A nepelem telepítés menete lépésről lépésre

nov 16, 2022Napelem felhasználása, Napelem panel

napelem_telepites_menete

Aki követi a körülöttünk zajló eseményeket, figyeli a híreket, annak minden bizonnyal feltűnt, hogy milyen gyakran jelentenek témát mostanában a fotovoltaikus rendszerek, különösen a lakossági felhasználást tekintve. Így egyre többeket foglalkoztat nem csak a technológia működése, hanem a napelem telepítés menete is. Mostani bejegyzésünkben ezt a folyamatot mutatjuk be lépésről-lépésre, az igény felmerültétől és az első kapcsolatfelvételtől kezdve egészen a napelem rendszer üzembe helyezéséig. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat!

Napelem telepítés menete – az első lépések

Nagyon sokáig futurisztikus dolognak számított, ha valaki napelem modulokat szerelt a háza tetejére, sokan irigykedve, mások értetlenül nézték az akkoriban kifejezetten innovatívnak ható megoldást. Napjainkra teljesen általános jelenséggé vált, hogy valaki ilyen módon szeretne tenni a környezetéért és egyúttal csökkenti saját havi kiadásait is. Mostanra az emberek is tisztában vannak azzal, hogy a napelem technológia nem csak egy erőltetett környezetvédő fogás, hanem egy valóban hatékony megoldás, amely akár teljes egészében fedezheti egy háztartás energiafogyasztását.

A napelem telepítése minden esetben nagyberuházás, ezért nem lényegtelen, hogy milyen lesz a végeredmény: az ideális, ha fedezi háztartásunk éves energiaigényét, adott esetben pedig figyelemmel van a későbbi bővítésére is. Éppen ezért az első lépés az alapos tervezés. Ha nem vagyunk szakértői a témának, érdemes már az elején szakszerű segítségre támaszkodunk. 

Egy profi csapat helyszíni felmérés keretében alaposan kielemzi a lehetőségeket, speciális tervezőprogramok segítségével már ekkor nagy pontossággal meg tudja mondani, hogy milyen típusú és hány darab napelem panel szükséges a kívánt teljesítmény eléréséhez, milyen inverterbe érdemes beruházni és hogyan lehetséges a rendszer telepítése. Szükséges-e például a tetőszerkezet felújítása, megerősítése, elférnek-e rajta a szükséges panelok vagy esetleg meg kell fontolni a földre történő telepítés lehetőségét. Ebből már látni fogjuk, milyen mértékű kiadásokra kell számítanunk a napelem telepítés menete során.

 

Az adminisztráció kifejezetten időigényes lehet

Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy milyen módon történik a napelem telepítés engedélyezése, így most csak nagyvonalakban nézzük meg a folyamatot. Ami fontos, hogy laikusként nem nekünk kell elvesznünk a műszaki leírások és specifikációk tengerében, a legtöbb kivitelező magára vállalja a bürokrácia és az adminisztráció minden terhét. Ezért érdemes már az elején megállapodni a kivitelező céggel és az áramszolgáltatónál beszerezhető meghatalmazással felhatalmazni, hogy nevünkben eljárjon az ügyintézés során.

Ebben a szakaszban olyan műszaki-szakmai jellegű dokumentumokat kell készíteni és benyújtani, amelyek megkövetelik a szakértelmet, így laikusként próbálkozni sem érdemes ezek összeállításával. Az igénybejelentést követően az áramszolgáltató egy műszaki gazdasági tájékoztatót készít, amelyet 90 napunk van elfogadni és elkészíteni az úgynevezett csatlakozási tervdokumentációt. Ezt az áramszolgáltató megvizsgálja, majd esetleges hiánypótlást követően megküldi jóváhagyását és más szükséges dokumentumokat. Ezeknek birtokában pedig elkezdődhet a telepítés kivitelezése. 

 

A telepítés akár napok alatt is elkészülhet

A napelem telepítés menete során a kivitelezés a kevésbé időigényés részek közé tartozik, egy tapasztalt, profi csapat megfelelő előkészítést követően, a szükséges szerszámok és szakértelem birtokában akár pár nap alatt is elvégezheti a telepítést. Elsőként a napelem tartószerkezet kerül rögzítésre, az ingatlan adottságaitól függően a tetőre vagy akár a földre is. A következő lépés a napelem panelek rögzítése, olyan klasszikus eszközökkel, mint az anyák és csavarok. Gondoskodni kell az egész szerkezet megfelelő felszereléséről, hogy a végeredmény ne csak stabil, hanem tartós  is legyen.

Ezt követi az az elektromos vezetékezés, az inverter csatlakoztatása, adott esetben az akkumulátorok bekötése. Végül pedig az invertert kell csatlakoztatni a hálózathoz. Ezek mind komoly szakértelmet igénylő, balesetveszélyes feladatok, értelemszerűen csak komoly villanyszerelő tapasztalattal rendelkező szakember végezheti el őket.

Ha elkészült a kivitelezés, a szolgáltató szakembere egy úgynevezett üzembe helyezési eljárás keretében ellenőrzi a rendszer megfelelőségét. Ha műszaki szempontból mindent megfelelőnek talált, be kell nyújtani a készre jelentést, valamint a kapcsolódó dokumentumokat a szolgáltató részére. A szolgáltató ezt követően megküldi a hálózathasználati szerződést és sor kerülhet az oda-vissza mérő villanyóra felszerelésére.

A pontos menet egyes áramszolgáltatók esetében eltérhet, ráadásul, ha a rendszer nem csatlakozik a hálózatra, akár ki is hagyható az engedélyeztetés folyamata. Kollégáink szinte már mindennel találkoztak, ami a napelem telepítés menete során felmerülhet. Ha neked is szakszerű segítségre, helyszíni felmérésre, tanácsadásra vagy komplett kivitelezésre van szükséged, keress minket bizalommal, lépj velünk kapcsolatba.

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

11 + 1 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!