Napelem panel teljesítménye – Miből tevődik össze egy napelem rendszer teljesítménye?

júl 8, 2022Napelem panel, Napelem megtérülés

napelem panel teljesítménye

A napelem panel teljesítménye összetett dolog, amelynek pontos meghatározását több körülmény is befolyásolja. Mivel a berendezés alapvető rendeltetése, hogy a nap energiáját hasznosítsa, sokkal jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, mint olyan más elektromos berendezés, amely nem előállítja, hanem használja az elektromos áramot. Egy szivattyúnak, világítótestnek vagy elektromos fűtésnek lehetséges pontosan, jellemzően Wattban kifejezni a teljesítményét. Hasonló mutatóval a napelem rendszer teljesítménye kapcsán is találkozhatunk, azonban legalább ilyen fontos szempont a hatásfok vagy hatékonyság is. Nézzük is meg a kérdést egy kicsit részletesebben!

 

Mit értünk a napelem panel teljesítménye alatt?

Ami különlegessé teszi a napelem rendszer teljesítményének megítélését, az az időjárási körülményeknek való kitettsége. Különböző környezeti viszonyok között ugyanis eltérő teljesítményt képes leadni. Számodra is logikus, hogy ez az érték egy borúsabb időben lényegesen alacsonyabb lesz, mint egy verőfényes nyári délutánon. Ebből akár arra is következtethetnél, hogy minél melegebb van, annál jobb lesz a napelem panel teljesítménye – ez viszont már nem feltétlenül állja meg a helyét, a helyzet ennél összetettebb. Ahhoz, hogy a rendszer a legjobban teljesítsen, több körülmény együttes fennállása szükséges.

 

Mit jelent a Wp a napelem rendszer teljesítménye kapcsán?

Ha egy napelem panel teljesítményét vizsgáltad, Te is találkozhattál már a Wp, azaz a Wattpeak jelöléssel: ez valójában egy olyan érték, amely a napelemnek azt a csúcsteljesítményét jelenti, amelyet ideális körülmények között képes nyújtani. A méréshez úgynevezett szabványosított vizsgálati körülményeket (STC) biztosítanak, 25°C-os cella hőmérséklet, 1000 W/m2 négyzetméterenkénti sugárzás és 1,5 légtömeg mellett. 

Lényegében az ideális körülményeket teremtik meg mesterségesen, amelyeken a panelek a legjobb teljesítményt képesek nyújtani. Ez a mutató tehát bizonyos szempontból csak egy elméleti, elvi értéket takar, melya való életben, természetes körülmények között legfeljebb évente pár óra erejéig áll fenn, ezért a panelek is csak ennyi ideig képesek ilyen hatékonyság mellett működni. Ezért is nevezik ezt a panelek névleges teljesítményének.

 

Mitől függ a napelem panel teljesítménye?

A való életben a napelem rendszer teljesítményét befolyásoló feltételek, mint a napsütés intenzitása vagy a külső hőmérséklet folyamatosan változnak, ezért nincsen lehetőség arra, hogy rendszerünk folyamatosan csúcsteljesítményen működjön. A körülmények nem csak az időjárás, a napszak vagy éppen az évszak, hanem például a földrajzi elhelyezkedés függvényében is eltérhetnek: az ország észak-keleti részén ugyanaz a panel azonos műszaki körülmények között éves szinten akár 10 – 15 %-al kisebb teljesítményre lehet képes, mint Nyugat- vagy Dél-Magyarországon. Nézzük is, milyen tényezők befolyásolják a napelem rendszer teljesítményét!

Napsütéses órák száma

A napsütéses órák száma, azaz, hogy mennyi napenergia éri a rendszert, egyfelől függ az előbb említett földrajzi elhelyezkedéstől is. Másfelől olyan triviálisnak hangzó körülmények is befolyásolhatják, mint egy belógó fa ága vagy a panelokat érő szennyeződés – köznapi nyelven szólva, minden, ami „kitakarja a napot”, legyen az felhőzet, hó, légköri szennyeződés vagy éppen a napelemre hulló falevél.

Domborzati viszonyok és a napelemek dőlésszöge

Ebből a szempontból ideálisnak a déli tájolás és a 23,5° dőlésszög tekinthető. Bár sokszor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak nekik, mint amekkora valóban a jelentőségük, azért hatással vannak a napelem panel teljesítményére. A tájolás fajsúlyosabbnak tekinthető, azonban, ha a dőlésszöget vizsgáljuk, akkor sincs hatalmas tragédia, ha nem az ideális, 20-30° közötti intervallumba esik, hanem ettől egy kicsit bármilyen eltér. 

A napelem hőmérséklete

Nem véletlenül biztosítanak 25°C hőmérsékletet laboratóriumi körülmények között, a napelem panel teljesítménye szempontjából ugyanis ez tekinthető ideálisnak. Például, ha 50°C-ra melegszik, akkor már nagyjából 30%-al csökken a teljesítménye és ugyanígy, a hőmérséklet csökkenése is hátrányosan befolyásolja.

Emellett pedig számos más szempont lehet, amely hatással van a napelem rendszer teljesítményére. Ilyen például a cellák típusa, a közöttük lévő kapcsolat vagy a használt technológia. Általánosságban elmondható, hogy napsütötte területeken a monokristályos modellek teljesíthetnek jobban.

 

Hogyan számítsd ki a neked szükséges teljesítményt?

A legjobban akkor jársz, ha profikra bízod a feladatot, hiszen már léteznek olyan számítógépes programok, amelyekkel 1-2 %-os eltéréssel meg lehet határozni a számodra ideális megoldást. Ehhez szükséges egy helyszíni felmérés, ahol pontosan számba kell venni minden körülményt, a földrajzi adottságok mellett példaiul árnyékhatásokat is. Ha pedig Te is hasonló beruházást tervezel, keress minket és mi mindenben segítünk majd, hogy megtaláld a számodra ideális napelem rendszer teljesítményt!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

1 + 5 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!