Melyik a legjobb napelem inverter? Összehasonlítottuk az 5 legnépszerűbb invertert!

nov 29, 2021Hírek, Napelem inverterek

Mi az inverter szerepe?

Ahhoz, hogy megítélhessük, melyik a legjobb napelem inverter, először tisztában kell lennünk az inverter szerepével. Gyakorlatilag a napelem rendszer második legfontosabb feladata az övé. Ami egyenáramot a napelemek megtermeltek, azt az inverter alakítja váltakozó árammá, melyet már közvetlenül használhatsz a háztartásban, de akár az áramszolgáltató hálózatába is visszatáplálhatod.

Másodlagos feladata emellett a napelem panelek folyamatos megfigyelése, ellenőrzése. Egy felől adatokat gyűjt a rendszer teljesítményéről, másfelől az esetleges rendellenességekről ő küld hibaüzenetet. Ezek a rendszerhez tartozó applikációban jelennek meg, itt tudod a fogyasztást, és elemzéseket nyomon követni.

Mit befolyásol, és miért fontos a napelem inverter élettartam?

Ha egy napelem panel valamilyen okból leáll, a rendszer még képes a működésre. Ám inverter nélkül nincs áramtermelés, így nem meglepő, hogy ez a rendszer legérzékenyebb eleme. A folyamatos használat miatt a napelem inverter élettartam a többi berendezéshez képest rövidebb, bár így is átlag 5-15 évig gond nélkül üzemelnek, mielőtt cserére lenne szükség.

Az állandó igénybevétel mellett az élettartamot tehát leginkább az inverter teljesítménye és minősége befolyásolja. Nagyvonalakban, ha csupán egy elektromos autó töltésére használnád, elegendő lehet egy egyfázisú inverter. Ha már egy családi ház teljes áramellátását, fűtését, és használati melegvíz termelését akarod napenergiával fedezni, inkább háromfázisú invertert javaslunk.

Melyik a legjobb napelem inverter a magyar piacon?

1. Fronius

Az osztrák Fronius már 1995 óta gyárt invertereket. Továbbá a régióban, köztük hazánkban, kiváló szerviz hálózatot épített ki. Minden egyes alkatrésze bontás nélkül cserélhető akár a garanciális idő után is, ami általában 5 év, de lehetőséged van 20-ra is kibővíteni. Invertereik számos típusban kaphatóak, melyek a magasabb teljesítmény érdekében aktív hűtéssel bírnak. Emellett a Fronius Solar applikáción keresztül könnyedén nyomon követheted az energia fogyasztást is.

2. SolarEdge

A prémium minőséget nyújtó SolarEdge az okos inverterek piacvezető márkája. Komoly belső védelme mellett ez az inverter nyújtja a legmagasabb hatásfokot. Maga az inverter két részből áll: a klasszikus inverter funkciókból, illetve a hozzájuk kapcsolódó teljesítmény optimalizáló eszközből. Ez a műszaki megoldás lehetővé teszi a napelem rendszer panelenkénti ellenőrzését. Ha egy panel árnyékolódik, vagy koszos, az adott panel csökkent teljesítménye nem befolyásolja a többit, és a rendszer mindig a maximumot nyújtja. Kiválóan teljesít egyenetlenül árnyékos környezetben vagy vegyes tájolású rendszerek esetén.

Magához az inverterhez 12 év garancia jár, az optimalizálókhoz 25 év érhető el, applikációja pedig az egyik legjobb a piacon. Ugyanakkor az optimalizálókat panelenként fel is kell szerelni, így a SolarEdge tagadhatatlanul a nagyobb beruházású inverterek közé tartozik.

3. Huawei

A Huawei márkát keveseknek kell bemutatni, inverter gyártásban mégis viszonylag új szereplő a piacon. Gyors fejlődésével azonban mára az egyik legnagyobb gyártó, és számos ponton képes ugyanazoknak a műszaki elvárásoknak eleget tenni, mint piacvezető társai. A nagy mennyiségű gyártás eredménye a rendkívüli pontosság, invertereikben legfeljebb 0,5% eltérést engednek meg az érzékelők.

Olyan napelemes rendszerekhez tökéletes választás, ahol a paneleket nem éri túlzott árnyék és legfeljebb 2-3 tetősíkot akarsz használni. Ilyen feltételek mellett a Huawei ár-érték aránya szinte verhetetlen.

4. SMA

A német SMA jól ismert és régóta megbízható inverter gyártó, kiváló szakértelemmel, tartóssággal, munkapontkezelő algoritmussal, és jó szervízelhetőséggel. Általában egy cserekészülék már 3-5 munkanap alatt kiérkezik. AV modelljeikre jellemző, hogy nincs rajtuk kijelző, kizárólag wifi kapcsolaton keresztül lehet őket szabályozni. Az SMA inverter élettartam az egyik legmegbízhatóbb, a hozzá tartozó applikáció azonban némi fejlesztésre szorul. Termékeikre pedig 10 év garanciát vállalnak.

5. Solplanet

A Sol Planet gyártója már egy évtizede készített más márkáknak, többek között az SMA-nak, invertereket, mikor 2007-ben saját márkanév alatt piacra lépett. Invertereik költséghatékony megoldást jelentenek, beépített DC izolátoruknak hála egyszerűen, fedélnyitás nélkül telepíthetőek. Rendkívül csendesek, a mindennapi felügyeletet és elemzést pedig egy átlátható telefonos applikáción keresztül végezhetjük.

Hogyan válaszd ki, számodra melyik a legjobb napelem inverter?

Az, hogy a te esetedben melyik a legjobb napelem inverter, végeredményben az igényeid, a környezet adottságai, a műszaki lehetőségek, és a költségvonzatok határozzák majd meg. Ezeknek a megállapítása, pontos számszerűsítése a munkánk részét képezi. Természetesen nem hagyunk magadra a választásban sem, sőt! Amennyiben ajánlatot kérsz, már a tervezési szakaszban megfelelő invertert javaslunk azok alapján, amit veled közösen megbeszéltünk.

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

2 + 10 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!