Mennyibe kerül egy napelem rendszer tisztítása?

jan 10, 2022Napelem felhasználása, Napelem megtérülés, Napelem működés, Napelem tippek

A legtöbb lakossági használatú napelem rendszert jellemzően ritkán kell csak takarítani. De mi az a szint, amikor már a napelem rendszer tisztítása elengedhetetlen? Miért érdemes inkább szakemberre bízni, és ez mennyibe kerül?

A napelem rendszer tisztítása gyakran szükséges?

Kimondottan nem. A napelem panelek eleve úgy vannak kialakítva, mi pedig abban a szellemben telepítjük őket, hogy minél kevesebb tisztítást igényeljenek. Megteszi azt helyettünk az eső. Szerencsénkre Magyarországon nincsenek hosszú, száraz és csapadékmentes évszakok, vagy jelentős homokviharok, így a napelem rendszer tisztítása az esetek túlnyomó többségében “magától megoldódik”. Ez persze nem jelenti, hogy a napelem panel az év minden órájában makulátlanul csillog. De amíg a rendszer teljesítményében nem tapasztalsz jelentős zuhanást, ez nem jelent problémát.

Háziasszonyok számára talán életidegen, de nem a napelem panelek felületén érdemes figyelemmel követni a koszolódást, hanem a rendszer teljesítményén. A napelem ellenőrzése ráadásul távolról is lehetséges, ha az inverteredhez applikáció is tartozik. Itt nyomon követheted, milyen mértékben befolyásolja a teljes rendszer működését az a bizonyos porréteg. Lakossági használatban 1-1,5%-os csökkenés pusztán párezer Forint “kiesést” jelent, amit nagy valószínűség szerint pár napon belül megold az időjárás. Egy tisztítás ennél akkor is drágább lenne, ha te magad vállalnád a tetőre mászás veszélyes és kényes feladatát. Ugyanez igaz a hólepte panelekre is. Kialakításuknak hála a hóréteg 1-2 napon belül lecsusszan vagy leolvad, és ezt a kiesést megszűntetni pedig úgymond nem éri meg a fáradtságot.

Éppen ezért egy átlagos lakóövezetben bőven elegendő, ha 1-2 évente történik meg a napelem rendszer tisztítása. Olyan környezetben viszont, ahol jellemzőbb és gyakoribb a szállópor – mint mezőgazdasági területek, vagy erdők közelében – már érdemes fél éves gyakorisággal megtenni.

Az ipari felhasználású parkok, és napelem farmok esete már más tészta. Ilyenkor 1-1,5%-os teljesítménycsökkenés is jelentős bevételkiesést jelenthet, pláne, ha pár szárazabb hónapnak nézel elébe. Érdemes gondoskodni a rendszeres takarításáról akár szolgáltatóval szerződsz, akár cégen belül szervezed meg a feladat megoldását.

Milyen esetekben javasolt mégis a napelem rendszer tisztítása?

A legtöbb esetben – még a téli havazások idején is -, nagy általánosságban igaz, hogy a napelem gyakori tisztítása meghaladná a kiesett termelés értékét. Egyszerűen nem éri meg.

Melyek azok a ritka esetek, amikor indokolt a napelem rendszer tisztítása?

 • Ha valamilyen okból a napelem panelek kevesebb, mint 15 fokos dőlésszöggel bírnak, akkor a panel nem képes a hatékony öntisztulásra. Általában nem javasoljuk az ilyen megoldású telepítéseket.
 • Ha jelentősen visszaesik az áramtermelés, érdemes megvizsgálni, mi okozza a problémát, és az meddig áll fenn. Előfordulhat, hogy egy szárazabb hónapban nem mosódik le a madárürülék, de gondot okozhat a városi szmog is, és a tető kialakításától függően a falevelek is megakadhatnak.
 • Amikor egy vastag porréteghez csak minimális eső vegyül, előfordulhat, hogy a víz nem mossa le a port, csak sárrá keveri, ami utána szépen megül a paneleken. Ilyenkor érdemes lehet megtisztítani tőle a panelt.

Napelem tisztítása házilag vagy szakember segítségével javasolt inkább?

A panelek összetett műszerek, éppen ezért a napelem rendszer tisztítása sem olyan, amit akár egy slaggal megoldhatnál. Sőt, akár tönkre is teheted ezeket a többszázezer Forintos berendezéseket. Arról nem beszélve, hogy a tetőre kimászni, ott balesetmentesen mozogni – miközben nem lépsz rá az érzékeny panelre -, szintén nem a legkönnyebb és legbiztonságosabb feladat. Javasolt inkább ezzel szakembert megbízni. Ám, ha már mindenképpen te akarod elvégezni a tisztítást, jó néhány szempontot szükséges észben tartanod.

Ezt kerüld el napelem rendszer tisztításakor!

 • Elsősorban kerüld el a baleseteket!
 • Ne lépj a napelem panelre! A talpaddal megkarcolhatod, akár be is repesztheted.
 • Csak enyhe időben – nyáron hajnalban, vagy naplemente táján – tisztítsd őket, amikor nincsenek felforrósodva. Ha ugyanis a forró felületüket akár csak szobahőmérsékletű víz éri, megrepedhetnek.
 • Ne használj maró, vagy súroló hatású szereket! Nem csak meghibásodhatnak tőle a panelek, de szerencsétlen esetben áramütést is okozhatnak.
 • Ne használj magasnyomású mosót, vagy gőztisztító technikákat!
 • Ne használj kemény, vagy vastartalmú vizet! Ezzel csak rontod a panelek hatásfokát, mert száradás után a vízben lévő ásványi anyagok kirakódnak a cellák felületén. A legjobb, ha desztillált vízzel tisztítod.
 • Ne súrold vagy töröld a száraz panelt, mert felkarcolhatod a felületét!
 • Ne takarítsd le a havat! A havas, nedves tető nem a legbiztonságosabb, ráadásul fel is fagyhat alatta. A panelt pedig a hó, jég, és a bennük rekedt ágak, egyéb szennyeződések felkarcolhatják.

Így tisztítsd helyesen a napelem paneleket!

 • Ügyelj a saját biztonságodra!
 • Szerezd be a gyártó által javasolt szereket és takarítóeszközöket. Ha nem jelzi külön, válassz a napelem panelek tisztításához készült általános kínálatból.
 • Olyankor dolgozz, amikor gyengék a napsugarak, és nincsenek felforrósodva a panelek, lehetőleg hajnalban vagy sötétedéskor!
 • Csak ásványi anyagoktól mentes vízzel tisztíts! Legcélszerűbb erre desztillált vizet használnod.
 • A nedves paneleket puha és tiszta szivaccsal vagy ruhával törölgesd át.
 • Komolyabb szennyeződések eltávolításához válassz nem maró tisztítószert!

Mennyibe kerül? A napelem tisztítás ára

Minden napelem rendszer más és más, éppen ezért a napelem tisztítás ár sem egységes. A díjat meghatározza maga a panelszerkezet mérete, hogy milyen könnyen, avagy nehezen lehet megközelíteni, mennyire hozzáférhető, és a szennyeződés módja, mértéke is. Az erre szakosodott szolgáltatóktól érdemes egyedi árajánlatot kérned.

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

2 + 5 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!