A napelem telepítés feltételei 2022-ben – Mi változott tavaly óta?

márc 21, 2022Napelem tippek

napelem telepítés feltételei

Mik a napelem telepítés feltételei?

A napelem rendszer kiépítése szerencsére nem elérhetetlenül bonyolult feladat, ám tagadhatatlanul van pár előfeltétele. A napelem telepítés feltételei közt akadnak a helyszín adottságai folytán kötött, fizikai feltételek, az engedélyeztetés, esetleges pályáztatás folyamata révén támadt feltételek, és a biztonságot célzó jogi feltételek, amelyikre a telepítés során kell ügyelnünk. Az alábbiakban ezeket vesszük végig, és vizsgáljuk meg, hogyan változtak a napelem telepítés feltételei 2022-ben?

 

Napelem telepítés feltételei a telepítés helyszíne kapcsán

Nem minden lakókörnyezet alkalmas napelem telepítésére. Hazánkban ugyan a napsütéses órák nagy aránya miatt általában kedvező a helyzet, helyi adottságok azonban mégis keresztbe tehetnek az elképzeléseinknek olykor. Három fő szempontot nézünk, amikor azt vizsgáljuk egy helyszíni felmérés során: adottak-e a napelem telepítés feltételei?

  1. Tájolás

Akár egy családi ház tetőjén helyezzük el a paneleket, akár ipari felhasználásra a földre telepítjük őket, megfelelő tájolás nélkül akár 20-30%-kal kisebb teljesítményre lesz csak képes ugyanaz a rendszer. Az ideális tájolás a déli, majd a kelet-nyugat irányba módosított tájolás, a legrosszabb pedig az északi. Mivel családi házaknál általában tetőre telepítünk, ha az optimális tájolásra így nincs módunk – nem olyan az épület fekvése, vagy a domborzat folyamatosan árnyékolja – érdemes lehet alternatív elhelyezésen elgondolkodni: akár melléképületre telepíteni, akár a talajra.

  1. Dőlésszög

A napelem hatékonyságát nagyban befolyásolja a megfelelő dőlésszög is. E téren 25-35 fok az ideális, melyről a helyszín felmérése alapján szakemberek tudják megmondani, mennyiben lehet – ha szükséges – eltérni, hogy még érdemes legyen telepíteni a rendszert.

  1. Tetőszerkezet

A napelem telepítés feltételei közt kevésbé ismert, ám ugyanolyan fontos tényező, hogy milyen az adott tetőszerkezet teherbírása – már amennyiben tetőre telepítünk. Ha nincs meg a kellő tartószilárdság, hogy ne csupán a paneleket, de az azokat évtizedekig télen-nyáron stabilan tartó szerkezetet is elbírja a tető, akkor átépítés, a szerkezet megerősítése nélkül életveszélyes kiépíteni a rendszert.

 

A napelem telepítés feltételei a folyamat során

A napelem hálózatra kapcsolását az illetékes áramszolgáltatónak minden esetben engedélyeznie kell. Ez egy kimondottan egyértelmű folyamat, ami idén is változatlan, és amelyben szívesen nyújtunk segítséget.

Ugyanígy változatlan egyelőre az idén telepített napelem rendszerek elszámolása. A 183/2021. (IV. 16.) Kormányrendelet alapján nem csak a 100% önerőből, de a vissza nem térítendő állami támogatással (otthon felújítási programmal) megvalósított napelemes rendszerek is jogosultak maradtak a szaldós elszámolásra. Az utóbbi időben évről évre tolódott ki, hogy a bruttó elszámolás mikor váltja fel végleg a szaldósat. Ám a jelenleg érvényben lévő Uniós jogszabályok alapján legkésőbb 2023 december 31-ig telepített rendszerekre lehet csak ezt az elszámolási módot alkalmazni. Ha tehát még szeretnél élni a szaldós elszámolás előnyeivel, a napelem telepítés feltételei közt tartsd szem előtt, hogy meddig élhetsz vele.

 

Jogi háttér a napelem telepítés feltételei közt

Azt, hogy az áramszolgáltatónál engedélyeztetni kell a tervezett napelem rendszert, már említettük. Ám a napelem telepítés feltételei közt szerepel a megfelelő óraszekrény és a teljesítmény megléte is, ahogy bármi ezeken felüli olyan elvárás, amit a helyi áramszolgáltató állapít meg. A telepítést követően feltétlenül szükséged lesz még egy ad-vesz mérőórára, ami követi, hogy mennyi áramot tápláltál vissza a hálózatra és mennyit vételeztél.

Az áramszolgáltató elvárásai mellett a napelem telepítés feltételei közé tartoznak a különféle üzembiztonsági előírások is, amikre a tervezés és telepítés során kimondott figyelmet fordítunk. Ezek közé tartozik a túlfeszültség elleni védelem, különféle tűzvédelmi előírások, de ügyelnünk kell többek között az inverter elhelyezésére, a kábelek minőségére és nyomtávjára. Felmérésünk során egyik feladatunk felmérni, hogy a napelem telepítés feltételei üzembiztonsági szempontból adottak-e, így mindenképpen előre jelezni fogjuk, ha valahol hiányosságot tapasztalunk, és – amennyiben ismerjük vagy meg tudjuk állapítani – a költségvonzatait is.

 

A napelem telepítés feltételei 2022-es pályázatok és állami támogatások kapcsán

Az aktuális napelem pályázat hírekről Pályázatok oldalunkon tudsz tájékozódni. Idén továbbra is igényelhető napelemekre az Otthon Felújítási támogatás, fontos azonban észben tartani, hogy már elkészült, illetve folyamatban lévő munkálatokra nem pályázhatsz. A pályázat előírásai ez esetben a napelem telepítés feltételei is egyben, mely nem csak a pályázók körét szabja meg, de a kiépíthető napelem rendszert és az elszámolás módját is behatárolja. Érdemes megvizsgálni, hogy ezekkel a feltételekkel is megéri-e kiépítened a napelemet. Már csak azért is, mert az 50%-os vissza nem térítendő állami támogatás igénylői idén még biztosan jogosultak szaldós elszámolásra. A támogatás pedig alanyi jogon jár, amennyiben jogosult vagy rá. Ha bizonytalan vagy a napelem telepítés feltételei közül minek tesz, és minek nem tesz eleget a tervezett helyszín, és jogosult vagy-e támogatásra, vagy érdemes lehet-e pályáznod, keresd kollégáinkat bármelyik elérhetőségünkön, és segítünk eldönteni!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

7 + 4 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!