Mekkora napelem rendszerre van szükségem?

okt 28, 2022Napelem megtérülés, Napelem felhasználása, Napelem panel, Napelem tippek

Napelem_rendszer_szamitasa

A minőségi kivitelezés alapja a pontos tervezés – nincs ez másképp a szükséges napelem rendszer számítása esetén sem. A cél ugyanis az, hogy a munkálatok befejezésekor olyan rendszer álljon rendelkezésedre, amely pontosan fedezi háztartásod energiafogyasztását. Egy alulméretezett rendszernek ugyanúgy lehetnek kellemetlenségei, mint egy túlméretezettnek. Optimális eset, amikor a fogyasztás pontosan megegyezik a rendszer teljesítményével, a való életben viszont szinte soha nem alakulnak maradéktalanul ideálisan a körülmények. 

A háztartás fogyasztása is évről évre változhat, bővülhet a család vagy vásárolhatunk egy újabb nagyteljesítményű elektromos berendezést, amelyek mind energiaszükségleteinket növelik. Honnan tudhatom akkor, hogy mekkora napelem rendszerre van szükségem? Mire érdemes figyelni a napelem rendszer számítás során? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amiket laikusként tudni érdemes a témában!

 

Mekkora napelem rendszerre van szükségem?

Akár úgy is gondolhatjuk, hogy több napelem több áramot képes előállítani, így minél több napelem panelt szerelek fel, annál nagyobb lesz a teljesítmény. Van is benne igazság, hiszen több panel több cellát jelent (a cella a napelem panel legkisebb, tovább már nem osztható egysége), a több cella teljesítménye pedig értelemszerűen összeadódik.

Sokkal célszerűbb azonban nem a panelek számát, hanem az egyes panelek csúcsteljesítményét alapul venni. A gyártói leírásokban ezt a teljesítményt Wp-ben, azaz Wattpeak-ben adják meg. Ez azt a névleges teljesítményt jelenti, amelyet a napelem modulok ideális, laboratóriumi körülmények között képesek nyújtani. A való életben viszont évente legfeljebb pár óra hosszát állnak fenn ténylegesen ezek a körülmények, így a modulok is legfeljebb ebben a pár órában képesek csúcsteljesítményen működni.

 

Hogyan lehetséges a szükséges napelem rendszer számítása?

A hétköznapokban nem laboratóriumi körülmények uralkodnak, így a névleges teljesítmény mellett további szempontokat is vizsgálni kell annak a kérdésnek az eldöntéséhez, hogy mikor mekkora napelem rendszerre van szükségem. Ebben pedig nagy szerepe van magának az ingatlannak és annak lokációjának is.

A napsütéses órák száma országon belül is eltérő, Dél-Magyarországon például több, mint az Északi-középhegység területén – így ugyanazon panel két eltérő adottságú területen eltérő teljesítményre lehet képes. Emellett figyelembe kell venni, hogy vannak-e olyan tereptárgyak, amelyek akár időszakosan is kitakarják a napfényt, ezáltal rontva a teljesítményt. 

Jelentősége van a tájolásnak és a dőlésszögnek is. A modulok a legjobb teljesítményt déli tájolás és 23,5° dőlésszög mellett képesek nyújtani. Természetesen ettől kicsit eltérő értékeknek még nincs nagy jelentősége, egy északi tájolás vagy egy túlzottan meredek dőlésszög azonban jelentősen csökkentheti a rendszer hatékonyságát.

 

Hogyan állapítható meg a szükséges teljesítmény?

A tervezés során a háztartás energiafogyasztását kell megállapítani. Ehhez jó kiindulási alapot jelentenek például a tavalyi év villanyszámlái, amiből hozzávetőlegesen meg lehet állapítani az átlagos éves fogyasztást. Ekkor érdemes végiggondolni azt is, hogy tervezed-e az előző évhez képest a meglévő rendszer bővítését, kívánsz-e újabb elektromos nagyfogyasztót (például klímát, elektromos autót vagy fűtést) a hálózatra csatlakoztatni. Az optimális az, amikor a napelemes rendszer névleges teljesítménye hozzávetőlegesen 80-85%-a az éves energiafogyasztásnak.

Ha ezeket a számításokat elvégezzük, általában két értéket kapunk: a villanyszámlák alapján megállapított éves fogyasztást, valamint a napelem modulok Wp-ben megadott teljesítményét. És ekkor jön igazán képbe egy tapasztalt, profi szakember szerepe: egyrészt az általa képviselt szakértelemmel, másrészt speciális számítógépes szoftverekkel képes ezeket az értékeket és a realitásokat is figyelembe véve feldolgozni.

A modern tervező programokkal nagyon jól modellezhető az adott ingatlan annak minden sajátosságával, például az árnyékolással együtt. Így végeredményben nagyon pontosan, 1-2% eltérés mellett kalkulálható a várható napenergia-termelés, a szükséges modulok teljesítménye és száma, valamint minden, amelyet a szükséges napelem rendszer számítása során érdemes figyelembe venni. 

 

Összegezés

Mint láthattad, nem egyszerű annak eldöntése, hogy pontosan mekkora napelem rendszerre van szükséged. Nem elegendő pusztán a számok és a műszaki adatok ismerete, hiszen végeredményben olyan megoldást kell találni, ami az adott körülmények között is a legjobb megoldást jelenti: figyelembe véve az időjárási és domborzati viszonyokat, az alkalmazott napelem technológiát vagy éppen a napsütéses órák számát.

Ha neked is jól jönne a profi segítség, keress minket bátran, legyen szó akár a tájékozásodat segítő általános tanácsadásról, helyszíni felmérésről, meglévő rendszered bővítéséről vagy bármiről napelemes témakörben! Lépj kapcsolatba velünk elérhetőségeinek és találjuk meg együtt a számodra legjobb megoldást, hogy már a napelem rendszer számítása során elkerüld a nem várt meglepetéseket!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

15 + 4 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!