Visszwatt védelem jelentése a gyakorlatban

márc 9, 2023Napelem megtérülés, Napelem működés

visszwatt_vedelem

A hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetésével (azok számára, akik 2023. október 30. után nyújtanák be erre irányuló kérelmüket) a lakossági felhasználóknak új megoldásokat kell keresniük a napelemek által termelt többletenergia kezelésére. Mivel a megtermelt, de fel nem használt áram a hálózati csatlakozás hiányában nem táplálható a közcélú hálózatba, más megoldások után kell nézni az optimális működés elősegítése érdekében. A többletenergia tárolása mellett járható út lehet a napelem visszwatt védelem, azaz az inverter szabályozása, hogy az mindig csak a szükséges mennyiségű áramot termelje. 

Ez pedig az egyik legjobb lehetőség azok számára, akik már nem tudnak élni a hálózati csatlakozás lehetőségével. Mostani bejegyzésünkben röviden megnézzük a hálózati visszatáplálás menetét, valamint az ennek megszüntetésével elérhető napelemes megoldásokat. Ezen belül pedig külön kitérünk a visszwatt védelemre, bemutatjuk, miért lehet rá szükségünk a visszatáplálás hiányában és milyen lehetőségek adottak a megvalósítására.

 

Mit jelent a hálózati visszatáplálás felfüggesztése?

A hálózatra tápláló rendszer lényege, hogy a felhasználó nemcsak vételezi az áramot a közszolgáltatótól, hanem a panelek által termelt, fel nem használt energiát eladja neki, visszatáplálva azt a közcélú hálózatba. Ezeket az adásvételeket pedig egy speciális, oda vissza mérő villanyóra segítségével számolják el a felek egymás között. 

A hálózati csatlakozás megszüntetésével azonban nincs mód a feleslegesen megtermelt áram visszatáplálására, a keletkezett felesleges energia ilyen módon történő elvezetésére. Egyik lehetséges megoldás a napelem rendszer szigetüzemben történő működése. Ahogy az elnevezése is utal rá, a szigetüzemű hálózat teljesen független az áramszolgáltatótól, akárcsak a sziget a kontinenstől, a rendszer a fel nem használt áramot akkumulátorokban tárolja el, innen működteti a hálózatot például napsütés hiányában. Az akkumulátorok azonban korlátozott tárolási kapacitásokkal rendelkeznek, valamint áruk is magas, ezért lakossági felhasználók számára sokszor nem jelentenek reális alternatívát. És itt jön képbe a visszwatt védelem.

 

Mi az a visszwatt védelem?

Korábban az 50 kW teljesítmény elérő napelemes rendszerek esetében beszéltünk az úgynevezett visszatáplálás mentesítéssel ellátott rendszerről, amit egyszerűen csak visszwatt rendszerként szoktunk emlegetni. Miután azonban az lakossági felhasználók csatlakozási lehetőségét is korlátozták, a háztartások számára ez egy egyre inkább megfontolandó megoldás lehet.

A rendszer működéséhez egy okosmérőre van szükség, amelyet a szolgáltató villanyórája után, viszont még valamennyi fogyasztó elé kell bekötni a hálózatra. Ezt követően össze kell kötni az inverterrel, innentől pedig az okosmérő vezérelni fogja annak működését, hogy az mindig csak a szükséges mennyiségű áramot termelje. A vezérlésnek számos módja lehetséges, nézzük a két legyakoribbat:

  • Az egyik egy mágneskapcsoló beépítése, amelynek segítségével be- és kiszakaszolható az inverter, így az távolról vezérelhetővé válik. Ugyanakkor a mágneskapcsoló mindösszesen annyit tesz, hogy a be- és a kikapcsolt állapot között váltakoztatja az invertert, így valós szabályozást nem tesz lehetővé. Ráadásul a visszakapcsolás akár hosszú perceket is igénybe vehet, amely kényelmetlenné teheti a rendszer használatát.
  • A buszhálózat lényegesen korszerűbb technológia. Ebben az esetben egy úgynevezett buszhálózaton keresztül megy végbe az inverterrel történő kommunikáció, valós idejű és pontos szabályozást téve lehetővé. Akár nagyobb rendszerek esetén is praktikus megoldás, hiszen valamennyi inverter csatlakozhat a buszhálózatra, amelynek köszönhetően egyetlen paranccsal valamennyi eszköz vezérelhető. 

A visszwatt védelemnek tehát korszerű és hatékony eszközei is vannak, amelyekkel nemcsak vezérelhetjük az invertert, hanem értékes adatokat gyűjthetünk rendszerünk működésével kapcsolatban, amelyeket felhasználva tovább növelhetjük annak hatékonyságát. Ha neked is szakszerű segítségre van szükséged akár a visszwatt védelem kialakítása, akár más napelemes megoldás kapcsán, keress minket elérhetőségeinken! Tanácsadásban, tervezésben és kivitelezésben egyaránt számíthatsz ránk!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

4 + 13 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!