Napelem telepítés építési engedély – Milyen szabályok vonatkoznak a napelemekre?

nov 28, 2022Napelem telepítés

napelem_telepites_epitesi_engedely

Bár a lakosság egyre jobban ismerkedik meg a különböző napelem rendszerekkel, nem csak a technológia fejlődik rohamosan, hanem sokszor a szabályozási környezet is jelentősen megváltozik. Ráadásul gyakran a paragrafusokban található fogalmak, definíciók sem egyértelműek a laikusok számára, így nem egyszer abban sincsen egyetértés közöttük, hogy a napelem telepítés építési engedély köteles-e egyáltalán.

Mostani bejegyzésünkben a napelem telepítés szabályait nézzük meg egy kicsit alaposabban, az ilyen és hasonló félreértések tisztázása céljából. Kitérünk az építési engedély kérdéskörére, megnézzük, milyen egyéb engedélyekre, hatósági jóváhagyásokra lehet szükségünk, ha napelemes rendszert szeretnénk telepíteni. Emellett tisztázzuk az ezen szabályok megértéséhez szükséges alapvető fogalmakat, kifejezéseket is. Nézzük is, mit érdemes tudni a témában! 

 

A napelem telepítés szabályai

A legfontosabb kérdést rögtön az elején meg is válaszolnánk: ha háztartásod részére szeretnél fotovoltaikus rendszert kiépíteni, akkor minden bizonnyal a napelem telepítés építési engedély nélkül is elvégezhető a munkálat. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bárki kénye-kedve szerint helyezhet üzembe ilyen rendszereket: az illetékes áramszolgáltató hozzájárulását a legtöbb esetben szükséges lesz beszerezni, viszont építési engedély csak a háztartásit meghaladó teljesítményű rendszer kiépítése során elvárt. De nézzük is meg, mit mondanak a jogszabályok a napelem telepítés szabályai kapcsán.

 

Napelem telepítés építési engedély – mikor szükséges?

Korábban is rendszeresek voltak a félreértések a témában, 2013. előtt ráadásul két külön jogszabály hatálya alá tartozott a kérdés szabályozása. Az egyik egy, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról szól kormányrendelet [312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet] volt, a másik pedig a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény.

A kormányrendelet hatálya alól kikerült a szabályozás (ami akkoriban sok félreértésre adott okot), hiszen elsősorban nem építésügyi, hanem energetikai kérdés egy napelem telepítése. Ráadásul az illetékes hatóság a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, nem pedig valamilyen építésügyi szervezet. Tehát a klasszikus értelemben vett napelem telepítés építési engedély, ahogy azzal bizonyos építmények esetében akár találkozhattunk is, lényegében soha nem is létezett. De mihez és miért is kell akkor engedély?

Ehhez két fogalmat kell tisztáznunk: a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) és a szigetüzemű napelem rendszer. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a szigetüzemű napelem rendszerekről és a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerekről egyaránt. Röviden, a lényeg, hogy a szigetüzemű megoldás megtermelt, de fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolja későbbi felhasználás céljából, a visszatápláló rendszer pedig eladja azt az áramszolgáltatónak. Ami fontos, hogy a szigetüzemű rendszer független az áramszolgáltatótól, a visszatápláló nem. A háztartási méretű kiserőműről pedig akkor beszélünk, ha a rendszer csatlakozik a hálózatra és a teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA értéket.

HMKE esetén nem kell engedély a telepítéshez, ha viszont a rendszer teljesítménye az 50 kVA-t meghaladja, akkor kiserőművi rendszernek minősül, és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól be kell szerezni a telepítéshez szükséges jóváhagyásokat.

 

És mi a teendő háztartási méretű kiserőmű esetén?

Ha saját családi ingatlanodat szeretnéd felszerelni egy fotovoltaikus rendszerrel, akkor az a legnagyobb valószínűség szerint HMKE-nek minősül és nem lesz szükséged a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal hozzájárulására. Az ilyen rendszerek telepítésének szabályait szintén alaposan körbejártuk korábban, a napelem telepítés engedélyeztetése kapcsán írt cikkünkben, részletesen foglalkoztunk az engedélyeztetés menetével, így szintén csak a legfontosabb szabályokat nézzük meg.

Ha a rendszered szigetüzemben működik, akkor az teljesen független az áramszolgáltatótól (mint a sziget a szárazföldtől), így ekkor az engedélyére sem lesz szükséges. Lényegesen gyakoribb jelenség volt a közelmúltban, hogy hálózatra visszatápláló rendszerek kerültek kiépítésre – ilyenkor viszont kicsit eltérnek a napelem telepítés szabályai, hiszen rendszer csatlakozni fog az áramszolgáltató hálózatára. 

Az illetékes áramszolgáltatónál kell megtenni az igénybejelentést, valamint hozzá kell benyújtani a csatlakozási tervdokumentáció kivonatát is, amely alapján megkezdhető a napelem rendszer kivitelezése. Ha a telepítés befejeződött, azt szintén jelenteni kell az áramszolgáltatónak, az ő szakemberük pedig üzembe helyezési eljárás keretében ellenőrzi a rendszer megfelelőségét. Amennyiben mindent rendben talál, akkor sor kerülhet a szerződéskötésre, a villanyóra felszerelésére, végül pedig a napelemes rendszer végleges üzembehelyezésére. 

Reméljük, cikkünkkel megválaszoltuk az esetlegesen felmerült kérdéseid a napelem telepítés szabályai kapcsán – ha pedig ebben vagy bármi másban lenne szükséged további segítségre, keress minket bátran és lépj velünk kapcsolatba!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

3 + 5 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!