Miért éri meg cégednek a napelem farm telepítése?

febr 9, 2023Napelem vállalkozásoknak

napelem_farm

A mögöttünk hagyott év sok mindenről emlékezetes maradhatott egyikünk vagy másikunk számára, az azonban kétségtelen, hogy alapjaiban gondoltuk át energiafogyasztási szokásainkat és hatalmas figyelem irányult az alternatív, megújuló energiaforrások felé. Egyre többen fedezik fel a geotermikus energiát, számos tanulmány és újságcikk foglalkozik a szélenergiában rejlő lehetőségekkel, ugyanakkor gyakorlati oldalról, a hétköznapi felhasználást szem előtt tartva azt láthatjuk, hogy a teljes energiafüggetlenség még mindig a napenergia által érhető el. 

A napelemek működésük során ráadásul nemcsak a végtelennek tűnő, ingyenes napenergiát hasznosítják, hanem mindezt teljes mértékben károsanyag-kibocsátás nélkül teszik, ezáltal pedig nem csak pénztárcánkat, hanem környezetünket is kímélve. Történjen ez családi házak tetejére szerelt panelok vagy komplett napelem farmok munkájának köszönhetően, a fotovoltaikus rendszer képes lehet egy kisebb háztartás vagy akár egy nagyobb ipari komplexum energiafogyasztásának teljes kiváltására is. Nézzük is meg, miért lehet a napelem vállalkozásoknak is hatékony megoldás!

 

Napelem farm vállalkozásoknak: miért lehet érdemes belevágni?

Az új évezredben egyre nagyobb teret hódító környezettudatos szemléletmód mellett napjainkban gazdaságossági megfontolások is arra ösztönöznek minket, hogy a hagyományos, nem megújuló energiaforrások helyett az alternatív megoldásokat keressük.

Ugyanakkor nem csak a várható rezsikiadások emelkedtek meg jelentősen, hanem az újonnan üzembe helyezett fotovoltaikus erőművek száma is. Ezek a napelem farmok teljes egészében károsanyagkibocsátás-mentesek és nagy előnyük más berendezésekkel, például egy hőszivattyúval szemben, hogy áramot generálnak, amellyel aztán fűteni és hűteni ugyanúgy lehet, mint elektronikai eszközöket üzemeltetni vagy használati meleg vizet előállítani. Egy jól méretezett rendszer így akár egy ingatlan teljes energiaszükségletét is fedezheti, ráadásul mindezt környezetbarát megújuló forrásokból, amellyel nem csak a rezsikiadások, hanem a vállalat ökológiai lábnyoma is jelentős mértékben csökkenthető.

 

Mit jelent a napelem farm?

A napelem farm nagyméretű, földre telepített napelemes konstrukció. A rendszer lényege, hogy a napenergia hasznosítására fotovoltaikus panelokat vagy más napenergia-gyűjtési megoldásokat használnak. Ilyen „más megoldás” lehet például az, amikor tükröket alkalmaznak napelem modulként, hogy segítségükkel a napsugarakat egy központi kollektorba koncentrálják, amely képes elnyelni az így összegyűjtött napenergiát.

 

Miért éri meg telepíteni?

Egy napelem farm telepítése még céges léptékkel mérve is nagyberuházásnak számít annak ellenére, hogy telepítésének egy Watt energiára eső költségei sokszor akár egyharmadát is jelenthetik a hagyományos, lakossági, tetőre szerelt napelemes rendszerek szintén egy Wattra kiszámított költségeivel összehasonlítva. A napelem farm magas teljesítménye miatt az összköltség nagyságrendekkel magasabb lehet, ugyanakkor a nagyobb teljesítmény arányaiban akár gyorsabb megtérülési időt is eredményezhet, mint lakossági felhasználás esetén.

A rendszer ráadásul hatékonyabb lehet a hagyományos, tetőre szerelt megoldásokkal összevetve. A lakossági telepítés során sokszor kell figyelembe venni olyan körülményeket (domborzat vagy a zavaró, árnyékoló tényezők), amelyek csökkentik a rendszer hatékonyságát, mégsem elkerülhetők, összességében pedig kompromisszumokra kényszeríthetnek bennünket. Egy napelem farm telepítése viszont jellemzően ideális helyre történik, amely mentes az olyan problémáktól, mint a fák vagy más tereptárgyak árnyékolása. 

A napelem farmok egyik további fontos előnye a „nagy tételben olcsóbb” elv, azaz a modulok és egyéb berendezések nagyobb volumenű megrendelésével a beszállítók általában alacsonyabb áron vagy valamilyen más kedvezménnyel együtt kínálhatják termékeiket, a beruházók így akár olcsóbban is megvásárolhatják a szükséges alkatrészeket.

 

Napelem vállalkozásoknak – kérj profi segítséget!

Egy napelem farm kiépítése egy kifejezetten magas árbevétellel rendelkező cég számára sem jelent elhanyagolható kiadást, így jelentősebb szabad tőkére lehet szükség a beruházás kivitelezéséhez. A rendszer telepítése sem olcsó mulatság és akkor még nem számoltunk azzal, ha még egy megfelelő földterületet is vásárolni kell a rendszer telepítéséhez.

A megtérülés viszont gyors és látványos, a rezsikiadások kiváltása hosszútávon kifizetődő lehet. Ráadásul nem csak anyagi szempontból jelenthet versenyelőnyt a piacon, de brandépítés szempontjából sem utolsó, hiszen egy környezettudatos, fenntartható és zöld vállalkozás sokak számára jelent vonzó alternatívát a hagyományos technológiákkal szemben, legyen szó munkavállalókról, ügyfelekről vagy éppen befektetőkről. 

Ha hasonló beruházásban gondolkodsz céged számára, de sok még a kérdőjel a téma kapcsán, keress minket bátran és kollégáink mindenben segítségedre lesznek, megadnak minden olyan információt, amellyel egy napelem farm kiépítése kapcsán mérlegelni érdemes! 

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

14 + 10 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!