos berendezéseket és fogyasztókat használsz majd. Talán a fűtés az, ami részben, vagy teljesen elektromos, de lehet, hogy lesz egy szaunád, vagy jakuzzid, netén egy hibrid, vagy teljesen elektromos autód, amit rendszeresen töltesz otthon. Természetesen nem feltétlenül neked kell a különféle eszközök kW-jait megbecsülni és kikalkulálni a várható fogyasztást. Szakembereink nagyon szívesen segítenek, ha szeretnéd elköteleződés nélkül átbeszélni, mik a lehetőségeid?

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

9 + 14 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!