A napenergia rendszerek jövője – Fenntarthatóak a nagy napelem rendszerek?

márc 30, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés, Napelem működés

napenergia rendszerek

Milyen utat jártak be eddig a napenergia rendszerek?

 Fenntartható fejlődés az, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék saját szükségleteiket. És egyre valószerűbb, hogy a jövő a megújuló energiaforrásoké, mivel az emberiség energiaigénye nem, hogy csökkenne, de folyamatosan növekszik. A fenntartható energiaforrásokra való átállás lassú folyamat, de a változás egyértelműen tetten érhető úgy az energiatermelés, mint az energiafelhasználás terén. Igaz ez a lakossági háztartásokra is, sokan váltanának szívesen hibrid, vagy elektromos autóra, egyre többen váltják ki gáz alapú berendezéseiket elektromossal, ahogy a napelem rendszerek  is egyre népszerűbbek és elérhetőbbek.

 

A napelem rendszerek elterjedése

A napenergia rendszerek elméleti alapját az a megfigyelés képezi, hogy a Nap csupán egy órás energia kibocsátása önmagában képes lehetne az emberiség energiafogyasztását egy teljes éven át ellátni. Tagadhatatlan óriási és a mai napig kihasználatlan forrás ez. Eddig a napelem rendszerek rohamos terjedésének legfőbb gátja nem is elvi síkon jelentkezett, egyszerűen a kezdeti befektetési igény túlságosan magas, hogy a napenergia rendszerek nagy mértékben terjedhettek volna el. A magas piaci ár a magas előállítási költséget tükrözi, hiszen gyártásuk nagy energiaigényű, és kimondottan technológiafüggő. Emellett egyelőre az energiatermelés csakis zavartalan napsütés esetén képes magas hatékonyságra.

Az elmúlt évtizedben azonban a napenergia rendszerek egyre elérhetőbbé válnak, többek közt a kínai napelem gyártás és a tömeggyártás felfutásának hála. A szakértők ugyan egy jó évtizeddel korábbra várták a napelem rendszerek olyan szintű elterjedését, hogy az általuk termelt áram ára megegyezzen és versenyre keljen a fosszilis energiatermelők költségeivel, de a szolár energia töretlenül tesz szert egyre nagyobb népszerűségre. Ma már ipari és lakossági használatban is egyre jobban elérhető alternatíva, és szerencsére Magyarországon is kedvezően megvalósítható.

 

Hol van szükség a napelem rendszerek technikai fejlődésére?

A Nap energiáját a jelenleg elterjedt napenergia rendszerek úgy 20-25%-ban képesek hasznosítani. Mindemellett a kezdő befektetés továbbra is elrettentő sokak számára. A magas előállítási költség mérséklése és a hatékonyság növelése olyan értelemben összefüggő két igény, hogy mind a kettőre a kutatásfejlesztés fázisában tudunk megoldást adni. Erre adhatnak választ a szilícium helyett perovszkit alapanyagú napelem cellákkal összefüggő kutatások.

A ma kereskedelemben elérhető napelem cellák legtöbbje szilícium alapú, és jó szolgálatot is tesznek a napenergia rendszerek számára. A szilíciumhoz képest a perovszkit nevű anyag azonban hasonló hajlékonysága mellett ezerszer vékonyabb, bizonyos esetekben pedig még a hatásfoka is kedvezőbb. Erős érv mellette az is, hogy gyártása sem olyan mértékben környezetszennyező, mint a jelenleg is piacon lévő legtöbb szilíciumos technológiáé. A perovszkit kristállyal végzett kísérletek még nem tartanak ott, hogy perovszkit alapú napelem rendszerek állnának rendelkezésünkre, de az eredmények bíztatóak.

A napenergia rendszerek hatékonysága és ára mellett a szolár energia terjedésének másik akadálya az energia hosszútávú tárolásával kapcsolatos. Elvégre hiába hatékonyabb a termelésünk, ha nem tudjuk tartósan eltárolni, vagy az akkumulátorok gyártása aránytalanul költséges beruházási és hulladékkezelési szempontból. A kutatások e téren is bíztatóak, de minden bizonnyal eltart még néhány évig, mire ezek eredményét a kereskedelemben is tetten érhetjük.

 

Mitől fenntarthatóak a napenergia rendszerek?

A Nap energiája szinte kifogyhatatlanul áll rendelkezésre, ráadásul a Földön szinte mindenhol elérhető. A napelem rendszerek nem termelnek káros anyagokat működésük során, és jelentősen kisebb mennyiségben használnak fel vizet is. Összességében tehát már most versenytársai a fosszilis energiahordozóknak, további fejlesztésekkel pedig rövid időn belül bizonyos túlszárnyalják azokat nem csak fenntarthatóság, de gazdasági szempontból is.

 

A napelem rendszerek jövője

Sokan választják elvi megfontolásból a napenergia rendszereket, hogy maguk is tegyenek a fenntarthatóság és a környezettudatosság érdekében. Azonban egyre többen teszik le voksukat a napelem rendszerek mellett gazdasági megfontolásból is. A fotovoltaikus rendszerekkel csökkentheted függésedet az áramszolgáltatótól, felkészülhetsz arra az időre, mikor végleg kénytelenek leszünk lemondani a fosszilis energiahordozókról, de megfelelő tervezéssel akár a villanyszámládat is lenullázhatod.

A szolár energia mellett szól még az is, hogy akár az infrastruktúrától elzárt vagy távolabb eső területeken is termelhetünk vele energiát, olyan helyeken, ahol máshogyan ez megoldhatatlannak tűnik ilyen mennyiségben. A napelem rendszerek tanyák vagy a civilizációtól elzárt falvakban is ugyanúgy kiépíthetőek, mint egy kertvárosban.

A te igényeidnek megfelelő napelem kiépítésében örömmel nyújtunk szakmai segítséget és tanácsot. Ha pedig elszántad magad a telepítésre, szívesen felmérjük a helyszínt, tervezzük meg a te saját napelem rendszeredet, és a telepítés után kulcsrakészen adjuk át. Keress minket és kérj ajánlatot!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

3 + 14 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!