A napelem rendszer működése érthetően

nov 7, 2021Napelem működés

A napelem rendszer működése érthetően

Napjainkban egyre több háztartásban elterjedtek a napelemes rendszerek. Ez részben a környezettudatosabb fogyasztásnak és a fenntartható működésű energiaforrások iránt megnövekedett érdeklődésnek köszönhető, de hazánkban a napelemes rendszerek telepítését a jelenlegi otthonfelújítási támogatások és a 2021-es lakossági napelemes pályázat is elősegíti.

A napelemes rendszerek működése viszont továbbra sem teljesen világos sokak számára. Az ST Solar következő cikkében érthetően elmagyarázzuk, hogy mégis mi a napelem lényege!

 

A napelemek működésének az alapja – mit érdemes tudni a napenergiáról?

A napelemek működése dióhéjban így foglalható össze: a gyakorlatilag korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló napenergiából villamosenergiát állítunk elő. Azért tervezték ezeket a rendszereket, hogy mind a háztartási, mind az ipari fogyasztási igényeket olyan megújuló energiaforrásból fedezze, ami szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre.

A napenergia hazánkban is az egyik leghozzáférhetőbb megújuló energiaforrásnak számít, és több szempontból is fontos, hogy kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. 

 • Egyrészt környezetvédelmi okokból érdemes a napelemes működést előnyben részesíteni, mivel a nem megújuló energiaforrások egyre jelentősebb károkat okoznak a természetben, aminek a következményeit már most lehet érzékelni. Hazánkban is egyre gyakoribb jelenséggé vált a szélsőséges időjárás jelensége, és majdnem minden évben pusztít az aszály. A 2021-es lakossági napelem pályázattal például akár 50 ezer tonnával is csökkenthetjük hazánk szén-dioxid-kibocsátást.
 • Másrészt pedig már a jelenben is élvezhetjük a napelemek előnyeit, mivel a működésük jelentős energiamegtakarítást eredményez, ami jóval alacsonyabb áramszolgáltatói számlát jelent háztartásunknak.
 • A napelemek működése lehetővé teszi, hogy semmilyen megszokott kényelemről ne kelljen lemondanunk, hiszen sok különböző mindennapi tevékenységhez tudunk áramot előállítani a napenergiából, és akár még elektromos autónkat is feltölthetjük így.

 

A napelemes rendszerek működése 3 lépésben

Egy napelemes rendszer működése során a napenergiát alakítja át árammá. Az egyik legnagyobb előnye, hogy mivel az elektromos hálózathoz van kötve, ha netán több energiát termelne, mint amennyit fogyaszt (főleg a tavaszi-nyári időszak alatt), azt visszajuttatja a hálózathoz, hogy ellensúlyozza az őszi-téli időszak alatti kevesebb napsütést.

A napelem rendszerek működése 3 fő lépésben foglalható össze:

 • A külön-külön álló napelem panelek összegyűjtik a napból érkező fényt

A napfény úgy „aktiválja” a tetőszerkezeten vagy a földön elhelyezett paneleket, hogy a napenergia és a napelemes rendszer részecskéi között létrejövő kölcsönhatásból feszültség jön létre.

 • A napenergia vezetéken keresztül az inverterbe érkezik, egyenáram formájában

A létrejött feszültség állandó elektromos teret hoz létre, úgynevezett egyenáramot, ami egy külső áramkörbe, a napelemes rendszer inverterébe érkezik. Az egyenáram még ebben a formájában sehol sem hasznosítható.

 • Az inverter felhasználható váltóárammá alakítja az egyenáramot

Minden háztartási és ipari berendezés a közel 230 V-os váltóárammal működik, aminek a frekvenciája is különbözik az egyenáramtól: míg az egyenáram frekvenciája nulla, a váltóáram frekvenciája 50 Herz. A napelemes rendszer invertere képes az egyenáramot felhasználható váltóárammá alakítani. 

 

A napelemek működését számos tényező befolyásolja

A napelemek működése alapvetően a rájuk eső napfény mennyiségén alapul, ami nagyban meghatározza a teljes rendszer teljesítményét. A napelemek teljesítményét a gyártók a rendszer hatásfokával jelzik előre, azaz, hogy milyen hatékonyan tudja felhasználható váltóárammá alakítani a napfényt a rendszer. 

Elegendő napfény nélkül viszont természetesen a legjobb minőségű rendszer sem tud rendesen működni, ergo minden olyan jelenség, ami árnyékolni tudja a napelem paneleket radikális hatással lesz a működésükre.

A legtöbb esetben a következő tényezők befolyásolják egy napelemes rendszer működését:

 • az aktuális időjárás, napszak
 • az épület tetőjének tájolása
 • a tető dőlésszöge
 • a napelem panelek dőlésszöge
 • a különféle árnyokoló tényezők (például egy magas fa, a szomszéd lakása, egy kémény, a közelben lévő villanyoszlopok, stb.)

Sajnos a hagyományos napelemes rendszerek működése olyan, hogy egyetlen beárnyékolt napelem panel csökkenti a rendszer teljesítményét, mivel a leggyengébb panel határozza meg az adott panelcsoport, így az egész rendszer működését.

 

ST Solar – napelemes rendszerek megbízható működéssel, elérhető áron

Az ST Solar-nál olyan megbízható működésű napelemes rendszereket kínálunk, amelyekre még három évtized után is számíthat. Az ST Solar által kínált napelem panelek képesek úgy optimalizálni a rendszer teljesítményét, hogy enyhítsék az időjárás és az árnyékolás okozta negatív hatásokat.

Elérhető áron juthat hozzá az olyan népszerű gyártók napelem paneljeihez, mint például a SHARP, de akár állami támogatással is igényelhet most kivitelezést, ha megragadja a 2021-es lakossági napelem pályázat nyújtotta lehetőséget. Minden esetben csak a kivitelezés után kell majd fizetnie: előleg nálunk nincsen, és munkatársaink egy helyszín felmérést követően látnak csak neki a napelemes rendszerek telepítésének. (a 100%-os pályázat esetén nem ingyenes a helyszíni felmérés! vegyük ki azt az ingyenes szót szerintem)

Ha még többet szeretne megtudni a napelemes rendszerek működéséről, akkor mindenképp érdemes szétnéznie az ST Solar weboldalán!

Legutóbbi cikkek

AJÁNLATKÉRŐ

Olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót!

4 + 4 =

Kérj tőlünk ajánlatot még ma!